Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Mazurek sa postavil pred súd. Pred budovou skandovali jeho meno
Zdielať na

Mazurek sa postavil pred súd. Pred budovou skandovali jeho meno

BANSKÁ BYSTRICA / V pondelok sa konalo hlavné pojednávanie s poslancom za Ľudovú stranu Naše Slovensko Milanom Mazurekom. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na neho obžalobu pre prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia v súbehu s prečinom podnecovania, hanobenia a vyhrážania sa osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, etnickej skupine, farbe pleti či pôvod rodu.

Na pracovisku Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici sa v pondelok začalo hlavné pojednávanie s poslancom Národnej rady SR za Kotlebovu stranu Milanom Mazurekom. O pojednávanie je veľký záujem zo strany médií a prívržencov Kotlebovej Ľudovej strany Naše Slovensko. Desiatky sympatizantov Ľudovej Strany Naše Slovensko stoja už od rána pred budovou súdu a protestujú proti obžalobe poslanca Milana Mazureka. 

Nie všetci sa do pojednávacej miestnosti dostali. Krátko po začatí pojednávania o deviatej hodine ráno sa z pred budovy súdu ozvalo skandovanie: „Slobodu slova" a "Miňo sme s tebou“. Obhajoba označila obžalobu za nedôvodnú a požaduje oslobodenie poslanca. Zaznela aj slovenská hymna.

Na súd ale prišli aj ľudia z platformy "Nie v našom meste". "Chceli by sme vyjadriť podporu a presvedčenie toho, že verejní činitelia by vo svojej rétorike nemali používať také vyjadrenia aké použil pán Mazurek," uviedla Martina Strmeňová z platformy. 

Nenávistné výroky mali podľa obžaloby odznieť ešte v roku 2016, kedy bol Mazurek hosťom v regionálnom žilinskom rádiu. Prokurátor podal obžalobu z prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia, ako aj z podnecovania, hanobenia a vyhrážania sa osobám pre príslušnosť k rase. Poslanec prišiel na súd v sprievode dvoch obhajcov, na úvod vyhlásil, že je nevinný a odmietol vypovedať. "Očakávam, že budem úplne oslobodený, pretože som sa ničoho nedopustil," uviedol Mazurek.  Za reláciu, v ktorej odzneli Mazurekove výroky dostalo pokutu aj rádio, a to za porušenie zákazu podnecovania nenávisti.

Moderátor relácie, v ktorej sa poslanec žalovanými výrokmi prezentoval vo vysielaní Rádia Frontinus v októbri 2016 povedal, že pôvodne mal vystúpiť predseda strany Marian Kotleba. Ďalším svedkom bol koordinátor aktivačných prác v okrese Kežmarok, ktorý s poslancom chodil do základnej i do strednej školy. Tvrdil, že poslanec už ako školák mal názory na holokaust, plynové komory v koncentračných táboroch a na rómsku komunitu. Poslanec jeho tvrdenia označil za lož a prezentoval ho ako sympatizanta KDH.

Ďalšími svedkami boli dvaja poslancovi asistenti, členovia Ľudovej strany Naše Slovensko. Obaja vyhlásili, že Milan M. nemal rasové prejavy voči rómskej komunite, len sa snaží zlepšiť život obyvateľov Slovenska vrátane Rómov. Jeden z nich sa označil za znalca rómskej problematiky a uviedol názov vlastnej publikácie o postavení a živote tejto komunity na východnom Slovensku. Podľa svedka poslanec interpretoval niektoré fakty z tejto publikácie aj v inkriminovanej relácii. Poslanec povedal, že spolupráca s týmto svedkom vyústila do prípravy legislatívnych návrhov na zlepšenie života všetkých obyvateľov Slovenska, ktoré sú na programe marcovej schôdze parlamentu.

Podľa obžaloby Mazurek skutok spáchal ako verejný činiteľ. V relácii Rádia Frontinus v októbri 2016 vystupoval ako poslanec a ako člen Výboru pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť za politickú stranu Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko. Okrem iného uviedol výroky, ktoré v kontexte celého vystúpenia v rozhlasovej relácii spĺňajú definičné znaky znevažujúcich prejavov z hľadiska príslušnosti ku konkrétnemu – rómskemu etniku, majú rasistický charakter a z ich obsahu vyplýva zámer vyvolať nenávisť voči príslušníkom tejto etnickej skupiny. Tvrdil napríklad, že „150 miliónov eur sa použije iba na domy z týchto cigánskych osád, ľudí, ktorí pre náš národ, pre náš štátny rozpočet, pre našu kultúru neurobili nič, práve naopak, rozhodli sa žiť týmto asociálnym spôsobom života a vyciciavať náš sociálny systém“. Poslanec tvrdí, že ide o politický proces, ktorým sa súčasná vládna garnitúra chce zbaviť skutočnej opozície.

Obhajoba označila obžalobu za nedôvodnú a požaduje oslobodenie poslanca. Advokáti namietali aj prezentáciu viacerých dôkazov, vrátane znaleckého posudku, ktorý je na programe v utorok, kedy bude vypovedať aj znalec.

Pozrite si archívne video.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy