Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Glváč pre TV JOJ potvrdil, že komunikáciu s Alenou Zs. riešil s Vojenským obranným spravodajstvom
Zdielať na

Glváč pre TV JOJ potvrdil, že komunikáciu s Alenou Zs. riešil s Vojenským obranným spravodajstvom

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Martin Glváč v rozhovore pre TV JOJ potvrdil, že komunikáciu s Alenou Zs. riešil už ako minister obrany s vtedajším šéfom Vojenského obranného spravodajstva. Komunikácia podľa neho bola čisto osobná a nepredstavovala žiadne bezpečnostné riziká, a tak aj na odporúčanie komunikoval aj cez svojich ľudí.

Okrem Vojenského obranného spravodajstva (VOS) Glváč komunikoval aj s generálnym prokurátorom. Vraj mal komunikovať cez svojich ľudí, administrátorov, a toho sa držal. Ešte ako minister obrany a na prelome volebného obdobia, kontaktoval pri nejakej príležitosti pána generálneho prokurátora. Ten mu vraj potvrdil odporúčania, ktoré dostal od riaditeľa VOS Ľubomíra Skuhru. "Dostal som od neho pomocnú ruku aj v tom, že keď náhodou ten kontakt bude iného charakteru ako osobného, kedykoľvek môžem prísť a sa na neho obrátiť. Či už podaním trestného oznámenia alebo iným spôsobom. To som, kedže tie správy nikdy neboli iné ako osobné, nikdy nevyužil," uviedol Glváč. 

Čižnár sa o tom, že ide o Alenu Zs., dozvedel až z médií

"Vtedajší minister obrany pán Martin Glváč oslovil pána generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára pri náhodnom stretnutí v parlamente a len okrajovo v rámci rozhovoru mu uviedol, že sa na neho kontaktuje nejaká osoba, čo mu bolo podozrivé," uviedla hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. 

"Generálny prokurátor na to uviedol, že Generálna prokuratúra SR takéto veci nerieši a už vôbec nie osobné kontakty vtedajšieho ministra, a že určite vie, na aké zložky sa má obrátiť, ak sa mu zdá takýto kontakt nezvyčajný. Generálny prokurátor sa o túto vec ďalej nezaujímal, pretože Generálnej prokuratúre SR nebolo doručené žiadne trestné oznámenie ani iné podanie od pána Glváča, a ani nebola Generálna prokuratúra SR požiadaná o súčinnosť v rámci svojej právomoci. To, že dotyčnou osobou mala byť Alena Zs. sa generálny prokurátor dozvedel len v týchto dňoch z médií," dodala Andrea Predajňová. 

Svoju komunikáciu s obvinenou Alenou Zs. označil ako banalitu. "Je to absolútna banalita. Ale chápem, že Slovensko pred vraždou a po vražde je iné," okomentoval Glváč svoju komunikáciu s Alenou Zs. 

Celý rozhovor s Martinom Glváčom si pozrite tu. 

Glváč v rozhovore pre TV JOJ zároveň vylúčil, že by sa s Alenou Zs. kedykoľvek stretol, či už v Národnej rade SR alebo inde. K osobnému stretnutiu podľa neho nikdy neprišlo.

Vyšetrovateľ si vyžiadal zoznam návštev v parlamente

Či bola niekedy Alena Zs. naživo v parlamente budú vyšetrovatelia vedieť už čoskoro. Aj na základe informácií TV JOJ si vyžiadali z parlamentu údaje o návštevách. 

​Úrad špeciálnej prokuratúry zatiaľ nepotvrdil, že by v tomto prípade spolupracoval s Martinom Glváčom. K takýmto informáciám sa nevyjadrila ani SIS či Vojenské obranné spravodajstvo. Podľa informácií TV JOJ ale bude zasadať Výbor pre kontrolu SIS. "Verím tomu, čo je podložené dôkazmi. Zatiaľ som žiadne dôkazy svedčiace v prospech Glváča nevidel," povedal poslanec za OĽaNO Gábor Grendel.

Premiér Pellegrini ale v pondelok popoludní potvrdil Glváčovu verziu o tom, že o komunikácii s Alenou Zs. príslušné orgány informoval. Dodal, že Glváč chce v najbližších dňoch získať povolenie od príslušných orgánov, aby sa mohol verejne a detailne vyjadriť ku komunikácii s Alenou Zs. Premiér pripomenul, že Glváča požiadali, „keďže ide o otvorený spis, prebiehajúce vyšetrovanie, aby sa k tejto veci nevyjadroval“.

Predseda parlamentného kontrolného výboru pre činnosť Vojenského spravodajstva Eduard Heger z OĽaNO zvoláva mimoriadne zasadnutie výboru a chce sa pýtať riaditeľa vojenského spravodajstva, či niečo vie o komunikácii podpredsedu parlamentu Martina Glváča a obvinenej Aleny Zs. Ako ďalej povedal pre médiá, celá vec je taká závažná, že sa týka bezpečnosti Slovenska. Chce preto zistiť, či Glváčove tvrdenia, že kontakt s Alenou Zs. nahlásil kompetentným orgánom sú pravdivé "alebo to bola len zástierka". "Týka sa to vrcholového politika," dodal Heger s tým, že Glváč by sa do vysvetlenia veci nemal zúčastňovať na zasadnutí výboru pre činnosti vojenského spravodajstva, keďže ten sa oboznamuje s dôvernými až tajnými dokumentami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy