Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vláda vyhlásila odmenu milión eur za informácie vedúce k chyteniu páchateľa vraždy Jána Kuciaka a jeho partnerky
Zdielať na

Vláda vyhlásila odmenu milión eur za informácie vedúce k chyteniu páchateľa vraždy Jána Kuciaka a jeho partnerky

BRATISLAVA / Robert Fico po mimoriadnom stretnutí generálneho prokurátora Slovenska Jaromíra Čižnára, ministra vnútra Roberta Kaliňáka, prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara a riaditeľa Slovenskej informačnej služby Antona Šafárika uviedol, že ponúka milión eur každej osobe, ktorá poskytne relevantné informácie o vražde investigatívneho reportéra Jána Kuciaka a jeho priateľky. 

V prípade akýchkoľvek informácií, ktoré by dopomohli k objasneniu alebo by mali súvis s uvedeným skutkom je potrebné kontaktovať políciu na telefónnom čísle 158 alebo na telefónnom čísle +421 915 967 793.

Fico zároveň oznámil, že generálna prokuratúra bude tomuto prípadu venovať mimoriadnu pozornosť. Vraždu Jána Kuciaka a jeho partnerky odsúdil a uviedol, že ak sa potvrdí, že ich smrť súvisí s prácou, ktorú Kuciak vykonával, tak ide o útok na slobodu tlače, slobodu médií a útok na demokraciu. "Na porade sme sa dohodli, že sa vytvára špeciálny tím, v ktorom budú predstavitelia generálnej prokuratúry, špeciálnej prokuratúry, ministerstva vnútra, policajného prezídia, NAKA i SIS," uviedol Fico.

V nedeľu o 22:30 bola vykonaná previerka vo Veľkej Mači na základe oznámenia matky nebohej partnerky investigatívneho novinára, ktorá volala na políciu a uviedla, že sa nevie skontaktovať s dcérou. Vyslaní policajti na mieste našli dve telá, u každej obete konštatovali jedno strelné poranenie. Telá obetí boli prevezené do Nitry, kde bude vykonaná pitva. 

Obeťami boli investigatívny reportér portálu Aktuality.sk a jeho partnerka. "Polícia nasadí všetky možné kapacity na to, aby sme sa čo najskôr pokúsili vec objasniť. Slovensko ešte nečelilo takému útoku na novinára. Budeme sa tiež snažiť eliminovať niečo podobné, aby sa to už neopakovalo," uviedol policajný prezident Gašpar. Podľa neho je najpravdepodobnejšou verziou motív, ktorý súvisí s investigatívnou prácou novinára.

"Jano Kuciak bol najvýraznejším predstaviteľom svojej generácie v investigatívnej žurnalistike, otváral niektoré z najväčších káuz, ktoré smerovali až k najvyšším úrovniam politickej moci. Zároveň bol aj niečím, na čo neexistuje priliehavejší výraz ako tradičné "slušný chlapec". Okrem gaunerov, ktorých ohrozoval svojim článkami, nemal žiadnych nepriateľov," povedal na adresu Kuciaka novinár a komentátor Arpád Soltész. "Jeho vražda prelomila dve psychologické hranice zároveň. Niekto zastrelil novinára, čo sa ešte na Slovensku nestalo. Ale Jano, nech to znie akokoľvek tvrdo, si bol vedomý ohrozenia, ktorému sa svojou prácou vystavoval. Každý novinár, ktorý robí takúto prácu, vie, že sa mu môže stať niečo zlé. Niekto ale zavraždil aj Janovu partnerku, ktorá s jeho prácou nemá absolútne nič spoločné. To nás dostáva mimo civilizovaného sveta. Sú to praktiky Balkánu, Blízkeho východu alebo Ruska," dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy