Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Tibor Gašpar končí ako policajný prezident. Po dohode s Pellegrinim
Zdielať na

Tibor Gašpar končí ako policajný prezident. Po dohode s Pellegrinim

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Tibor Gašpar končí ako prezident polície. Nestane sa tak ale ani dnes, ani zajtra, ani budúci týždeň. Dôvodom je, že polícia je bezpečnostný orgán, ktorý musí byť stabilný, uviedol to premiér Peter Pellegrini na spoločnej tlačovej konferencii s Tiborom Gašparom.

Premiér Pellegrini uviedol, že si za svojimi vyjadreniami o Gašparovi stojí. Podľa neho je profesionál, ktorý má všetky predpoklady na to, aby bol policajným prezidentom. Po dohode sa ale rozhodli, že aj vzhľadom na aktuálny stav a uvedomujúc si potrebu upokojiť situáciu, aby polícia nebola pod tlakom, prezident Policajného zboru Tibor Gašpar skončí. Bude to k 31. máju tohto roka. Jeden policajný viceprezident totiž chýba, druhý je momentálne práceneschopný. Vyhlásil to Pellegrini dočasne poverený riadením rezortu vnútra.

"Vnímame aj to, že cez jeho osobu a cez jeho meno sa vytváral enormný politický tlak na všetkých policajtov v tejto krajine, a to nie je dobré. Už prestalo ísť o osobu policajného prezidenta ale mal som pocit, že išlo o útok na značku," povedal Pellegrini. Nový policajný prezident by mal byť podľa vyjadrení premiéra volený už podľa nového zákona, v prípade, že ho poslanci príjmu a schvália.

Tibor Gašpar: Naplnil som, čo som sľúbil

Ešte stále policajný prezident Tibor Gašpar uviedol, že splnil, čo sľúbil. Neprezradil, čo bude robiť, keď sa oficiálne vzdá funkcie policajného prezidenta. Načrtol ale to, že zrejme neostane v policajnom zbore a nastúpi do výsluhového dôchodku. V policajnom zbore je totiž už viac ako 24 rokov. 

Peter Pellegrini uviedol, že by nový policajný prezident nemal byť prepojený na politické strany, mal by byť profesionál na vysokej úrovni. Pellegrini dúfa, že otázkou nového policajného prezidenta sa bude zaoberať už nové vedenie ministerstva vnútra. Žiadne meno ale nekonkretizoval, no ako uviedol, dúfa, že ho vyberú už v najbližších dňoch. Myslí si tiež, že nové vedenie policajného zboru bude mať ľahšiu pozíciu ako Tibor Gašpar, pretože mediálny záujem a záujem verejnosti o jeho osobu bude minimalizovaný. Jeho domnienky potvrdil aj Gašpar, ktorý dúfa, že si po jeho odchode bude môcť polícia robiť svoju prácu bez akýchkoľvek útokov.

O osude Tibora Gašpara rozhodovali hodiny

Pár hodín pred rozhodnutím, že Tibor Gašpar vo svojej funkcii skončí, mal tlačovú konferenciu, na ktorej oznámil, že sa svojej funkcie nevzdá, kým ho na to nevyzve minister vnútra. Tým sa po pár hodinách stal dočasne poverený Peter Pellegrini. Minister Drucker sa svojej funkcie vzdal práve pre osobu Tibora Gašpara. Ako uviedol, po oboznámení sa so situáciou nemal pocit, že by mal policajného prezidenta odvolať. Podľa neho mal Gašpar sám zvážiť, či sa svojej funkcie vzdá alebo nie vzhľadom na fakt, že aj jeho osoba polarizuje spoločnosť. Drucker sa už ale necítil byť kompetentný na to, aby rezort Ministerstva vnútra ďalej viedol. 

Tlačovú konferenciu Tibora Gašpara sme sledovali NAŽIVO:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy