Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Fico je pripravený podať demisiu, ak Kiska splní tri podmienky
Zdielať na

Fico je pripravený podať demisiu, ak Kiska splní tri podmienky

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Po náročnom maratóne rokovaní sa pred novinárov večer postavili lídri koaličných strán Robert Fico, Béla Bugár a Andrej Danko. Prišli so zásadným vyhlásením.

"Už dva týždne je situácia na Slovensku zneužívaná pre smrť dvoch mladých, nevinných ľudí na politické účely," vyhlásil Robert Fico na úvod vyhlásenia. Podľa neho opoziční poslanci dávno zabudli na vyšetrenie tragédie.

Aktuálna atmosféra na slovenskej politickej scéne sa odrazila aj na vzťahoch v koalícii. "Existuje vážna obava, že vyústením tejto krízy môžu byť predčasné voľby, ktoré by v súčasných emotívnych pomeroch sprevádzal chaos a nestabilita," dodal Fico.

Podľa Fica je momentálny obraz Slovenska v zahraničí, ako rozhádanej krajiny a nechce to podporovať. Robert Fico nechce prehlbovať politickú krízu, ktorá momentálne panuje na Slovenku. V stredu cez deň sa stretol s prezidentom Andrejom Kiskom.

Ponúkol mu svoju demisiu, ak prijme tri podmienky. Podmienkami sú, že prezident bude akceptovať výsledky parlamentných volieb z roku 2016, bude akceptovať koaličnú zmluvu a to, že nového premiéra navrhne najsilnejšia strana Smer-SD. Skloňuje sa meno Peter Pellegrini.

Podľa informácií agentúry SITA by novým premiérom mal byť súčasný podpredseda vlády Peter Pellegrini. Predčasné voľby teda podľa Fica nebudú, lebo by "bol chaos". Most-Híd sa pritom v pondelok uzniesol, že buď budú predčasné voľby, alebo vystúpia z koalície.

​Dôležité, aby bol rešpektovaný hlas ľudu

Fico dnes povedal, že médiá aj opozícia sa podieľajú posledné dva týždne na destabilizácií krajiny, predčasné voľby by podľa neho spôsobili chaos a nestabilitu, s čím súhlasil aj Danko. Fico ďalej povedal, že považuje za dôležité, aby bol rešpektovaný hlas ľudí, ktorí svoj hlas odovzdali v parlamentných voľbách v marci 2016. Zároveň odmietol, že by Slovensko bola nebezpečná krajina a "čierna diera Európy". Slovensko je v dobrej kondícií, čo je zásluhou tejto koalície, pokračoval. "Ambície jednotlivca nesmú byť dôležitejšie ako budúcnosť krajiny," povedal.

Béla Bugár ocenil toto rozhodnutie, môže podľa neho priniesť upokojenie situácie. "Nová vláda, nová zodpovednosť, pokračovanie v tom, čo sme začali," povedal Bugár. Toto je podľa neho zodpovedné. "Ako môžeme od opozície, ktorá celý týždeň tvrdí, že vláda prakticky padla, očakávať zodpovednosť," spýtal sa Bugár.

Stretnutie Fica s Kiskom potvrdil aj prezidentov hovorca Roman Krpelan. "Prezident Andrej Kiska sa dnes stretol s lídrami koaličných strán, ktorí ho informovali o ich návrhu riešenia politickej krízy na Slovensku. Informovali ho tiež, že prinesú minimálne 76 podpisov poslancov národnej rady, ktorí budú podporovať návrh riešenia koalície," uviedol Roman Krpelán

Pozrite si záznam vyhlásenia:

Súvisiace články