Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zatiaľ najmrazivejšiu noc tejto zimy už máme za sebou. Ale nebude posledná
Zdielať na

Zatiaľ najmrazivejšiu noc tejto zimy už máme za sebou. Ale nebude posledná

ORAVSKÁ LESNÁ / Teplomery na viacerých miestach v noci ukazovali pod mínus 20. Mrazy boli aj počas dňa, niekde pod mínus 10, čo znamená arktický deň.

V najchladnejšej obci Slovenska, Oravskej Lesnej, namerali zavčasu ráno mínus dvadsať, je to druhý najchladnejší deň tejto sezóny. Oravci sú zvyknutí na drsné zimy a slabá zima sa im ani nepočíta. Dnešné mrazivé ráno uvítali, aj keď snehu je pomenej. "Nech je už poriadna zima," povedala jedna z obyvateliek Oravy. "Mínus osem, počasie veľmi dobré," dodala ďalšia.

Aj vďaka mrazu si na Orave môže každý dobre zašportovať. "Podklad tvrdý, slniečko, trošku vietor, trošku mrazivý, inak by bolo super, ideálne na bežky," opísali ideálne podmienky obyvateľky Oravy.

Tradične najnižšie teploty tentoraz neboli na Orave, ale trochu ďalej na východ. "Teplomer nám ukázal najnižšie teploty v podtatranskej oblasti, kde bolo dvadsať stupňov pod nulou," povedala meteorologička Mgr. Miriam Jarošová, PhD. V tejto oblasti bol dokonca už aj prvý arktický deň.

Pod nulou zostali teploty na celom území Slovenska, dokonca aj na juhu. Nepomohlo ani slnko. Ráno bolo na Muránskej planine mínus 16 stupňov. Tohtoročná zima je taká, aká má byť. Sneh napadol začiatkom novembra a doteraz sa neroztopil. Ak sa mráz sochár spojí s vodou, dokáže vytvoriť nádherné umelecké dielo.

Pri ceste medzi Tisovcom a Breznom v doline Furmanca je útvar ktorý miestni pomenovali Studená skala. Ak dlhšie poriadne mrzne tak sa vyzdobí niekoľkometrovými ľadovými cencúľmi. Voda vyteká z jaskýň, ktoré sú tu všade okolo. Tam má voda teplotu päť stupňov, preto sa dostane až na povrch, kde napokon mrazom stuhne.

Nocou to s treskúcimi mrazmi nekončí, naopak, iba začína a potrvá najmenej do budúceho víkendu. "Celý tento týždeň, ktorý máme pred sebou, sa bude odohrávať v studenom duchu," povedala Mgr. Miriam Jarošová. Pripravme sa na to, že ráno prituhne ešte viac. "Pondelkové ráno bude na viacerých miestach severného Slovenska a na Horehroní pod mínus 20 stupňov Celzia. Na juhozápade mínus osem stupňov," dodala meteorologička.

Tento týždeň budú zimou trpieť aj zvieratá, pokiaľ nocujú vonku. Zateplená búda, voda a vhodná strava. V arktických zimách treba zvýšenú starostlivosť venovať aj psom.
Búda by mala byť vyvýšená, otočená vchodom na juh a spodok vystlaný polystyrénom či karimatkou. "Je lepšie, keď majú výhrevné podložky a dobre zateplené búdy," povedal Valér Vitrikuš, cvičiteľ služobných psov. Na zateplenie je ideálna slama. Dobre izoluje, hreje a na rozdiel od textílie nedrží vlhkosť. Pes v zime potrebuje viac stravy, keďže veľa energie minie na udržanie telesnej teploty. Ideálne je na noc umiestniť ho do garáže či pivnice, ale tak, aby neležal na betóne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy