Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Investigatívneho reportéra Jána Kuciaka zastrelili
Zdielať na

Investigatívneho reportéra Jána Kuciaka zastrelili

VEĽKÁ MAČA / Vo Veľkej Mači zastrelili reportéra Aktualít Jána Kuciaka. Potvrdilo to ministerstvo vnútra. Mal 27 rokov. Ako prvý o tom informoval Denník N. Policajný prezident Tibor Gašpar na tlačovej konferencii uviedol, že vražda investigatívneho novinára a jeho partnerky mala pravdepodobne súvis s jeho investigatívnou činnosťou.

V nedeľu o 22:30 bola vykonaná previerka vo Veľkej Mači na základe oznámenia matky nebohej partnerky investigatívneho novinára, ktorá volala na políciu a uviedla, že sa nevie skontaktovať s dcérou. Vyslaní policajti na mieste našli dve telá, u každej obete konštatovali jedno strelné poranenie. Telá obetí boli prevezené do Nitry, kde bude vykonaná pitva. Ohliadky na mieste činu ešte pokračujú, nachádza sa tam aj NAKA. "Zabezpečil som všetky potrebné zložky tak, aby boli prítomné na mieste, aby boli urobené prvotné úkony, dôsledná obhliadka miesta činu,“ povedal Denníku N riaditeľ NAKA Peter Hraško. "Vyšetrujeme to ako dvojnásobnú vraždu,“ uviedol Hraško.

Gašpar: Vražda pravdepodobne súvisí s jeho investigatívnou činnosťou

Úkladná vražda reportéra redakcie Aktuality Jána Kuciaka a jeho priateľky súvisí pravdepodobne s jeho investigatívnou činnosťou. Dnes o tom informoval policajný prezident Tibor Gašpar. "Ak aj čelíme rôznej závažnej trestnej činnosti, ešte nikdy sa Slovensko nestretlo s vraždou novinára, ktorá pravdepodobne súvisela s jeho prácou," uviedol Gašpar.

Ako informoval, v nedeľu o 21:35 políciu kontaktovala matka poškodenej s tým, že sa nevie spojiť s dcérou. Polícia o 22:30 vykonala previerku vo Veľkej Mači, uvideli osobu ležiacu na zemi, zavolali ďalšie zložky vrátane záchranky. V dome našli dve mŕtvoly, novinára zastrelili do hrude, jeho partnerku do hlavy.

"Boli teda konštatované v tejto chvíli 2 strelné poranenia. U každého jedno. U družky novinára pravdepodobne do hlavy a u samotného novinára do hrude. Telá boli prevezené do Nitry, kde presne určia všetko," uviedol na tlačovej konferencii Tibor Gašpar.

Gašpar prisľúbil, že na vyšetrovanie nasadia "všetky možné kapacity", na prípade pracuje aj NAKA. Gašpar dnes na tlačovej besede dodal, že Slovensko ešte nečelilo takémuto bezprecedentnému útoku na novinára, vyjadril úprimnú sústrasť rodine, kolegom a celej novinárskej obci.

Zastrelená priateľka Jána Kuciaka Martina K. sa s príbuznými podľa Gašpara naposledy skontaktovala vo štvrtok, čas smrti preto polícia odhaduje niekedy v čase od štvrtku do nedele. Viac informácii by podľa policajného prezidenta mala poskytnúť pitva oboch osôb. Zbraň sa podľa Gašpara na mieste nenašla. Gašpar tiež zdôraznil, že polícia je v kontakte s vedením redakcie Aktuality.sk a niektorým jej členom bude poskytnutá ochrana. "Budú vypočuté všetky osoby, ktoré majú súvislosť s prípadmi, na ktorých Kuciak pracoval," uviedol Gašpar s tým, že polícia sa zameria na prípady, ktorým sa zavraždený reportér venoval. Zároveň vyzval novinárov, ktorí majú pocit, že v súvislosti s témami, na ktorých pracujú, by mohli byť ohrození, aby spolupracovali s políciou. "Pevne verím, že išlo o ojedinelú udalosť," dodal s tým, že v rámci vyšetrovania tohto prípadu chce dávať verejnosti pravidelné odpočty.

V priebehu dňa Denník N priniesol rozhovor s investigatívnym novinárom Tomom Nicholsonom. Ten v ňom tvrdí, že spolu s nebohým novinárom Kuciakom pracovali na téme talianskej mafie s dosahom na Slovensko. "Išlo o podozrenie, že kradnú eurofondy a posielajú ich naspäť do Talianska. Neviem, čo stálo Jána život, ale dám ruku do ohňa, že to bolo toto," povedal Nicholson v rozhovore. Podľa Nicholsona o tejto téme spolu s nebohým novinárom komunikovali ešte minulý týždeň. Hovorili o prepojení talianskych podnikateľov z východného slovenska na mafiánsku skupinu Ndragheta z Kalábrie, s kontaktami na slovenských politikov. 

​Reportér TV JOJ: V dedine bola zvláštna atmosféra

​​Celý deň bol na mieste tragédie aj reportér TV JOJ, Rasťo Striško. V Novinách o 17 opísal atmosféru na mieste. "V tejto dedine bola od rána veľmi zvláštna atmosféra. My, keď sme tam prišli, sme tam nestretli takmer nikoho. Stretli sme poštárku, ktorá s nami odmietla rozprávať. Tá dedina prežíva niečo, na čo vôbec nebola pripravená. Majú obavy," opisuje reportér TV JOJ Rasťo Striško.

"Nenašiel som tam človeka, ktorý by sa zaujímal od nás, či my niečo máme. Niektorí ani nevedeli, čo sa stalo. A tí, ktorí vedeli, boli plní očakávania a, podľa mňa, aj strachu, na čo tento prípad poukazuje," myslí si Striško. Keď so štábom prišiel na miesto, ulice boli opáskované a uzavreté.

Podľa reportéra Rasťa Striška, policajný prezident Tibor Gašpar, uviedol na svojom brífingu dostatočné množstvo informácií vzhľadom na stav vyšetrovania. Na mieste strelnú zubraň nenašli. "To sa dalo očakávať, že policajti nájdu minimálne množstvo stôp. Policajný prezident vo svojom vyjadrení, ktoré sa mohlo zdať krátke a strohé, na moje počudovanie povedal veľmi veľa," dodáva Striško. 

Policajtov do domu museli vpustiť hasiči, ktorí museli otvoriť objekt. "Dom obetí bol uzatvorený aj v čase, keď odtiaľ páchatelia odchádzali... Tí ľudia zahynuli rukou, pravdepodobne, profesionálnej dvojice minimálne. Ľudí, ktorí ich dlhší čas, hovorím o sedemdňovom horizonte, sledovali a museli si urobiť časové snímky. Aby sa dostali do domu a vykonali, to čo spravia a odídu preč," dodal Striško.

Polícia o konkrétnych stopách a dôkazoch zatiaľ nehovorila. "Ak nejaké prenikli na verejnosť, je to na úkor vyšetrovania," myslí si reportér Novín TV JOJ, Rasťo Striško.

Čižnár: Vyšetrovacie orgány sú v sklze

V prípade vraždy novinára Jána Kuciaka sú vyšetrovacie orgány v sklze. Vyhlásil to na brífingu generálny prokurátor Jaromír Čižnár. "Lebo ten skutok sa mal stať, myslím, ešte vo štvrtok večer podľa všetkých informácií. A keď sa to objavilo o tri dni, my sme bohužiaľ v závese, sme v časovom sklze. Už niektoré veci, niektorí ľudia, ktorí to mohli spraviť, sa zrejme dávno niekam upratali," skonštatoval. Z tohto dôvodu je podľa Čižnára dôležité, aby novinári, ktorí majú v súvislosti so svojou prácou pocit ohrozenia, komunikovali so štátnymi orgánmi. "Keby ste mali v súvislosti so svojou prácou čo i len náznaky vydierania, vyhrážania, môžete prísť priamo k nám," povedal s tým, že takéto prípady sa musia riešiť okamžite.

Podľa Čižnára napriek výstupom niektorých politikov stále nie je jasné, čo bolo motívom činu. "Som veľmi nerád, keď sa to zneužíva, keď sa dopredu vykrikujú veci, ktoré vôbec nie sú potvrdené a tým pádom sa sťažuje práca nielen prokuratúre, ale aj polícii," uviedol. Ak sa však potvrdí, že Kuciak bol zavraždený v súvislosti so svojou prácou, Čižnár podľa vlastných slov rozpúta "peklo". "Peklo také, že sa urobí všetko preto, aby sa to objasnilo. Pretože nie je možné, aby sme si hovorili, že sme právny a demokratický štát a toto sa tu dialo," dodal.

Vláda ponúka milión eur za informácie o vražde Kuciaka a jeho partnerky

Robert Fico po mimoriadnom stretnutí generálneho prokurátora Slovenska Jaromíra Čižnára, ministra vnútra Roberta Kaliňáka, prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara a riaditeľa Slovenskej informačnej služby Antona Šafárika uviedol, že ponúka milión eur každej osobe, ktorá poskytne relevantné informácie o vražde investigatívneho reportéra Jána Kuciaka a jeho priateľky. 

V prípade akýchkoľvek informácií, ktoré by dopomohli k objasneniu alebo by mali súvis s uvedeným skutkom je potrebné kontaktovať políciu na telefónnom čísle 158 alebo na telefónnom čísle +421 915 967 793.

​S Jánom Kuciakom spolupracoval aj náš kolega, komentátor portálu noviny.sk, Arpád Soltész. "Jano Kuciak bol najvýraznejším predstaviteľom svojej generácie v investigatívnej žurnalistike, otváral niektoré z najväčších káuz, ktoré smerovali až k najvyšším úrovniam politickej moci. Zároveň bol aj niečím, na čo neexistuje priliehavejší výraz ako tradičné "slušný chlapec". Okrem gaunerov, ktorých ohrozoval svojim článkami, nemal žiadnych nepriateľov," povedal na adresu Kuciaka novinár a komentátor Arpád Soltész. "Jeho vražda prelomila dve psychologické hranice zároveň. Niekto zastrelil novinára, čo sa ešte na Slovensku nestalo. Ale Jano, nech to znie akokoľvek tvrdo, si bol vedomý ohrozenia, ktorému sa svojou prácou vystavoval. Každý novinár, ktorý robí takúto prácu, vie, že sa mu môže stať niečo zlé. Niekto ale zavraždil aj Janovu partnerku, ktorá s jeho prácou nemá absolútne nič spoločné. To nás dostáva mimo civilizovaného sveta. Sú to praktiky Balkánu, Blízkeho východu alebo Ruska," dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy