Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Bývalý novinár Peter Tóth mal sledovať pre Kočnera Kuciaka aj ďalších novinárov, píše denník N
Zdielať na

Bývalý novinár Peter Tóth mal sledovať pre Kočnera Kuciaka aj ďalších novinárov, píše denník N

BRATISLAVA / Po tom, čo polícia začala odkrývať pozadie vraždy novinára Jána Kuciaka, sa začínajú objavovať rôzne výpovede osôb priamo napojených na Mariána Kočnera. Tým posledným je bývalý novinár a šéf kontrarozviedky z Dzurindových čias Peter Tóth. Teraz údajne polícii na rovinu priznal, že na pokyn Kočnera sledoval niekoľkých známych slovenských žurnalistov. Informoval o tom Denník N, v redakcii ktorého pracuje jedna zo sledovaných novinárok.

​Peter Tóth. Kedysi hviezda novinárskeho neba, ktorá komunikovala s Oskarom Fegyveresom, neskôr šéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby. Dnes Peter Tóth svedčí pred políciou, že na pokyn Mariána Kočnera rok a pol sledoval niektorých novinárov. Šlo práve o tých, ktorí Kočnerovi venovali pozornosť. Za sondu do životov novinárov si nechal Tóth od dnes väzobne stíhaného kamaráta platiť tisíce eur. Denníku N to mali potvrdiť viaceré policajné zdroje. 

"Ani po vražde Jána Kuciaka neprišiel na políciu a nepovedal, že toto pre pána Kočnera robil. Urobil to až teraz, 8 mesiacov po skutku a až po tom, čo polícia zatkla 4 podozrivých," uviedla redaktorka Denníka N Monika Tódová, ktorá bola spolu s reportérom Aktualít Marekom Vagovičom na zozname sondovaných. "Vedel som, že Peter Tóth celé roky rozohráva rôzne spravodajské hry. Vždy som ho považoval za nájomného žoldniera, ktorý je za peniaze ochotný slúžiť aj mafii. Predpokladal som, že spolupracuje aj s Mariánom Kočnerom," hovorí reportér Aktualít Marek Vagovič. Tótha bolo s Kočnerom neraz vidieť aj na verejnosti. Peter Tóth sa spolu s Kočnerom angažoval aj v kauze Čistý deň, keď ich na káve odfotili práve so šéfkou zariadenia Zuzanou Tománkovou. V deň, keď Mariána Kočnera pre zmenkovú kauzu zobrali do väzby, sedel Peter Tóth na pojednávaní v prvom rade. "Pani Dibáková, my dvaja si nemáme, čo povedať, lebo vám otázky píše pán Grendel a Lipšic, takže my dvaja nemáme o čom debatovať," reagoval na otázku redaktorky TV JOJ Jany Krescanko Dibákovej. 

"Už v minulosti boli podozrenia, že Peter Tóth je jedným z falošných blogerov, ktorí zverejňovali rôzne informácie o Danielovi Lipšicovi a ďalších ľuďoch, čiže, naozaj to nie je pre mňa žiadne prekvapenie," povedal Vagovič. "Myslím si, že v tejto chvíli prišiel na políciu aj preto, lebo jemu samému hrozí stíhanie," dodáva Tódová. Práve Tóth mal totiž robiť komunikačný kanál medzi Kočnerom a Alenou Zs. 

​Peter Tóth 5. októbra zverejnil na svojej facebookovej stránke zverejnil článok, v ktorom uviedol, že sa nikdy netajil priateľstvom s Marianom Kočnerom. "Nikdy som sa netajil, že sa s Marianom Kočnerom poznám. Niektorí to považujú za problém, iní nie. No nepochybne jedni aj druhí (vyzývali ma k tomu viacerí) si kladú otázku, aký je môj postoj k tejto mediálnej bombe," uviedol Peter Tóth.  

"Mariana Kočnera poznám 23 rokov. Ak by sa potvrdili podozrenia vyslovené na jeho adresu, nevyhnutne by to znamenalo koniec nášho priateľstva," napísal Tóth.  "Denník N používa jazyk 50. rokov a klame. Neviem, čo je vo vyšetrovacom spise, ale výpoveď s mojím menom a mojím podpisom v ňom určite nie je," reagoval pre Omediach.com Peter Tóth. Na to, či sledoval novinárov, Tóth nereagoval. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy