Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Obvinená Alena Zs. mala mať kontakty na vplyvných ľudí. Medzi nimi aj námestník generálneho prokurátora
Zdielať na

Obvinená Alena Zs. mala mať kontakty na vplyvných ľudí. Medzi nimi aj námestník generálneho prokurátora

BRATISLAVA / Alena Zs. obvinená z objednávky vraždy investigatívneho novinára Jana Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej mala mať podľa Denníka N kontakty na vplyvných ľudí.

Denník N, odvolávajúci sa na výsledky vyšetrovania prípadu uvádza, že obvinená komunikovala s viacerými vplyvnými ľuďmi a komunikáciu s nimi si mala archivovať. Informácie získali vyšetrovatelia po zadržaní mobilu a počítača Aleny Zs. 

Alena Zs. mala komunikovať s námestníkom generálneho prokurátora pre netrestný úsek Reném Vanekom. Ten komunikáciu s ňou priznal a uviedol, že to bola chyba. "Vnímam to ako veľkú chybu, že som komunikoval s niekým, koho som nepoznal. Napriek tomu, že som nekomunikoval žiadne veci, ktoré by sa týkali mojej funkcie. Napriek tomu, bola to chyba," povedal pre TV JOJ. Jej identitu sa podľa jeho slov dozvedel až po tom, ako v médiách zazneli informácie o tom, že jej exmanžel je podnikateľ z Komárna Marián Markovič. "V trestnej veci úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej námestník pre netrestný úsek nemá a ani by nemal mať vplyv na vyšetrovanie vzhľadom na to, že pôsobí na netrestnom úseku činnosti prokuratúry. Dozorovú právomoc k predmetnej trestnej veci vykonáva prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry," povedala pre TV JOJ hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. 

Vanek sa podľa svojich slov generálnemu prokurátorovi o kontakte s Alenou Zs. nezmienil preto, že sa necítil v konflikte záujmov. "Generálny prokurátor Jaromír Čižnár sa o kontakte terajšieho povereného námestníka pre netrestný úsek Reného Vaneka dozvedel až dnes, pričom námestník generálnej prokuratúry generálneho prokurátora do dnešného dňa neinformoval, a to ani po zadržaní obvinenej osoby. V tejto súvislosti si generálny prokurátor zavolal povereného námestníka a požiadal ho o vysvetlenie. Generálny prokurátor svoje rozhodnutie oznámi v utorok," dodala pre TV JOJ Predajňová.

Ďalší s kým mala Alena Zs. komunikovať bol podpredseda parlamentu Martin Glváč, s ktorým si mala posielať fotografie a rôzne správy. Glváč ale komunikáciu s ňou odmieta. "Je to hlúposť a na hlúposti nebudem reagovať. Za najpodstatnejšie považujem, a to zdôrazňujem, že pri kontaktoch s neznámymi alebo mne podozrivými osobami som vždy postupoval v koordinácii s príslušnými orgánmi, najmä Vojenským spravodajstvom za účasti tretích osôb," povedal Glváč.

Medzi prvými, kto sa priznal, že s ňou komunikoval patrí aj Boris Kollár, ktorý ale v tom čase ešte nebol v politike. 

Ján Kuciak získal za svoju prácu medzinárodné ocenenie, ktoré v Nemecku prebral jeho otec. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy