Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Medvedicu s mláďatami obkľúčili vlci. Unikátne zábery nakrútil lesník
Zdielať na

Medvedicu s mláďatami obkľúčili vlci. Unikátne zábery nakrútil lesník

VYSOKÉ TATRY / Medvedica, ktorá sa na slovensko-poľskom pohraničí zobudila uprostred zimy, zažíva v lese obrovské dobrodružstvo. Spolu s ňou blúdia po zasneženom a mrazivom teréne aj dve mláďatá. A vyzerá to tak, že rodinka sa už na zimný spánok nechystá.

Výnimočné zábery sa podarilo nakrútiť lesníkovi na slovensko-poľskom pohraničí. Obdivovali ich aj tatranskí ochranári. Mnohí verili, že medvediu rodinku iba niečo vyrušilo a mama s mláďatami ešte aspoň na istý čas zaľahne do nového brlohu.

Medvedia mama sa už ale na oddych zrejme nechystá a po svojich potulkách lesom zažíva adrenalínové momenty. Na jednom zo záberov je vidieť, ako trojčlennú rodinu obkľúči svorka vlkov. "Určite to nebol lov, ale išlo o náhodné stretnutie. Medvieďatá už boli dosť veľké na to, aby rýchlo vyliezli na strom a medvedica by sa dokázala ubrániť takej svorke," uviedol Emil Grobauer, lesoochranárske zoskupenie VLK.

Nakrútiť tri svižné medvede navyše spolu s vlkmi je pre odborníkov vzácnym materiálom. Aj keď lesníkovi tak trochu zazlievajú, že ich svojim krikom odplašil. "Lesník mal počkať, ako sa to vyvinie a nemal do toho zasahovať, lebo také stretnutia sú veľmi vzácne. Bolo by zaujímavé sledovať čo by sa dialo," dodal Emil Grobauer.

Ochranári potvrdili, že na konci zimy môže byť takéto putovanie pre medvede nebezpečné, majú málo tukových zásob a pri takýchto mrazoch ich to môže ohroziť. "Jediné, čo môžu teraz jesť je to, čo donesú poľovníci a keď budú mať túto potravu, tak už zrejme zostanú vonku natrvalo," povedal Juraj Ksiažeg, strážca TANAP-u.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy