Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Kiska, Fico a Danko požiadali o vystúpenie v televízii
Zdielať na

Kiska, Fico a Danko požiadali o vystúpenie v televízii

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej sa otriasa aj politická scéna na Slovensku. Pomerne málo, alebo takmer vôbec sa doteraz nevyjadrovali traja najvyšší ústavní činitelia - premiér, predseda parlamentu a prezident republiky.

Premiér Fico v súvislosti s pohrebom zrušil piatkové a aj sobotné plánované oslavy MDŽ. Priamo na pohreb zavraždeného novinára nereagoval. Dozvedeli sme sa len to, že úrad vlády ponúkol pomoc obidvom trúchliacim rodinám.

"Premiér Robert Fico ešte raz vyjadruje hlbokú sústrasť rodinám oboch zavraždených obetí. Úrad vlády komunikoval s pozostalými a ponúkol im všestrannú pomoc, vrátane zabezpečenia pohrebov," informuje hovorkyňa Roberta Fica Beatrice Szabóová.

Okrem toho v sobotu tlačový odbor úradu vlády reagoval na piatkové stretnutie premiéra Fica a ministra Kaliňáka so zahraničnými novinármi. Tí premiéra vyzvali, aby sa slovenským novinárom ospravedlnil. Tlačový odbor úradu vlády tvrdí, že žiadna výzva na ospravedlnenie počas diskusie nezaznela a na dôkaz toho do redakcií rozposlali prepis vyjadrenia riaditeľa organizácie Reportéri bez hraníc Christopha Deloira od oficiálneho tlmočníka v slovenčine v tomto znení:

"Za atmosféru, v ktorej pracujú novinári, môžu aj politici tým, aké prostredie vytvárajú a ako sa k práci investigatívnych novinárov stavajú. Jedna vec je prácu novinárov kritizovať a to je samozrejme v poriadku, je to bežná súčasť života v demokratickej spoločnosti, ale niečo celkom iné je na novinárov útočiť a urážať ich. Aj preto by som Vás, pán premiér, chcel poprosiť, aby ste vzťahy s novinármi urovnali a vytvorili dôstojné podmienky, v ktorých môžu pracovať."

Na sociálnej sieti Twitter ale riaditeľ Novinárov bez hraníc Christoph Deloir reagoval takto: "Vyzerá to tak, že slovenský premiér Robert Fico odmieta, že som ho vyzval, aby sa ospravedlnil novinárom. Ostatní zúčastnení potvrdia, že som tak urobil dvakrát počas stretnutia a tak, aby to nebolo nejasné. Bol by som rád, aby sa nesnažil oponovať pravde."

Štáb televízie JOJ preto úrad vlády požiadali o pôvodný text v angličtine. "Úrad vlády vysvetlil a upresnil priebeh inak konštruktívnej diskusie medzi predsedom vlády SR a predstaviteľmi zahrančných žurnalistických organizácií a nemá záujem na eskalovaní napätia medzi oboma stranami. Nepovažuje za potrebné sa už k tejto téme vyjadrovať," píše sa v stanovisku.

Prezidentská kancelária už v týždni informovala, že Andrej Kiska vystúpi v nedeľu vo verejnoprávnej televízii. Prekvapivá správa prišla aj v sobotu - o mimoriadne vystúpenie tiež požiadal aj premiér Fico, aj Andrej Danko.

Vypočujte si telefonát Christopha Deloira, v ktorom hovorí o tom, ako premiéra požiadal o ospravedlnenie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy