Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Sen o olympiáde v Tatrách sa rozplýva. Kompetentní ho nevidia reálne
Zdielať na

Sen o olympiáde v Tatrách sa rozplýva. Kompetentní ho nevidia reálne

BRATISLAVA / Po konci olympijských hier už začínajú niektoré krajiny uvažovať o tom, že by v budúcnosti chceli olympiádu hostiť. Medzi nimi aj Slovensko, lepšie povedané predseda parlamentu Andrej Danko. Opäť sa totiž začalo hovoriť o kandidatúre Vysokých Tatier. Spoločný poľsko-slovenský projekt, o ktorom šéf parlamentu sníva, ale olympijský výbor nepovažuje za reálny.

"V čase olympijských hier si myslím, že by sme sa mohli s Poliakmi znova naučiť snívať, aby vo Vysokých Tatrách raz boli olympijské hry," prezentoval Andrej Danko svoj sen. Odborníci ale jeho želanie nevidia veľmi reálne. "Ak sa niečo objavuje, tak zatiaľ je to len v rovine špekulácií. Podľa môjho názoru tá šanca je v najbližších rokoch nereálna," reagoval hovorca Slovenského olympijského výboru Ľubomír Souček.

Sen Andreja Danka ostáva bez odozvy aj na Ministerstve školstva. "Na ministerstve školstva zatiaľ neprebieha diskusia k možnej kandidatúre na zimné olympijské hry vo Vysokých Tatrách," povedala Katarína Hamerlová z tlačového oddelenia Ministerstva školstva. 

Šéf parlamentu o svojich snoch o olympiáde rozprával počas stretnutia s predsedom Sejmu Poľskej republiky. Ten sa nad jeho výrokmi len pousmial, k tejto téme už ale nereagoval. Andrej Danko ale tvrdil, že urobí všetko preto, aby sa takýto cieľ podaril. Aj napriek tomu ale bude potrebovať podporu vlády. Zatiaľ je to stále vo forme hypotézy. O konkrétnej organizácii takéhoto cieľa pochybuje aj hovorca olympijského výboru, ktorý sa teraz nachádza v Kórei. "To je otázka na Poliakov. Pri referende v roku 2013 tam boli rozporuplné výsledky hlasovania. Priamo v Krakove bola väčšina občanov proti, ale v Zakopanom a v ďalších mestách, bola väčšina ľudí za," povedal Souček. 

"Vtedy ma trochu mrzelo, keď to nevyšlo s tou spoločnou kandidatúrou," uviedol Ivan Korčok, štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí. Ak by sa tak ale stalo pri ďalšej slovensko - poľskej kandidatúre by to už bolo jednoduchšie. "V decembri 2014 totiž došlo k významným zmenám v Olympijskej charte, ktoré zjednodušili aj zúspornili celý kandidátsky proces a umožnili plánovať na území susednej krajiny aj súťaže v iných športoch," uviedol Souček. 

Ekonómovia už ale pri posledných ambíciách na olympiádu hovorili, že ide o ekonomickú samovraždu. Odhadovaný rozpočet na to bol u nás totiž dve miliardy eur. Teraz by to nebolo inak a podľa ministra hospodárstva na to peniaze veľmi nie sú. "Neviem si to celkom dobre predstaviť v nejakom krátkom časovom úseku. Olympiády nie sú ziskový projekt. A nie som si istý, že sme na tom tak, že by sme toto presne teraz potrebovali," povedal Minister hospodárstva Peter Žiga. 

Okrem toho podľa ministra Žigu by bolo lepšie takúto investíciu využiť iným spôsobom na to, aby sa región zviditeľnil. "Nebojím sa nahlas povedať, že Poliaci so Slovákmi by olympijské hry určite zvládli," myslí si Danko. S ním ale Žiga nesúhlasí: "Nemám pocit, že Slovensko je pripravené zorganizovať olympijské hry."

Pozrite si archívne video.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy