Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Marián Kočner: Polícia ma v súvislosti s trestným oznámením Jána Kuciaka nepredvolala
Zdielať na

Marián Kočner: Polícia ma v súvislosti s trestným oznámením Jána Kuciaka nepredvolala

BRATISLAVA / Po vražde Jána Kuciaka, novinára Aktualít, sa začalo skloňovať aj meno Mariána Kočnera. Práve na neho mal v minulosti podať novinár trestné oznámenie za vyhrážanie sa. Marián Kočner pre televíziu JOJ uviedol, že o žiadnom trestnom oznámení nevedel a dozvedel sa o ňom až dnes. Nikto z polície ho pre toto trestné oznámenie ani nekontaktoval.

Jána Kuciaka našli mŕtveho vo svojom dome vo Veľkej Mači (okr. Galanta) v nedeľu večer. Polícia okrem neho našla zabitú aj jeho priateľku. Policajný prezident na dopoludňajšom brífingu uviedol, že u každej obete našli jedno strelné poranenie. Ján Kuciak písal o daňových podvodoch.

​Kuciak na svojom facebooku uviedol, že Marián Kočner sa mu vyhrážal 5. septembra 2017. "5. septembra sa mi Kočner v telefóne vyhrážal, okrem iného tým, že bude zbierať špinu na mňa a moju rodinu a že dosiahne, že už nikdy nebudem písať," uviedol Kuciak na svojom facebooku. Následne, 6. septembra vyšiel na Aktuality.sk článok o jeho zastrašovaní.

Podal trestné oznámenie

Podľa Kuciakovych slov mu deň na to (7.9.2017), volala hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová, ktorá mu povedala, že ak chce, má prísť a podať trestné oznámenie. V ten deň Kuciak trestné oznámenie na generálnej prokuratúre podal. "A odvtedy nič - len občasná pošta, že generálna prokuratúra posunula vec na krajskú, že krajská posunula vec na okresnú a tak. Až do pondelka pred dvomi týždňami (status písaný 20. októbra, pozn.red), kedy mi volala policajtka z obvodu Staré mesto, že či môžem prísť, že by ma chcela dopočuť. Vravím si, že už bolo na čase," opísal situáciu ešte v októbri Kuciak na svojom facebookovom profile.

Následne výsluch skončili tým, že jeho vec musia presunúť na iné oddelenie, pretože hovor od Mariána Kočnera prijal v Ružinove.

Kočner: Pánovi Kuciakovi som sa nikdy nevyhrážal

Reportér TV JOJ Rasťo Striško kontaktoval aj podnikateľa Mariána Kočnera. Ten tvrdí, že až v pondelok sa dozvedel o tom, že novinár na neho podal trestné oznámenie. Zároveň odmietol akékoľvek vyhrážanie sa novinárovi. "Čo sa týka toho vyhrážania, to nie je pravda. Ja som sa pánovi Kuciakovi nikdy nevyhrážal. Ja som pánovi Kuciakovi medzi iným v rozhovore, ktorý sme spolu viedli, povedal niečo asi v tom duchu. Opýtal som sa ho niečo v tom duchu, či by jemu bolo príjemné, keby niekto hľadal špinu na jeho rodinu. A či by mu bolo príjemné, keby to niekto robil takisto, ako on. To bolo všetko a to nie je žiadne vyhrážanie sa," uviedol Kočner pre televíziu JOJ.

"Dnes som sa prvýkrát dozvedel, že pán Kuciak na mňa podal trestné oznámenie za vyhrážanie sa, ako to bolo nazvané. Ja o tom trestnom obvinení neviem, nebol som zatiaľ nikým volaný na výsluch," uviedol Kočner v rozhovore pre televíziu JOJ.

Kočner uviedol, že Jána Kuciaka stretol len raz v živote na tlačovke, ktorá bola venovaná novinárom, ktoré podnikateľ označuje ako Lipšicovo stádo. "S pánom Kuciakom som sa nikdy odvtedy nestretol. Poslal mi niekoľkokrát e-mail k veciam, ktoré ho zaujímalo v súvislosti s mojim menom. Ja som mu vždy na e-mail korektne odpovedal. A pán Kuciak aj moje odpovede zverejnil," dodal Kočner.

​Ďalším podnikateľom, o ktorého sa zaujímal Ján Kuciak, bol Ladislav Bašternák. Podnikateľ, ktorého polícia stíha pre ekonomické skutky. Podľa jeho slov ho Ján Kuciak nikdy nekontaktoval a ani nevedel, že sa o jeho osobu a podnikanie zaujímal. "Vnímam to tak, že je to cez čiaru a že sa to nemôže stať. Každému to je určite ľúto. Je to nepredstaviteľné v akomkoľvek kontexte. Dúfam, že sa všetko vyšetrí a orgány činné v trestnom konaní prídu čo najskôr s verziou, čo je za tým," uviedol pre televíziu JOJ Ladislav Bašternák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy