Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Dosť bolo Fica. Dav búchal na ťažkú železnú bránu Úradu vlády
Zdielať na

Dosť bolo Fica. Dav búchal na ťažkú železnú bránu Úradu vlády

BRATISLAVA / Včera sa vo viacerých mestách na Slovensku konal spomienkový pochod za zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Len v Bratislave sa zišlo podľa odhadov minimálne 25 tisíc ľudí. Takéto spomienkové akcie sa konali na celom svete. Téme sa venujú aj zahraničné spravodajské portály a denníky.

Francúzsky denník Le Monde hneď v úvode píše, že ľudia sa zišli išli v uliciach, nielen preto, že si prišli uctiť dvoch zavraždených ľudí, ale aj preto, že sa obávajú prepojenia vlády s mafiou. Denník spomína, že rozhnevaný dav chce rezignáciu premiéra. V článku sa pozastavujú nad tlačovou konferenciou s miliónom eur, ktorú zorganizoval Robert Fico, ani nie 24 hod po nájdení tela Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Taliansky portál Corriere della Sera sa témou prepojenia slovenských politikov s talianskou mafiou a včerajšou demonštráciou venuje vo viacerých príspevkoch. V jednom z článkov opisujú pochod demonštrujúcich v mraze, ich cestu pred Úrad vlády, kde žiadali demisiu. V zatiaľ poslednom texte k tejto téme sa pozastavovali nad tým, že polícia ráno prepustila zadržaných talianskych podnikateľov.

České Lidové noviny sa Jánovi Kuciakovi a okolnostiam, ktoré s tým úzko súvisia venujú dnes hneď na titulnej stránke. V odseku Fico je pod tlakom spomenuli okrem iného, že na pochode vystúpil aj šéf organizácie Reportéri bez hraníc, ktorý sa stretol s Ficom a odsúdil príšernú atmosféru, ktorú voči novinárom vytvárajú lídri vlád vyšehradskej štvorky.E

Portál idnes.cz konštatoval, že včerajší večer patril na Slovensku zavraždenej dvojici. Podľa denníka si ľudia uctili dvojicu nie len v Prahe, ale napríklad aj v Brne či v Ostrave.

Poľský portál Wyborcza považuje včerajšiu demonštráciu za jednu z najväčších po páde komunizmu v Československu. Autori považujú za obdivuhodné a veľký úspech, že napriek mrazu sa na rôznych miestach Slovenska zišli tisícky ľudí.

Včerajšie kroky Slovákov ulicami si všimol aj Rob Cameron z BBC. Položil si otázku, či Robertom Ficom otrasie, že tisícky ľudí prišli pred Úrad vlády a búchali na ťažkú železnú bránu a kričali "dosť bolo Fica".

Pre niektoré maďarské portály je táto téma politiky blízka. Portál 24.hu uviedol nadpis - Útoky proti novinárom = útok na nás všetkých.

Rumunská stránka DW (Deutsche Welle) išla takisto do hĺbky. Pod nadpisom problémom je korupcia, rozoberala obvinenia z korupcie na vrchole slovenskej politiky. Rozpísala prepojenie Fica a Kaliňáka s podnikateľom Bašternákom.

Na internete sa k tejto téme dajú nájsť stovky článkov, v rôznych jazykoch. Aký bude mať dopad na slovenskú politickú situáciu na Slovensku vražda mladého novinára so snúbenicou, riešili média napríklad aj v Dánsku, v Austrálii v Dubaji, či v Thajsku. Na mnohých miestach si ich uctili aspoň minútou ticha, či zapálením sviečky.

Zábery zo spomienkových pochodov si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy