Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Lajčákovi príde situáciu k prípadu Skripaľa vysvetliť slovenský veľvyslanec z Ruska
Zdielať na

Lajčákovi príde situáciu k prípadu Skripaľa vysvetliť slovenský veľvyslanec z Ruska

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Minister zahraničia Miroslav Lajčák zavolal slovenského veľvyslanectva z Ruska na Slovensko. Požiada ho o vysvetlenie k prípadu agenta Sergeja Skripaľa. Slovensko jednoznačne odsúdilo útok chemickou látkou na Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliu ako neakceptovateľné porušenie medzinárodných dohôd a vyzvali sme Moskvu, aby plne spolupracovala a vyvrátila podozrenia, že stojí za týmto útokom.

Rezort diplomacie si v utorok predvolal ruského veľvyslanca na Slovensku, ktorého požiadali o vysvetlenie k prípadu a vyvrátenie podozrení, že s odsúdeniahodným činom na území Spojeného kráľovstva malo Rusko čokoľvek spoločné. „Reakcie Ruskej federácie v najbližších dňoch ovplyvnia ďalšie kroky, ktoré sme v tejto veci pripravení zvážiť. Budeme pozorne sledovať proces a priebeh vyšetrovania prípadu a po vyhodnotení všetkých relevantných skutočností sme pripravení prijať aj ďalšie opatrenia,“ povedal Lajčák.

"Pozícia Slovenskej republiky vo vzťahu k incidentu v Salisbury bola a zostáva jednoznačná - vyjadrujeme plnú solidaritu so Spojeným kráľovstvom, ktoré vnímame ako nášho strategického spojenca a partnera. Slovensko jednoznačne odsúdilo útok chemickou látkou na Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliu ako neakceptovateľné porušenie medzinárodných dohôd a vyzvali sme Moskvu, aby plne spolupracovala a vyvrátila podozrenia, že stojí za týmto útokom. Použitie chemických zbraní vnímame ako jednoznačné a neakceptovateľné porušenie medzinárodného práva," uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák na stretnutí s veľvyslancom Spojeného kráľovstva na Slovensku Andrewom Garthom. 

"Slovenská republika s plnou vážnosťou vníma hodnotenie Spojeného kráľovstva, že za útokom je pravdepodobne Ruská federácia. Vyjadrujeme nádej, že zodpovedné britské orgány aj s pomocou špecialistov OPCW, ako aj vďaka požadovaným informáciám z ruskej strany, čo najskôr odhalia páchateľov činu a pôvod zbrane. Rovnako očakávame, že zodpovedné ruské orgány poskytnú v čo najkratšej dobe informácie, o ktoré požiadala britská strana. Toto očakávanie sme jasne komunikovali ruskému veľvyslancovi počas jeho predvolania v utorok," uvádza sa v tlačovej správe.

Kiska vyjadril nespokojnosť

Rozhodnutie nevyhostiť Rusov bol v utorok prezidentovi Andrejovi Kiskovi vysvetľovať štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Lukáš Parízek. Pre médiá uviedol, že Ministerstvo zahraničných vecí za adekvátny krok považuje predvolanie si ruského veľvyslanca a ďalšie kroky budú závisieť od vyšetrenia prípadu a toho, či sa potvrdí, že za otravou stojí Kremeľ. Prezident Andrej Kiska prostredníctvom svojho hovorcu Romana Krpelana zareagoval, že Parízkovo vysvetlenie považuje za nedostatočné a s doterajšími krokmi rezortu zahraničných vecí vyjadril nespokojnosť. Na rozhodnutie Slovenska nepridať sa k väčšine európskych krajín reagoval aj britský veľvyslanec na Slovensku Andy Garth. Ten sa vyjadril, že verí, že Slovensko sa napokon k európskym spojencom pridá a politikom pripomenul deklaráciu troch najvyšších ústavných činiteľov, ktorou deklarovali svoje proeurópske a proatlantické smerovanie.

Skripaľa a jeho dcéru otrávili 4. marca v juhoanglickom mestečku Salisbury nervovoparalytickou látkou novičok vyvinutou v sovietskych laboratóriách. Obaja sa nachádzajú v kritickom stave. Moskva pred dvoma týždňami vyhlásila, že na vývoji jedu pracovalo Česko, Británia či Švédsko a Slovensko. Česko aj Švédsko si vtedy ruských veľvyslancov predvolali, Slovensko tak urobilo až v utorok.

Britská premiérka Theresa May vyhlásila, že za otravou stojí Rusko. Podľa šéfa britskej diplomacie Borisa Johnsona môže byť za útokom priamo Vladimír Putin. Británia už reagovala vyhostením 23 ruských diplomatov. V pondelok sa k Británii pridali ďalšie krajiny Európskej únie, ale aj Kanada, Ukrajina či Austrália. USA vyhostia 60 diplomatov a zatvoria ruský konzulát v Seattli. Z krajín Visegrádskej štvorky je Slovensko jedinou krajinou, ktorá ruského diplomata nevyhostí. Rusko vinu kategoricky odmieta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy