Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovensko novým Dubajom. Turistom máme čo ponúknuť
Zdielať na

Slovensko novým Dubajom. Turistom máme čo ponúknuť

BRATISLAVA / Slovensko je krajinou s rozvinutým priemyslom. Ako iné krajiny v zahraničí, začína sa zameriavať aj na iné ekonomické oblasti. Jednou z nich by mohol v budúcnosti byť práve turizmus.

Slovensko sa vďaka automobilovému priemyslu radí k jednej z najpriemyselnejších krajín Európskej únie. Práve toto jednosmerné zameranie môže v budúcnosti znamenať problémy a preto vláda rozmýšľa o iných možnostiach. "Musí mať Slovensko pripravenú infraštruktúru aj ľudí na to, aby sme zvládli cestovný ruch," uviedol predseda vlády Robert Fico. "Slovensko by tak mohlo byť ako európsky Dubaj, no v menšom vydaní. Keď sa mu totiž začala míňať ropa, preorientoval sa práve na cestovný ruch," dodal premiér. 

K dobre vyvinutému turizmu nám chýba ešte veľa, ale najskôr si treba stanoviť základné princípy, ako napríklad, na koho by bol turizmus zameraný. Slovensko má nielen prírodné a kultúrne bohatstvo, ale aj predpoklady na rozvoj cestovného ruchu. "Treba zabezpečiť čo najmenej byrokracie a flexibilný trh práce," uviedol Martin Vlachynský, ekonomický analytik Iness.

V hoteloch a reštauráciách pretrváva problém s personálom. Mnohí zamestnávatelia už teraz vyberajú personál aj v zahraničí. Rovnako sa treba zamerať na oblasti, ktoré nie sú natoško známe a viditeľné. "Stále sú tu regióny, ktoré sú ako také nebeské panny neodhalené," povedala Beáta Lukáčová zo sekcie cestovného ruchu na MDVaRR SR.

Dubaj sa z púštnej krajiny stal dovolenkovým rajom a Slovensko narozdiel od tejto krajiny má bohatú biodiverzitu. "Pripodobním to k tej rozprávke, kde bola soľ nad zlato, tak my máme tú vodu, ktorá je nad tú ropu," povedal Martin Beňuch, člen asociácie slovenských kúpeľov. V minuloti si práve Arabi chodili do našich krajín užívať liečivé pramene. 

Na druhej strane je nevyhnutné podporiť aj domácich podnikateľov a turistov. "Nebránime sa napríklad aj tomu, ak by to bolo možné, že rozmýšľať čo s DPH pri cestovnom ruchu," uviedol Robert Fico. "Tých pár percent, ktoré by prípadní turisti ušetrili na týchto službách, sotva zásadným spôsobom pohne so slovenským turizmom, najmä ak ide o zahraničných návštevníkov," povedal Martin Vlachynský.

Cestovný ruch má každopádne na Slovensku veľkú šancu, ale potrebuje pomoc orgánov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy