Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Prokurátor Vanek: Vyzývam všetkých, aby sa priznali, ak boli v kontakte s Alenou Zs.
Zdielať na

Prokurátor Vanek: Vyzývam všetkých, aby sa priznali, ak boli v kontakte s Alenou Zs.

BRATISLAVA / Odvolaný námestník René Vanek z generálnej prokuratúry neodchádza, bude preradený na inú pozíciu. Zároveň vyzval ostatných, aby sa ku svojim kontaktom s údajnou objednávateľkou vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice, priznali.

Odvolaný Vanek z generálnej prokuratúry neodchádza a súčasne vyzýva ostatných, aby sa priznali. Len pred niekoľkými minútami generálny prokurátor odvolal z funkcie povereného námestníka generálnej prokuratúry JUDr. René Vaneka pre jeho virtuálnu komunikáciu s údajnou objednávateľkou vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. 

​​Televízia JOJ prvá telefonicky hovorila s odvolaným prokurátorom, ktorý uviedol: "To, že sa takto generálny prokurátor rozhodne, som čakal. Bol som si tým takmer istý už včera, keď správa prenikla do médií. Ja som sa k internetovej komunikácii s touto osobou priznal, netajil som to." Vanek zároveň pre TV JOJ uviedol, že z generálnej prokuratúry neodchádza, bude preradený na oddelenie právneho zastupovania, kde bude pôsobiť ako rádový prokurátor. Následne aj hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová potvrdila, že dôvodom sú medializované informácie, ktoré si generálny prokurátor overil z viacerých zdrojov. "Takéto konanie považuje generálny prokurátor Jaromír Čižnár za nezlučiteľné s funkciou námestníka generálneho prokurátora, ktorá je jednou z najvyšších funkcií v rámci rezortu prokuratúry," uviedla Predajňová s tým, že o ďalšom osude Vaneka v rámci prokuratúry sa rozhodne v najbližších dňoch.

​V prípade kontaktov Aleny Zs. na rôzne osoby z politického života a prokuratúry Vanek povedal:"Chcem vyzvať všetkých, ktorých táto osoba nejakým spôsobom kontaktovala a boli v takomto kontakte, ako napríklad ja, aby sa priznali, ak už teda nie je neskoro, aby to netajili." TV JOJ od zdroja z prostredia vyšetrovania prípadu vraždy Jána Kuciaka nedávno získala informáciu, ktorá naznačuje, že Alena Zs. nemusela len svojim vplyvným známym písať cez virtuálne siete a mobily. Ale, za niektorými z radov politikov, mohla osobne chodiť aj do Národnej rady. Kedže do záznamov ktoré národná rada eviduje sa TV JOJ pre zákonné prekážky nedostala, v závere minulého týždňa sme na túto možnosť upozornili priamo prezidenta policajného zboru, ktorého informácia zaujala a dal ju preveriť vyšetrovateľom prípadu Jána Kuciaka. Evidenciu návštev národnej rady vykonávajú pracovníci odboru ochrany a bezpečnosti kancelárie Národnej rady. V ich evidenčných knihách a systémoch je zapísaná každá návšteva. Ak si vyšetrovací tím prezrie záznamy a Alena Zs. v nich bude, zistia aj za kým prišla a kedy. Podľa kancelárie Národnej rady polícii túto evidenciu pre účely vyšetrovania určite dajú k dispozícii. 

Prokuratúra už stanovila náhradu za odvolaného JUDr. René Vaneka. Povereným námestníkom Generálneho prokurátora sa stal doterajší riaditeľ netrestného odboru Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky, Mgr. Richard Dukes.

Alena Zs. mala komunikovať s už bývalým námestníkom generálneho prokurátora pre netrestný úsek Reném Vanekom. Ten komunikáciu s ňou priznal a uviedol, že to bola chyba. Jej identitu sa podľa jeho slov dozvedel až po tom, ako v médiách zazneli informácie o tom, že jej exmanžel je podnikateľ z Komárna Marián Markovič. Vanek sa podľa svojich slov generálnemu prokurátorovi o kontakte s Alenou Zs. nezmienil preto, že sa necítil v konflikte záujmov. "V trestnej veci úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej námestník pre netrestný úsek nemá a ani by nemal mať vplyv na vyšetrovanie vzhľadom na to, že pôsobí na netrestnom úseku činnosti prokuratúry. Dozorovú právomoc k predmetnej trestnej veci vykonáva prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry," dodala pre TV JOJ hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy