Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rok, odkedy sa Slovensko navždy zmenilo. Chronologický prehľad udalostí od vraždy Jána a Martiny
Zdielať na

Rok, odkedy sa Slovensko navždy zmenilo. Chronologický prehľad udalostí od vraždy Jána a Martiny

BRATISLAVA / Dnes je to presne rok, čo zavraždili novinára Akutality.sk. 21. febuára 2018 sa Slovensko dozvedelo šokujúcu správu. Vo Veľkej Mači zavraždili novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Prečítajte si najdôležitejšie udalosti, ktoré sa po smrti Jána Kuciaka odohrali na Slovensku a ako sa naša krajina zmenila.

26. februára 2018

Verejnosť sa o vražde Jána Kuciaka dozvedela 26. februára 2018. Mama Martiny Kušnírovej sa so svojou dcérou nevedela spojiť od 21.februára. O pomoc požiadala políciu. V dome našla zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho partnerku Martinu Kušnírovú.

Ako informoval vtedajší policajný prezident Tibor Gašpar, v nedeľu o 21:35 políciu kontaktovala matka poškodenej s tým, že sa nevie spojiť s dcérou. Polícia o 22:30 vykonala previerku vo Veľkej Mači, uvideli osobu ležiacu na zemi, zavolali ďalšie zložky, vrátane záchranky. V dome našli novinára streleného do hrude, jeho partnerku do hlavy.

"Boli teda konštatované v tejto chvíli 2 strelné poranenia. U každého jedno. U družky novinára pravdepodobne do hlavy a u samotného novinára do hrude. Telá boli prevezené do Nitry, kde presne určia všetko," uviedol na tlačovej konferencii Tibor Gašpar.

Vtedajší policajný prezident Tibor Gašpar na tlačovej konferencii uviedol, že so smrťou Jána Kuciaka má súvis jeho práca. "Ak aj čelíme rôznej závažnej trestnej činnosti, ešte nikdy sa Slovensko nestretlo s vraždou novinára, ktorá pravdepodobne súvisela s jeho prácou," uviedol Gašpar. 

Bratia zavraždenej Martiny Kušnírovej pre televíziu JOJ uviedli, že spolu s Jánom chystali svadbu a spoločný život. Brať sa mali v máji minulého roka. 

​​Ján Kuciak bol jeden z najlepších investigatívnych reportérov na Slovensku. Zhodli sa na tom viacerí jeho kolegovia. "Bol asi najvýraznejšou tvárou svojej generácie pokiaľ ide o investigatívnu žurnalistiku. Bol to navyše úplný prototyp slušného chlapca v tom najklasickejšom slova zmysle," uviedol komentátor portálu Noviny.sk Arpád Soltész. 

Po vražde Jána Kuciaka sa na verejnosti čoraz viac začalo skloňovať meno Marián Kočner. Aj o ňom písal Ján Kuciak. Kočner sa mu dokonca v jednom z telefonátov vyhrážal. Kočner pre televíziu JOJ uviedol, že v súvislosti s Kuciakom ho polícia nevypočúvala. O trestnom oznámení, ktoré na neho Kuciak podal, sa podľa vlastných slov dozvedel v deň, kedy sa verejnosť dozvedela o smrti novinára. 

​Kuciak na svojom facebooku uviedol, že Marián Kočner sa mu vyhrážal 5. septembra 2017. "5. septembra sa mi Kočner v telefóne vyhrážal, okrem iného tým, že bude zbierať špinu na mňa a moju rodinu a že dosiahne, že už nikdy nebudem písať," uviedol Kuciak na svojom facebooku. Následne, 6. septembra vyšiel na Aktuality.sk článok o jeho zastrašovaní.

Reportér TV JOJ Rasťo Striško kontaktoval aj podnikateľa Mariána Kočnera. Odmietol akékoľvek vyhrážanie sa novinárovi. "Čo sa týka toho vyhrážania, to nie je pravda. Ja som sa pánovi Kuciakovi nikdy nevyhrážal. Ja som pánovi Kuciakovi medzi iným v rozhovore, ktorý sme spolu viedli, povedal niečo asi v tom duchu. Opýtal som sa ho niečo v tom duchu, či by jemu bolo príjemné, keby niekto hľadal špinu na jeho rodinu. A či by mu bolo príjemné, keby to niekto robil takisto, ako on. To bolo všetko a to nie je žiadne vyhrážanie sa," uviedol Kočner pre televíziu JOJ.

Robert Fico následne po mimoriadnom stretnutí generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, ministra vnútra Roberta Kaliňáka, prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara a riaditeľa Slovenskej informačnej služby Antona Šafárika uviedol, že ponúka milión eur každej osobe, ktorá poskytne relevantné informácie o vražde investigatívneho reportéra Jána Kuciaka a jeho priateľky. 

Fico zároveň oznámil, že generálna prokuratúra bude tomuto prípadu venovať mimoriadnu pozornosť. Vraždu Jána Kuciaka a jeho partnerky odsúdil a uviedol, že ak sa potvrdí, že ich smrť súvisí s prácou, ktorú Kuciak vykonával, tak ide o útok na slobodu tlače, slobodu médií a útok na demokraciu. "Na porade sme sa dohodli, že sa vytvára špeciálny tím, v ktorom budú predstavitelia generálnej prokuratúry, špeciálnej prokuratúry, ministerstva vnútra, policajného prezídia, NAKA i SIS," uviedol Fico.

​27. február 2018

Polícia na prípad vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej uvalila informačné embargo. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár na tlačovej konferencii uviedol, že ak sa potvrdí informácia, že vražda má súvis s Kuciakovou prácou, rozpúta v krajine peklo. "Peklo také, že sa urobí všetko preto, aby sa to objasnilo. Pretože nie je možné, aby sme si hovorili, že sme právny a demokratický štát a toto sa tu dialo," uviedol Čižnár. 

​Polícia začala pracovať s viacerými verziami dôvodu smrti Jána Kuciaka. Jedna z nich bola aj talianska stopa. Ide o talianskych podnikateľov, ktorí pôsobia na východnom Slovensku. Niekoľkokrát o nich vo svojom vysielaní informovala aj televízia JOJ. Talianske rodiny podnikajú na východe Slovenska dlhé roky. Svoje záujmy majú najmä v poľnohospodárstve. To, že sa im darilo ukazovali okázalým spôsobom života. V regióne Zemplína boli známi napríklad luxusnými autami značky Ferarri. Na internete sa dokonca šírilo video z nehody, ktorú mal jeden z Talianov v Budapešti. "Diego R. v novembri 2017 išiel návrh n podanie obžaloby zo strany NAKA, konkrétne Národnej protikorupčnej jednotky za viaceré skutky súvisiace s korumpovaním daňových úradníkov, prípadne úradníkov na iných štátnych orgánov," uviedol policajný prezident Tibor Gašpar.

​Vražda Jána a Martiny okamžite dostala aj politický charakter. Opozícia žiadala premiéra, aby sa zbavil poradkyne Márie Troškovej, Viliama Jasaňa a Roberta Kaliňáka. ​Opozícia premiérovi nahlas vykrikuje práve dvojicu Trošková - Jasaň, ktorí mali v minulosti spolupracovať s mužmi, ktorých označujú za taliansku mafiu na východnom Slovensku. "Mária Trošková podnikala s Brunom Vadalom a boli prepojení s Jasaňom cez firmu Prodest," uviedla Lucia Ďuriš Nicholsonová, poslankyňa za SaS. 

Vtedajší premiér Robert Fico zvolal tlačovku. Verejnosti ukázal, ako vyzerá milión eur. Počas tlačovej konferencie peniaze strážil kukláč. 

O polnoci portál Aktuality zverejnil nedokončený článok Jána Kuciaka, na ktorom investigatívny novinár pracoval. Bol o prepojení talianskych podnikateľov z východného Slovenska na vysoké politické miesta. Článok prebrali viaceré spravodajské portály. V článku vyšli na povrch viaceré prepojenia medzi Talianmi z východného Slovenska a ľuďmi blízkymi Robertovi Ficovi. 

28. februára 2018

Po prvýkrát od tragédie prehovorila mama zavraždenej snúbenice Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej. "Je to smutné. Je to čosi, čo nechápem, že sa môže v našom štáte stať," hovoria obyvateľky dediny. "Mne zomrel manžel, ona nemala ani 15 rokov. Mala som to ťažké a teraz to bude o to ťažšie," rozpráva Martinina mama Zlatica Kušnírová.

Pre televíziu JOJ uviedla, že ju v márnici hladkala po líci. "Ja som sa na ňu zvalila a som ju hladkala po líci, po tvári, ešte teraz mám medzi prstami krv. Mi povedala, aby som si to umyla, hovorím, nie. Ešte pár hodín ju chcem cítiť," dodáva Zlatica

K opozícii sa pridal aj Ficov koaličný partner, strana Most- Híd. Jeho predstavitelia požadovali, aby Fico odvolal zo svojich postov tie osoby, ktoré sú podozrivé kontaktami s talianskou mafiou pôsobiacou na Slovensku. Malo ísť predovšetkým o bývalého poslanca Viliama Jasaňa. Ten v čase Kuciakovej vraždy pôsobil na Úrade vlády ako šéf krźového manažmentu a bezpečnosti štátu. Viliam Jasaň mal bezpečnostnú previerku na prísne tajné.

Štátna radkyňa Mária Trošková a Viliam Jasaň nakoniec zo svojich funkcií odstúpili. Uviedli to v spoločnom stanovisku, ktoré zverejnil Úrad vlády. 

"Chceme vyjadriť úprimnú sústrasť rodinám novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky. Ich smrť nami otriasla rovnako ako celou slovenskou verejnosťou. Spájanie našich mien s týmto ohavným činom niektorými politikmi či médiami je absolútne za čiarou. Kategoricky odmietame akúkoľvek súvislosť s touto tragédiou. Keďže však sú naše mená zneužívané v politickom boji proti predsedovi vlády Robertovi Ficovi, rozhodli sme sa až do vyšetrenia tohto prípadu opustiť svoje pracovné pozície na Úrade vlády SR," píše sa v stanovisku, pod ktorým sú podpísaní Jasaň aj Trošková.

Už dopoludnia rezonovala médiami informácia, že minister kultúry Marek Maďarič sa chystá podať demisiu. Agentúre SITA to uviedol zdroj blízky ministrovi. Na tlačovej konferencii to minister kultúry potvrdil. Ráno svoje rozhodnutie oznámil premiérovi, demisiu doručí prezidentovi v pondelok. Maďarič sa vyjadril, že tým nenaznačuje, že by mal aj niekto iný konať podobne, svojich kolegov "kádrovať" nechce. "Neexistuje predstava kolektívnej viny, je dôležité všetko vyšetriť. Ja sa nechcem stavať do role vyšetrovateľa a už vôbec nie sudcu. Som navyše zaujatý, veď som ich kolega. Myslíte, že dokážem byť objektívny?" opýtal sa novinárov na tlačovke.

​1. marca 2018

Mama Martiny Kušnírovej, ktorá bola zavraždená spolu so svojim partnerom, novinárom Jánom Kuciakom žiada, aby smrť jej dcéry a budúceho zaťa nevyšetrovala slovenská polícia, ale nezávislé zahraničné orgány. Povedala to v rozhovore pre televíziu JOJ. Vysvetlila aj teóriu troch šálok na stole.

Podľa Martininej mamy nie je pravda, že Ján s Martinou mali návštevu a preto sa našli na stole tri šálky. "Oni hovorili, že mali návštevu, v žiadnom prípade," hovorí Martinina mama.

"Medzi piatou a šiestou jej sused doniesol nabíjačku na batériu. Sused, včera sme s ním rozprávali, hovoril, že bola vysmiata, že bola v dobrej nálade. Janko mal prísť o siedmej domov, mala ísť po neho na svojom aute. Za desať osem s ňou posledný krát komunikovala ešte Jankova sestra. O štvrť na deväť som jej volala ja, po desiatich minútach zase. Nedvíhala. O trištvrte na 9 som volala Jankovi, nedvíhal," hovorí mama Martiny.

​Národná kriminálna agentúra v tento deň spravila raziu na východe Slovenska. Zasahovala v Michalovciach a v Trebišove. Podľa policajného prezidenta došlo k prehliadke 4 domov a 3 iných objektov. Ide o rodinné domy, v ktorých bývajú talianski majitelia. Nakoniec pri razii zadržali sedem ľudí. Medzi nimi aj Antonina Vadala, jeho brata a bratranca. "Sú zadržaní so súhlasom prokurátora, ako podozrivé osoby," uviedol Tibor Gašpar.

2.marca 2018

V rodných Gregorovciach pochovali Martinu Kušnírovú. Pochoval ju farár, ktorý ju mal so svojim snúbencom Jánom Kuciakom oddávať. Martinu rodina pochovala vo svadobných šatách. 

​Do ulíc vo viacerých mestách Slovenska vyšli do ulíc nespokojní ľudia. Po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej bolo na Slovensku viacero pochodov. Tento, 2. marca 2018, bol prvý. "Je načase aby ľudia vyšli do ulíc a ukázali, aké hodnoty chcú v našej spoločnosti vidieť. A ukázali, že nechceme, aby sa takéto veci na Slovensku diali," povedala Katarína Nagy, organizátorka pochodu. Cieľom bolo zabezpečiť pokojný pochod bez akýchkoľvek výtržností. "Ja by som si veľmi priala, aby sa nám podarilo hnev odsunúť nabok," dodala organizátorka.

Niektorí pochodujúci sa presunuli aj pred Úrad vlády. Dosť bolo Fica skandovali. Dav dokonca búchal aj na ťažkú železnú bránu úradu. 

Stále sa pri vyšetrovaní vraždy Kuciaka a Kušnírovej pracuje aj s talianskou stopou. Televízia JOJ od roku 2016 upozorňovala na to, že Slovenský pozemkový fond nezverejňuje svoje zmluvy transparentne. Tvrdí to Aliancia Fair play, viacerí právnici, opozícia, ministerka spravodlivosti, ale aj samotný premiér. On sám povedal, že by sa tešil, čo by sme po úplnom zverejnení v zmluvách našli.

Talianska prokuratúra Slovensko už pred časom varovala pred kalábrijskou mafiou. Tvrdia to minimálne dvaja tamojší prokurátori. Naše orgány údajne upozornili aj na podnikateľov, ktorých vo štvrtok pozatýkali v súvislosti s vyšetrovaním vraždy novinára Jána Kuciaka. Policajný prezident Tibor Gašpar to ale poprel. "Mali sme záujem o informácie, my sme ich žiadali cez Interpol. Máme tu niekoľko právnych pomocí, ktoré boli odoslané na vybavenie do Talianska. Bohužiaľ, práve talianska strana niektoré naše požiadavky vybavovala veľmi pomaly," uviedol policajný prezident Tibor Gašpar.

3.marca 2018

So zavraždeným novinárom Jánom Kuciakom sa v sobotu v dedine Štiavnik pri Bytči navždy rozlúčili stovky ľudí. Pohreb sa začal o tretej popoludní. Túto smutnú udalosť sledovali aj viacerí zahraniční novinári. Omšu slúžil arcibiskup Zvolenský.

​V deň pohrebu vyjadrila úprimnú sústrasť pozostalým Jána Kuciaka aj televízia JOJ. Akýmsi listom s názvom "Jankova vražda je o zle." Pozrite si video: 

4. marca 2018 

V tento deň uviedla polícia, že pozná približný čas smrti Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Prvotné informácie hovorili, že posledný kontakt s Martinou bol vo štvrtok. Podľa najnovších správ od polície došlo k vražde pravdepodobne deň predtým. "Polícia vyzýva občanov z okresov Galanta, Šaľa, Dunajská Streda, ale aj občanov, ktorí prechádzali týmito okresmi, aby si zálohovali dáta z kamerových záznamov z motorových vozidiel zo dňa 21.2.2018 v čase od 17:00 do 22:00 hodiny," uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl. 

​​6. marca 2018

Na mieste vraždy Jána Kuciaka bol krátko po objavení tiel policajt, ktorý sa vraždami nezaoberá. Upozornil na to týždenník Trend. "Šéf protikorupčnej jednotky NAKA je nepriamo prepojený na oligarchu Norberta Bödöra, o čom v minulosti písali Aktuality.sk. A bol to práve zavraždený novinár Ján Kuciak, ktorý monitoroval biznis bödörovcov," uviedol týždenník Trend.

Policajný prezident Tibor Gašpar na tlačovej konferencii uviedol, že Krajmer tam prišiel po desiatich hodinách a nevstúpil ani len do dvora alebo domu. ""Pán Krajmer tam išiel po desiatich hodinách, nevstúpil ani len do dvora alebo do domu, ako vy nazývate na miesto činu. Bol tam z presných, konkrétnych policajných dôvodov, ktoré súvisia s objasňovaním tejto trestnej veci, ktoré nebudem bližšie objasňovať," uviedol Gašpar. Televízia JOJ ale na mieste Krajmera nakrútila. Vošiel do dvora domu, kde bol novinár zavraždený. 

Česká investigatívna novinárka Pavla Holcová, ktorá s Jánom Kuciakom pracovala, pre televíziu JOJ uviedla, že so zavraždeným novinárom komunikovala ešte v stredu (21.2.2018). Pravdepodobne len krátko pred vraždou s ním ešte komunikovala. Kuciak ju informoval o novom napojení kontroverzných Talianov na istého politika Smeru. 

Kuciak podľa novinárky využíval vždy otvorené a spoľahlivé zdroje a odovzdával jej kvalitné materiály. Postupne spolu začali pracovať aj na kauze Panama Papers. "Komunikovala som s ním v stredu popoludní, kedy mi vlastne poslal novú informáciu, že došlo na napojenie ďalšieho politika zo strany Smer na týchto Talianov. Inak sme spolu komunikovali cez zabezpečené kanály, všetko bolo šifrované,"  hovorí Holcová.

​9. marca 2018 

Na pochode, ktoré organizovali aktivisti pod menom Za slušné Slovensko vystúpila aj sestra Jána Kuciaka. V emotívnom príhovore uviedla, že guľku do srdca dostala celá jej rodina. "Guľku do srdca dostala celá naša rodina a všetci sme tak trochu zomreli," uviedla Mária. "preto som dlhšie váhala, či tu budem stáť, alebo zostanem pri rodičoch, ktorí nás potrebujú v týchto chvíľach najviac. Rozhodla som sa tu dnes stáť kvôli vám. Chcem vám povedať jedno veľké ďakujem," povedala. VIAC TU: Sestra Jána Kuciaka: Guľku do srdca dostala celá naša rodina

​10. marca 2018

Policajný prezident Tibor Gašpar sa na tlačovej konferencii vyjadril, že pri obhliadke tiel Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej nebol potrebný súdny lekár alebo znalec. Na miesto sa dostavil patológ, odborník na histológiu. Podľa Slovenskej súdno-lekárskej spoločnosti ide o chybu a s tvrdeniami Gašpara kategoricky nesúhlasia. 

Tibor Gašpar neprítomnosť súdneho znalca obhajoval na tlačovej konferencii tým, že na obhliadku tiel postačuje aj lekár, ktorý nie je špecialistom. Na Slovensku totiž môže obhliadky robiť aj lekár, ktorý absolvoval niekoľkohodinové školenie pod hlavičkou Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Policajný prezident si myslí, že môže byť na prospech veci, ak lekár nie je dotknutý miestom činu. Súdni lekári s tým kategoricky nesúhlasia, najmä nie v prípade obetí trestného činu vraždy. "Tvrdenia považujeme za účelové ospravedlňovanie profesionálneho zlyhania polície a dehonestáciu súdneho lekárstva ako medicínskeho odboru,“ napísal v oficiálnom stanovisku Boris Ťažký, predseda Slovenskej súdno-lekárskej spoločnosti.

​12. marec 2018

Minister vnútra Robert Kaliňák podal demisiu. Strana Most-Híd žiadala jeho ministerskú stoličku ako podmienku na zotrvanie vo vláde. 

14. marca 2018

Vtedajší premiér Robert Fico prehlásil, že odstúpi z pozície premiéra, ak prezident Andrej Kiska splní tri požadavky. Podmienkami boli, že prezident bude akceptovať výsledky parlamentných volieb z roku 2016, bude akceptovať koaličnú zmluvu a to, že nového premiéra navrhne najsilnejšia strana Smer-SD. Skloňovalo sa meno Peter Pellegrini.

​15. marca 2018 

Deň na to, Robert Fico podal demisiu do rúk prezidenta Andreja Kisku. Svojimi slovami sa ho snažil upokojiť a uistiť, že s politikou neskončil. "Pán premiér, chcem sa ti poďakovať za dlhoročnú prácu v prospech Slovenska a za to všetko. Za mnohé veci, ktoré si presadil," povedal Ficovi pri odovzdávaní demisie Kiska. "Ale ja nikam neodchádzam, buď kľudný, pán prezident," odpovedal mu Robert Fico. 

Novým predsedom vlády Slovenskej republiky sa stáva Peter Pellegrini. Do tohto dňa pôsobil ako podpredseda vlády pre investície a informatizáciu. 

​23. marca 2018

Úrad špeciálnej prokuratúry 26. marca zvolal tlačovú konferenciu, na ktorej zverejnili niektoré detaily v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Zverejnili deň smrti, ako aj špecifikovali zbraň.

Ako prvú skutočnosť potvrdil, že k vražde došlo v stredu 21.2 2018. "Bol ustálený predpokladaný čas vraždy v rozpätí 5 minút, bol zadokumentovaný pohyb pravdepodobného páchateľa a boli zistené ďalšie skutočnosti, ktoré teraz nemôžeme prezentovať."  Vražedná zbraň bola krátka guľová zbraň kalibru 9 mm. 

Na mieste neboli žiadne známky zápasu a ani odcudzené veci, čo podľa prokuratúry nasvedčuje tomu, že išlo o vraždu na objednávku. V hre sú viaceré verzie, ktoré v súčasnosti preverujú. "Doteraz bolo vykonaných takmer 200 výsluchov svedkov," informuje ďalej prokurátor. 

​27. marca 2018

Do Veľkej Mače sa viac ako mesiac po vražde vrátili policajti. Pátracia akcia trvala niekoľko hodín. O tom, či v lese niečo našli, nikto neinformoval. Podľa informácií TV JOJ mali hľadať zbraň.

"Ide o operatívnu akciu polície zameranú na zistenie a zaistenie prípadných ďalších dôkazov. V tomto štádiu konania nebude bližšie akciu komentovať, ani sa k nej vyjadrovať," uviedla v stanovisku Generálna prokuratúra. 

29. marec 2018

Šéf protikorupčnej jednotky NAKA Robert Krajmer končí vo svojej funkcii. Sám požiadal o uvoľnenie z funkcie. Vo svojom stanovisku o tom informovalo ministerstvo vnútra. Opozícia ale nepovažuje jeho odstúpenie za dostačujúce. "Moje rozhodnutie som urobil po dôkladnom zvážení a vzhľadom na neprimeraný nátlak na moju rodinu a prácu protikorupčnej jednotky, ktorý vnímam ako nedôvodný a politizujúci. Mojou povinnosťou je zabezpečiť nestranné a nezaťažené fungovanie profesionálnej práce vyšetrovateľov a kriminalistov národnej protikorupčnej jednotky bez toho, aby bola ich práca a výsledky spochybňované," povedal Róbert Krajmer. Svoju funkciu ukončil ku dňu 1.4.2018.

17. apríl 2018

Premiér Pellegrini uviedol, že si za svojimi vyjadreniami o policajnom prezidentovi Tiborovi Gašparovi stojí. Podľa neho je profesionál, ktorý má všetky predpoklady na to, aby bol policajným prezidentom. Po dohode sa ale rozhodli, že aj vzhľadom na aktuálny stav a uvedomujúc si potrebu upokojiť situáciu, aby polícia nebola pod tlakom, prezident Policajného zboru Tibor Gašpar skončí. Bolo to k 31. máju tohto roka. Pár hodín pred rozhodnutím, že Tibor Gašpar vo svojej funkcii skončí, mal tlačovú konferenciu, na ktorej oznámil, že sa svojej funkcie nevzdá, kým ho na to nevyzve minister vnútra. Tým sa po pár hodinách stal dočasne poverený Peter Pellegrini. Minister Drucker sa svojej funkcie vzdal práve pre osobu Tibora Gašpara. Podľa neho mal Gašpar sám zvážiť, či sa svojej funkcie vzdá alebo nie vzhľadom na fakt, že aj jeho osoba polarizuje spoločnosť. Drucker sa už ale necítil byť kompetentný na to, aby rezort Ministerstva vnútra ďalej viedol. 

20. apríl 2018

Krajský súd v Košiciach rozhodol o zmene väzby pre talianskeho podnikateľa, ktorý žil na východe Slovenska. Súd zmenil väzbu Antonina Vadalu z predbežnej na vydávaciu. V Taliansku je Vadala stíhaný za drogovú činnosť a benátsky súd na neho vydal európsky zatykač. Podľa reportérky TV JOJ Janette Rákošovej ho do pojednávacej miestnosti priviedli kukláči bočným vchodom, styku s médiami sa tak vyhol. Samotné rozhodovanie bolo neverejné. Vadalov advokát po skončení informoval, že sudca rozhodol o jeho vydaní do Talianska. Najprv bolo otázne, kedy do Talianska odíde. Stalo sa tak 15. mája. Reportér TV JOJ Samuel Migaľ bol pri tom.

​5. mája 2018

Ján a Martina sa mali brať 5. mája 2018. V Gregorovciach na východe Slovenska sa v tento deň konala omša a koncert na ich počesť. Svoj spoločný život mali spečatiť v jednom z prešovských kostolov. 

​9. mája 2018

Podľa generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára nastal vo vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka "pozitívny posun". Pokiaľ ide o samotnú vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej, podľa generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára sa ustálilo takmer s istotou, že "motívom útoku bol výlučne on a nie jeho partnerka". "Je tam posun, a dosť pozitívny posun," povedal v súvislosti s vyšetrovaním. Ako dodal, vyšetrovacie verzie sa v tomto prípade podstatne zúžili.

11. mája 2018

Starosta obce Veľká Mača odhalil kamerové záznamy obce z inkriminovaného dňa. Dostal ich späť od polície. Pre TV JOJ ukázal videozáznam, ktorý vznikol v deň vraždy.  Obecná kamera zachytila pravdepodobne posledný pohyb mladého páru.

Zariadenie, ktoré nemali policajti viac ako dva mesiace, je opäť na svojom mieste. Je na ňom videozáznam z obecných kamier, od 11. februára, teda aj deň vraždy novinára a jeho snúbenice. Podľa starostu policajti zariadenie vrátili nepoškodené. "Polícia nám vrátila tie dve nahrávacie zariadenia 27.4. Všetko sme dostali naspäť v takom stave ako sme to odovzdali. Aj tie dáta sú tam nedotknuté," hovorí starosta obce, Štefan Lancz.

Kamera je najbližšie k domu zavraždeného páru a práve ona nasnímala ich poslednú jazdu autom. V čase 18:27 vychádza Martina Kušnírová autom na hlavnú cestu smerom na Galantu. Išla po Jána do Galanty. Potvrdila to mama nebohej. "Išla pre Janka, lebo Jankovi sa deň predtým pokazilo auto, išla pre Janka vybrať tú batériu a zobrať ju do Mače, na nabíjačku."

​21. mája 2018

Rodičom zavraždeného novinára Jána Kuciaka sprístupnili časť vyšetrovacieho spisu. Pre Televíziu JOJ to potvrdil právny zástupca Kuciakovej rodiny Daniel Lipšic. Podľa neho bola prvotná obhliadka miesta činu spackaná. Právny zástupca rodiny Jána Kuciaka Daniel Lipšic uviedol, že prvotná obhliadka miesta činu bola spackaná. Vychádza z časti spisu, ktorú sprístupnili rodine zavraždeného Jána Kuciaka minulý týždeň.

​Rodičia Jána a Martiny sa sťažovali, že nevedia, ako prebieha vyšetrovanie. V piatok im časť spisu sprístupnili. Daniel Lipšic si myslí, že prvotná obhliadka bola spackaná. "Neboli  zabezpečené stopy, pričom niektoré boli nájdené až následne na fotodokumentácii znalcami. Tá ohliadka bola robená spôsobom, že ešte pred ňou prišlo k manipulácii s telami. Je možné, že boli zmarené stopy. To sa ale už nedozvieme," uviedol pre Televíziu JOJ Daniel Lipšic.

Podľa Lipšica vyšetrovatelia niektoré dôkazy zistili až z fotografií. Pred príchodom polície podľa advokáta s telami manipulovala lekárka zo Záchrannej zdravotnej služby. "Pokiaľ boli nejaké stopy zmarené, napríklad manipuláciou s telami nebohých alebo tým, že neboli zabezpečené všetky stopy, tak to môže zmariť úspešné vyšetrovanie a odhalenie vykonávateľa vraždy," uviedol Lipšic. 

​29. mája 2018

Po viac ako troch mesiacoch sa v obci Veľká Mača začal vyšetrovací pokus v prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice archeologičky Martiny Kušnírovej. Polícia stále nemá páchateľa dvojnásobnej vraždy, preto sa k domu snúbencov vyšetrovatelia vrátili, aby začali s vyšetrovacím pokusom. Informáciu priniesol portál Topky.sk.

Vrah novinára Jána Kuciaka a archeologičky Martiny Kušnírovej je stále na slobode a pre vyšetrovateľov neznámy. ​"V tejto trestnej veci sa vykonávajú úkony, nebudeme ich špecifikovať a ani sa k nim nebudeme v súčasnosti vyjadrovať," potvrdila hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová.

​5. júna 2018 

Slovenská polícia vrátila českej novinárke, ktorá úzko spolupracovala so zavraždeným novinárom Jánom Kuciakom, mobilný telefón. Ten Pavla Holcová odovzdala vyšetrovateľom, ktorí chceli získať z mobilu informácie napomáhajúce pri vyšetrovaní vraždy. Novinárka ale odmietla polícii dať šifrované údaje a odkryť svoje novinárske zdroje. Vyšetrovateľom ho odovzdala na májovom výsluchu. Polícia tvrdí, že z mobilu nevytiahla žiadne dáta.

Právny zástupca českej novinárky potvrdil, že mobil v pondelok popoludní už mal vo svojich rukách. Dorazil spolu so sprievodným dokumentom, v ktorom bolo podrobne opísané, kde sa mobil nachádzal a čo presne s ním robili, odkedy ho novinárka polícii odovzdala. "Telefón mi vydali, pretože ho viac polícia nepotrebuje pre trestné konanie. Podľa informácii, ktoré mi boli povedané, ten telefón nemo otvorený a neboli z neho vybrané žiadne dáta," vyjadril sa právny zástupca novinárky, Tomáš Kamenec. 

​20. júna 2018

Národná kriminálna agentúra na základe príkazu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry zatkla Mariana Kočnera. Podnikateľ, ktorý bol roky beztrestný napriek viacerým vážnym podozreniam, podozrivý z falšovania zmeniek televízie Markíza. Kočnerovo meno sa začalo skloňovať aj v súvislosti s Jánom Kuciakom. Novinár na neho podal trestné oznámenie. 

Televízii JOJ sa podarilo nakrútiť Kočnera, ako ho odvádzajú z jeho vily na Kolibe policajti. Pozrite si video:

​28. júna vzal Najvyšší súd Kočnera do väzby.Rozsudok Špecializovaného trestného súdu Najvyšší súd zrušil a Mariána Kočnera zobral okamžite do väzby. Sťažnosť prokuratúry voči Ruskovi Najvyšší súd zamietol, do väzby ide iba Kočner. Rozhodnutie Najvyššieho súdu je právoplatné. "Podstatné je uviesť dve skutočnosti. Tak ako ja a vyšetrovateľ, prvostupňový aj druhostupňový súd konštatovali, trestné stíhanie je dôvodné. To je alfa a omega," uviedol prokurátor Ján Šanta. 

17. septembra 2018

Úrad špeciálnej prokuratúry zverejnil identikit muža, ktorý by mohol byť svedkom vraždy Jána a Martiny. Osoba sa mohla v čase skutku pohybovať v okolí. Podľa prokurátora by doposiaľ neznáma osoba mohla disponovať s informáciami o skutku, alebo ďalších osobách, ktorí sa mohli na vražde podieľať. "Vyzývame, aby sa táto osoba ohlásila NAKA alebo Generálnej prokuratúre," vyhlásil. Polícia uvádza, že možný svedok má asi 30 rokov, nakrátko ostrihané vlasy, bradu a fúziky.  

"Vražda bola úkladná, vykonaná profesionálnym vrahom na objednávku," vyjadril sa. "V súčasnosti vyšetrovanie ukáže, že či tejto osobe pomáhali aj iné osoby," dodal. Vyšetrovanie sa momentálne sústreďuje na dva okruhy práce, ktorými sa Ján Kuciak ako novinár zaoberal. "Generálna prokuratúra nemôže poskytovať viac informácii, ako bolo poskytnutých doteraz. Dôvodom je, že by mohli pomôcť páchateľom vyhnúť sa trestnému postihu," vysvetlil zverejňovanie informácii k celej vražde dozorujúci prokurátor.

​27. septembra 2018

Národná kriminálna agentúra vykonala v Kolárove policajnú akciu. Zadržala niekoľko ľudí. Ide o bývalého policajta Tomáša Sz., Zoltána A., a Miroslava M. Zadržanie týchto ľudí bolo pre mamu Martiny Kušnírovej, Zlatice, šokom. "Bol to šok, slzy mi vyšli, triaška ma chytila, nevedela som či mám plakať, alebo sa smiať," povedala matka zavraždenej Martiny Kušnírovej. Aj keď ju to čiastočne potešilo, gro pre ňu ostáva dolapenie objednávateľov vraždy. 

V tento deň priniesol český magazín Respekt informáciu, že by USA pomohli satelitnými snímkami pri vyšetrovaní Kuciakovej vraždy. Americká ambasáda to poprela. 

Pre políciu a dozorujúceho prokurátora od tohto dňa rána, plynula 48-hodinová lehota na podanie návrhu na väzobné stíhanie. Sudca bude mať od podania návrhu 72 hodín na rozhodnutie, či podozrivých pošle do väzby. 

28. septembra 2018

Na druhý deň, po razii v Kolárove zasahovala NAKA aj v Komárne. Zadržala tam Alenu Zsuzsovú. 

"Môžeme potvrdiť, že počas včerajšej policajnej akcie bolo so súhlasom prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry zadržaných 8 podozrivých osôb. Po ich vypočutí bolo 5 osôb zo zadržania prepustených a 3 osobám (T. S, M. M., Z. A.) bolo vznesené obvinenie za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy a za ďalšie trestné činy. V aktuálnom štádiu prípravného konania vyšetrovateľ Policajného zboru SR vykonáva úkony s obvinenými a na ich základe spracuje podnet pre prokurátora na podanie návrhu na vzatie obvinených do väzby. Ďalšie informácie nie je možné aktuálne poskytnúť," informovala TV JOJ hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. 

Krátko po šiestej hodine večer generálna prokuratúra uviedla, že obvinila aj zadržanú Alenu Zsuzsovú. Obvinila ju z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy formou účastníctva. "Môžeme potvrdiť, že v predmetnej trestnej veci bolo vznesené obvinenie osobe z iniciálmi A.Z. za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy formou účastníctva. Vyšetrovateľ predložil prokurátorovi úradu špeciálnej prokuratúry podnet na podanie návrhu na vzatie uvedenej osoby do väzby," povedala televízii JOJ hovorkyňa generálnej prokuratúry Andreja Predajňová.

30.septembra 2018

Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici rozhodoval o osude štyroch obvinených. Všetky zadržané osoby priviezli na súd maskovaní kukláči. Súd po viac ako štyroch hodinách rozhodol, že všetci štyria pôjdu do väzby.

Podnikateľ Marián Kočner odmieta akékoľvek prepojenia s Alenou Zs., ktorá je obvinená v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka. Prostredníctvom svojho právneho zástupcu pre televíziu JOJ uviedol, že krstným otcom je len dvom deťom a ide o mužov, ktorí dnes majú cez 30 rokov. 

Zronená mama Aleny z Komárna, obvinenej z objednania vraždy, v utorok po prvýkrát prehovorila. Odmietla, že by bol kontroverzný podnikateľ krstným otcom jej vnučky a vysvetlila ako to mohlo vzniknúť. Voči citáciám niektorých médií sa ohradil aj otec dievčaťa. V rovnakom znení poslal odkaz cez svojho právnika z väzby aj Marián Kočner:

​Tretieho októbra 2018 previezli Mariana Kočnera z Bratislavy do Leopoldova. Na miesto smeroval aj jeden z advokátov Mariana Kočnera, ktorého sa podarilo zastihnúť aj štábu TV JOJ. Advokát ale nechcel špecifikovať dôvod návštevy. VIAC TU:  Kočner je od utorkového večera v Leopoldove. Na mieste bol aj jeden z jeho advokátov

1. októbra 2018

Otec Jána Kuciaka uviedol, že odpustí vrahom jeho syna, ak to už nikdy neurobia. Jankovi rodičia vravia, že ich veľmi zarazila informácia o tom, že objednávateľkou by mala byť žena, ktorá je sama matkou. "Nepredpokladala som, že je to žena. Matka, ktorá vychováva dieťa, dokáže niečo takéto urobiť," hovorí Jánova mama Jana. Nešťastní rodičia sa dozvedeli aj výšku sumy, za ktorú mala byť objednaná vražda ich syna ako nepohodlného novinára. "Vražda bola, podľa toho, čo spomínali, vykonaná za 50 tisíc. Dvadsaťtisíc dlžil sprostredkovateľ, ak som to správne pochopil. Čo môžem na to povedať? Kto si takto dovolí ohodnotiť ľudský život," pýta sa Jozef.

4. októbra 2018

Vraždu Jána Kuciaka si mal objednať Kočner, svedčí jeden z obvinených. Zoltan A. vo svojej výpovedi, podľa denníka N uviedol, že to, že si vraždu objednal Kočner, mu povedala Alena Zsuzsová. Televízia JOJ sa skontaktovala s právničkou Zoltána A., ktorá túto informáciu poprela. 

​Televízia JOJ priniesla informáciu, že obvineným z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej prekazili vraždu elitného prokurátora. Išlo o 1. námestníka generálnej prokuratúry Petra Šufliarskeho. 

​10.októbra 2018

Polícia uviedla, že Alena Zsuzsová nemala žiadny motív na vraždu novinára Jána Kuciaka. Doterajším vyšetrovaním nebolo zistené, že by prišiel do osobného kontaktu s obvinenou, že by o nej pripravoval nejaký článok do tlače, ktorý by mohol obvinenú kompromitovať. Javí sa preto dôvodným predpoklad, že obvinená pôsobila v prípade objednávky vraždy poškodeného iba ako sprostredkovateľ. Alenu zatkli až o takmer 30 hodín neskôr, ako troch spoluobvinených. Mala teda viac ako deň na to, aby utiekla, či inak sa snažila ochrániť.

18. október 2018

Veľký počet policajných zložiek zasahoval v nehnuteľnostiach, ktoré sú spájané s podnikateľom Marianom Kočnerom. Kriminalisti sa zamerali hlavne na menšie elektronické zariadenia, ako sú napríklad mobily, USB kľúče či počítače. Z pozemku si za pomoci nákladných áut odviezli aj dva väčšie kúsky, prešpikované elektronikou. Počas akcie News 2 obsadili kukláči takmer 20 objektov na viacerých miestach Slovenska. S Marianom Kočnerom priamo z Leopoldova prišli do rodinného domu v Bernolákove. Ten sa ale odmietol domových prehliadok zúčastniť. Dom na Kolibe, kde parkoval Bentley a Mercedes, prehľadali už bez jeho prítomnosti.

​22.októbra 2018

Denník N priniesol informáciu, že bývalý novinár a SISkár Peter Tóth mal sledovať novinárov, vrátane Kuciaka, pre Mariana Kočnera.  Polícii na rovinu priznal,  Informoval o tom Denník N, v redakcii ktorého pracuje jedna zo sledovaných novinárok.

​26. októbra 2018

V prípade vraždy novinára Jana Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej sa objavili nové informácie. Obvinený z vraždy Zoltán A. podľa TV Markíza vypovedal, že zvažovali aj vraždu známeho právnika. Televízia JOJ sa skontaktovala so samotným právnikom, ktorý informáciu s ohľadom na vyšetrovanie odmietol komentovať. Okrem právnika podozriví z vraždy Kuciaka vraj hovorili aj o zavraždení elitného prokurátora. 

​29.októbra 2018

Novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú mohli zabiť zbraňou z Maďarska. Ako prvé o tom informovali Aktuality.sk s odvolaním sa na maďarský internetový portál. Podľa nich polícia vypočula niekoľko ľudí, ktorí mali mať kontakty na strelca Tomáša S. Na maďarskú stopu políciu údajne priviedli výpovede štyroch obvinených, ktorí sú vo vyšetrovacej väzbe. Zbraň údajne strelcovi Tomášovi S. predal Maďar s iniciálmi K.L. Podozrenie potvrdzujú aj rôzne "telekomunikačné dáta", informoval server. Vyšetrovatelia údajne prišlo na to, že K.L. a Tomáš S., ktorého polícia označuje za strelca, spolu telefonovali. Dôvodom je práve zbraň, ktorú K.L. predal Tomášovi S. za tri tisíc eur.  

29. november 2018

Policajný prezident Milan Lučanský informoval o tom, že riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry Peter Hraško do konca roka skončí vo funkcii. "Dohodli sme sa sa na takom postupe, že pán Hraško si dá žiadosť na iné pôsobenie v policajnom zbore, doručí mi žiadosť, kde do konca roka ukončí svoje pôsobenie v NAKA," povedal vtedy Lučanský. 

​13. december 2018

V kauze úkladnej vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa opäť rozvírila hladina. Nitriansky podnikateľ Norbert Bödör vedel, že ho chcú zatknúť, a tak prišiel na políciu sám. Túto informáciu priniesol Denník N v súvislosti s vyšetrovaním vraždy. Príkaz na zatknutie podnikateľa údajne vydal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry kvôli jeho výsluchu. "V prípade publikovaných informácií sa domnievame, že ide o informácie, ktoré niekto podsúva v snahe mariť vyšetrovanie, nakoľko sa úplne nezakladajú na pravde," informoval hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

19. december 2018

Marian Kočner mal z väzby posielať lístočky s inštrukciami určené svojmu kamarátovi, novinárovi Petrovi Tóthovi. Podľa anonyma, ktorý obdržala TV JOJ mal lístočkami inštruovať Tótha k tomu, aby kontaktoval vplyvných ľudí vrátane podnikateľa Norberta Bödöra, ktorý mal cez svojho kamaráta zariadiť jeho prepustenie z väzby. Kočner mal rukou písané listy posielať údajne cez svojho právnika Andreja Šabíka, ktorý ich mal odovzdať bývalému SISkárovi Petrovi Tóthovi. Šabík ale tieto informácie odmieta. "Žiadne dokumenty som nikdy nedostal," povedal Šabík pre TV JOJ. Kočner prostredníctvom Tótha podľa anonymu žiadal Bödöra, aby cez svojho kamaráta Dušana Kováčika zariadil jeho prepustenie z väzby. 

​20. decembra 2018

Norbert Bödör mladší, syn majiteľa známej bezpečnostnej služby Bonul, údajne zabezpečoval sledovanie novinárov, vrátane zavraždeného Jána Kuciaka. Mal mať na starosti technickú i finančnú stránku sledovania. Podľa Hospodárskych novín to polícii povedal bývalý príslušník SIS a Kočnerov spolupracovník Peter Tóth. Získané informácie mali Kočnerovi slúžiť na diskreditáciu novinárov.

​22.decembra 2018

Na hrobe Jána Kuciaka v Štiavniku odhalila rodina pomník pre zavraždeného novinára. Ide o dielo umeleckého kováča Vladimíra Eperješiho. Pomník tvoria tri kamenné dosky z bieleho travertínu, na ktorých je nainštalované železné srdce, pero a tabule s nápismi o príčinách smrti Jána Kuciaka.

Srdce pretkáva pavučina, ktorá nesie odkaz spleti prípadov, na ktorých novinár pracoval. Umeleckého kováča Eperješiho sa vražda Jána a Martiny bytostne dotýka ako občana, ale aj otca. Patrí totiž medzi obete korupčného systému, ktorý ho pripravil o nehnuteľnosti, ku ktorým sa nevie dostať celé roky. Vyrobiť pomník sa rozhodol preto, lebo v kontexte udalostí, ktoré predchádzali vražde a po nej cíti absolútne ľudskú blízkosť.

Identický pomník odkryli aj na hrobe Martiny Kušnírovej v Gregorovciach na východe Slovenska. Jediný rozdiel tvorí železná tabuľa s úryvkom piesne, ktorú Ján napísal pre Martinu a chcel jej ju zaspievať na svadbe.

​8.januára 2019

Začiatkom roka 2019 vzniklo Investigatívne centrum Jána Kuciaka. Za jeho vznikom stojí komentátor noviny.sk Arpád Soltész aj česká investigatívna novinárka Pavla Holzová. Chce pokračovať v práci Jána Kuciaka a odhaľovať ďalšie kauzy. 

​9. januára 2019

Policajný prezident Milan Lučanský pre televíziu JOJ uviedol, že Marian Kočner je v prípade vraždy Jána Kuciaka v pozícii svedka."Pokiaľ viem, tak je zatiaľ len v procesnom postavení svedka," odpovedal na otázku TV JOJ Milan Lučanský. "Koľko vypočutých svedkov v rámci tohto trestného konania bolo, to sú otázky dobré klásť na generálnu prokuratúru, ktorá má vyhradené právo na informovanie v celom prípade vraždy Jána Kuciaka. nakoľko policajný zbor nie je príslušný v tejto veci informovať," dodal Lučanský. 

​14. januára 2019

Alena Zs. mala kontakty na vplyvných ľudí. Boli medzi nimi politici i prokurátor, uviedol v januári Denník N s odvolaním sa na výsledky vyšetrovania prípadu. Komunikáciu s nimi si mala dokonca archivovať. Alena Zs. mala komunikovať s námestníkom generálneho prokurátora pre netrestný úsek Reném Vanekom. Ten komunikáciu s ňou priznal a uviedol, že to bola chyba. "Vnímam to ako veľkú chybu, že som komunikoval s niekým, koho som nepoznal. Napriek tomu, že som nekomunikoval žiadne veci, ktoré by sa týkali mojej funkcie. Napriek tomu, bola to chyba," povedal pre TV JOJ.

Jej identitu sa podľa jeho slov dozvedel až po tom, ako v médiách zazneli informácie o tom, že jej exmanžel je podnikateľ z Komárna Marián Markovič. Vanek sa podľa svojich slov generálnemu prokurátorovi o kontakte s Alenou Zs. nezmienil preto, že sa necítil v konflikte záujmov. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár nakoniec Vaneka odvolal. Odvolaný námestník René Vanek bol preradený na inú pozíciu. Zároveň vyzval ostatných, aby sa k svojim kontaktom s údajnou objednávateľkou vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice, priznali. 

​Ďalší s kým mala Alena Zs. komunikovať bol podpredseda parlamentu Martin Glváč, s ktorým si mala posielať fotografie a rôzne správy. Glváč ale komunikáciu s ňou spočiatku odmietal. Potom ale pre TV JOJ priznal, že on aj jeho tím s Alenou komunikovali. Kontakt s ňou mal riešiť dokonca aj s Vojenským obranným spravodajstvom. Svoju komunikáciu s obvinenou Alenou Zs. označil ako banalitu: "Je to absolútna banalita. Ale chápem, že Slovensko pred vraždou a po vražde je iné".  

Medzi prvými, kto sa priznal, že s ňou komunikoval patrí aj Boris Kollár, ktorý ale v tom čase ešte nebol v politike. Počas toho ako vyplávali informácie o komunikácii Aleny Zs. s vplyvnými mužmi aj slovenskej politiky sa objavili aj informácie o tom, že mala dokonca navštevovať parlament. 

​5. február 2019

Ministerka vnútra Denisa Saková na začiatku februára zasiahla do práce tímu, ktorý vyšetruje vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Vyšetrovateľovi odňala časť prípadu. Konkrétne ide o tú časť prípadu, ktorá sa týka prípravy vraždy prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry a tiež bývalého ministra. Prípady teraz bude preverovať policajná inšpekcia. Saková pred médiami uviedla, že bolo čisto administratívnym aktom posunutie časti spisu od vyšetrovacieho tímu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej na Úrad inšpekčnej služby ministerstva vnútra.

Konečné rozhodnutie podľa nej padlo na pôde generálnej prokuratúry. "Moje rozhodnutie bolo čisto administratívnym aktom, ktoré nasledovalo po tom ako sa dohodlo na pôde generálnej prokuratúry s vedením generálnej prokuratúry, s prezidentom Policajného zboru a s riaditeľom Úradu inšpekčnej služby, ďalší postup v dvoch prípadoch," uviedla.

​21. februára 2018

Uplynul rok od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Meno vraha stále nie je známe. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy