Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Neurochirurgovia v Bratislave majú zastaralé vybavenie. Počas operácie sa im rozpadol stôl
Zdielať na

Neurochirurgovia v Bratislave majú zastaralé vybavenie. Počas operácie sa im rozpadol stôl

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Šéf lekárskych odborov Peter Visolajský minulý týždeň v rozhovore pre TV JOJ prehovoril o problémoch, aké rieši bratislavská neurochirurgia. Nedostatok personálu nie je jediný problém. Vybavenie lekárov je totiž zastaralé. Ako povedal Visolajský, počas operácie pacienta s nádorom v mozgu sa pod pacientom rozpadol stôl.

"My nemáme sestry v nemocniciach, základné prístroje. Teraz neurochirurgia v Bratislave, ktorá robí nádory mozgu, ide na tretinový výkon, lebo nemá stôl, ktorý sa rozpadol pod pacientom, keď mu operovali nádor v mozgu a ministerstvo im ho nekúpi," poznamenal predseda lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. 

Šéf lekárskych odborov vidí problém nemocníc v nedostatku lekárov a sestier, ale aj v zaostalej výbave mnohých slovenských nemocníc. Jeho reakciu televízia JOJ priniesla v reportáži o novom akčnom pláne ministerstva zdravotníctva vo štvrtok, 10. januára. 

V súvislosti s nedostatočným nemocničným vybavením zvolala SaS v pondelok o 15:30 tlačovú konferenciu. Budeme ju vysielať NAŽIVO. 

Poslankyňa Jana Cigániková z SaS bude iniciovať zvolanie mimoriadneho zdravotníckeho výboru pre situáciu na neurochirurgickej klinike. Podľa nej za vzniknutú situáciu nesie zodpovednosť ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská a manažment nemocnice. 

Zamestnanci sa obávajú kolapsu

Lekári a sestry Neurochirurgickej kliniky poslali poslancom Národnej rady SR otvorený list, v ktorom žiadajú o pomoc. "Situácia dospela až do bodu, kedy tento list predstavuje volanie o pomoc lekárov a sestier kliniky, na ktorej sa vyše polstoročia liečia najťažší dospelí aj detskí neurochirurgickí pacienti z celého Slovenska. Situácia na klinike je v súčasnosti taká, že nevieme zabezpečiť normálny chod pracoviska, pričom sa obávame jeho kolapsu," uvádza sa v liste. Podľa vyjadrení v liste kontaktovali lekári a sestry aj ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú. "Naša, v liste uvedená, prosba o stretnutie v mimoriadne závažnej situácii ostala zo strany pani ministerky bez reakcie," píšu v liste. 

Problémy na neurochirurgickej klinike zhrnuli podpísaní zamestnanci do dvoch okruhov. "Naša klinika sa v poslednom období dostala do stavu prístrojovej núdze, ktorá nemá obdobu minimálne posledné desaťročie. Z dôvodu absencie prístrojovej techniky sme dokonca museli odsúvať operácie a pacientov presúvať na iné pracoviská v SR," opisujú prvý problém. "Ešte dôležitejšou obavou celospoločenského významu je hrozba bezprecedentného roztrieštenia neurochirurgickej zdravotnej starostlivosti v Bratislave," opisujú druhý hlavný problém.  

Prečítajte si celý list predstaviteľov neurochirurgickej kliniky. 

Stanovisko ministerstva zdravotníctva uvádzame v plnom znení

"Odmietame šírenie poplašnej správy a snahu o spolitikárčenie uvedenej témy a tvrdo sa dištancujeme od pondelkových tvrdení opozičnej strany SaS, ktorá sa snaží vytĺcť politický kapitál v tak citlivej téme, ktorú intenzívne riešime. Pre ministerstvo zdravotníctva je pacient na prvom mieste a najdôležitejšie preto je, aby pacienti dostávali adekvátnu zdravotnú starostlivosť v adekvátnom čase. O situácii na Neurochirurgickej klinike UNB sa zaujímame a sme manažmentom o situácii pravidelne informovaní. Ministerka zdravotníctva sa dnes stretla aj s generálnou riaditeľkou Univerzitnej nemocnice, kde sa o situácii opätovne informovala a uistila ministerku zdravotníctva, že daná klinika je schopná poskytovať adekvátnu zdravotnú starostlivosť a pacient necíti obmedzenia. Situáciu rieši aj Úrad pre riadenie podriadených organizácií. Manažment nemocnice nás informoval, že prijíma opatrenia zamerané na stabilizáciu situácie na klinike. Ministerka zdravotníctva požiadala zároveň opätovne vedenie UNB o stabilizovanie danej situácie," uvádza sa v stanovisku. 

 "Ministerstvo zdravotníctva razantne odmieta zavádzujúce tvrdenia pani poslankyne Cigánikovej o tom, že by sme sa o danú kliniku nezaujímali. Na uvedenú kliniku boli na jeseň už dodané monitory vitálnych funkcií, RTG prístroje, C-ramená, klasické odsávačky, chirurgicky ultrazvukový aspirator - odsávačka CUSA či zariadenie na ohrev pacienta. Na kliniku bude čoskoro inštalované nové špičkové prístrojové vybavenie, najnovšie prístroje v prvom štvrťroku, najneskôr do prvej polovice tohto roka. Radi by sme uviedli, že spustenie a úspešnosť verejného obstarávania závisí najmä od presnej špecifikácie prístroja, za ktorú je zodpovedné konkrétne pracovisko. MZ SR intenzívne komunikuje s pánom docentom Šteňom o špecifikácii daného prístrojového vybavenia," píše sa v stanovisku. 

"Čo sa týka sťažnosti v uvedenom liste, samozrejme, procesy nákupu prístrojov musia prebehnúť maximálne transparentne, preto sme vedenie kliniky poprosili o doprecízovanie požiadaviek, o čom sme ich aj listom v decembri informovali, avšak sme nedostali žiadnu odpoveď. Plánuje sa aj rozšírenie lôžkového fondu a kontinuálne pracujeme na tom, aby sa podmienky na prácu lekárov a ďalších zdravotníckych pracovníkov na tejto klinike zlepšovali. Adekvátne pracovné podmienky sú neoddeliteľnou súčasťou poskytovania kvalitnej zdravotnej starostlivosti, preto rezort kontinuálne investuje do nemocníc formou kapitálových výdavkov, kde sa počíta aj s pracoviskom neurochirurgie v Univerzitnej nemocnici Bratislava na Kramároch. Rovnako je pripravované aj nové neurochirurgické pracovisko v Ružinove, ktoré spolu s klinikou na Kramároch umožní operovať viac pacientov ako doteraz. Jeho otvorenie plánujeme už v lete. Radi by sme upozornili, že odchod lekárov z Kramárov z neurochirurgickej kliniky nebol spôsobený zlým technickým vybavením, ale interpersonálnymi nezhodami," vyjadruje sa ministerstvo k sťažnostiam. 

Ministerka zdravotníctva predložila vláde niekoľko akčných plánov, ktoré podľa nej pomôžu nášmu zdravotníctvu. Jeden z nich sa týka boja proti infekčným ochoreniam, najmä tým, ktorými sa pacienti nakazia na mieste, kam sa prídu liečiť - v nemocniciach. Nie všetci si ale myslia, že tento akčný plán je riešením. "Keď máte málo personálu, ktorý si nestíha robiť ani základnú prácu, tak zbytočne ich budeme učiť, že si majú viac umývať ruky a dbať na hygienu," reagoval pred pár dňami Visolajský na nový akčný plán, s ktorým prišla ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. Pozrite si archívnu reportáž. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy