Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
V nemocniciach sa začína boj proti infekciám. Opatrenia neminú ani pacientov
Zdielať na

V nemocniciach sa začína boj proti infekciám. Opatrenia neminú ani pacientov

BRATISLAVA / Ministerka zdravotníctva predložila vláde niekoľko akčných plánov, ktoré podľa nej pomôžu nášmu zdravotníctvu. Jeden z nich sa týka boja proti infekčným ochoreniam, najmä tým, ktorými sa pacienti nakazia na mieste, kam sa prídu liečiť - v nemocniciach. Nie všetci si ale myslia, že tento akčný plán je riešením.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská prišla na vládu s novým akčným plánom. "Plánom je znížiť nozokomiálne infekcie v nemocniciach," vyjadrila sa. Jedným z hlavných spôsobov boja proti takýmto infekciám je správna hygiena a dezinfekcia rúk. Tej sa budú priúčať pacienti, ale aj všetci zamestnanci nemocníc. 

"Pôjdeme do nemocníc aj medzi pacientov s veľkou osvetou, pretože čuduj sa svete najjednoduchšou zbraňou v boji proti infekciám je umývanie si rúk. Akčný plán je napísaný tak, že v okolí pacienta by mal byť dezinfekčný roztok, preškolíme celý zdravotnícky personál pri uchádzaní sa o pracovné miesto, budú preškolenia v pravidelných časových intervaloch," vysvetlila ďalej Kalavská.  

Šéf lekárskych odborov však vidí problém úplne inde, napríklad v nedostatku lekárov a sestier, či v zaostalej výbave mnohých slovenských nemocníc. "Keď máte málo personálu, ktorý nestíha si robiť ani základnú prácu, tak zbytočne ich budeme učiť, že si majú viac umývať ruky a dbať na hygienu. My nemáme sestry v nemocniciach, základné prístroje. Teraz neurochirurgia v Bratislave, ktorá robí nádory mozgu, ide na tretinový výkon, lebo nemá stôl, ktorý sa rozpadol pod pacientom, keď mu operovali nádor v mozgu," poznamenal predseda lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. 

Ministerka navyše hovorí o prijímaní nových odborníkov do nemocníc, ktorí majú podľa prísnejších pravidiel dohliadať na to, aby sa presne evidovali nákazy, ktoré pacient dostane v nemocnici. "Nemocnice podľa počtu lôžok budú musieť mať verejného zdravotníka, plus lekára epidemiológa, epidemiológa, infektológa," podotkla. Podľa lekára a odborára je u nás problém s kontrolou hlásenia infekcií. "Ak nejaká nemocnica vykazuje príliš málo infekcií, či žiadne, to je očividná lož. Kompetentný úrad by sa mal dotazovať na to, prečo ich nehlásite, alebo prečo ich hlásite málo. Už dnes to majú na starosti ľudia, treba sa pýtať, prečo si nerobia svoju prácu," dodal k problematike na záver Visolajský. 

Pozrite si reportáž ako dopadla dohoda medzi VšZP a lekármi:

Najčítanejšie správy