Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Europoslankyňa Smolková: Strach, neistota a beznádej ľudí, to sú nálady na Slovensku
Zdielať na

Europoslankyňa Smolková: Strach, neistota a beznádej ľudí, to sú nálady na Slovensku

Google News Button Sledovať správy

ŠTRASBURG / V Európskom parlamente v Štrasburgu sa europoslanci zaoberali vraždou Jána Kuciaka. Rozprava začala po 16:00 hodine a vyjadrili sa na nej mnohí poslanci. Záverečné slovo dostal komisár Európskeho parlamentu.

Poslanci Európskeho parlamentu sa zaoberali vraždou investigatívneho žurnalistu Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Vo svojich tvrdeniach apelujú na Európsku úniu a jej inštitúcie, aby spravili viac pre ochranu investigatívnej žurnalistiky. Vražda novinára totiž stojí proti hodnotám Európskej únie, ktoré sú postavené na slobode slova. Európska komisia by mala podľa europoslancov vyvinúť mechanizmus na overenie zdravia demokracie. 

Poslanci reagovali na správu, ktorá priniesla delegácia vyšetrujúca stav konania vo veci vraždy na Slovensku. "Delegácia si uctila pamiatku zosnulého novinára v mieste jeho bydliska a videli sme dopad na spoločnosť. Vražda novinára je ohrozením pre celú krajinu. Hovorili sme so zástupcami štátnych orgánov, s premiérom a ministrami a aj s agentúrami, ktoré poskytujú financie z eurofondov," povedal poslanec Claude Moraes. 

Politici sa zhodli v tom, že je nevyhnutné vytvoriť spoločný medzinárodný vyšetrovací tím, aby sa dosiahlo objektívne a profesionálne prešetrenie záležitostí. Rovnako za nevyhnutnú považujú vznik Európskeho prokurátora, ktorý by mal dostatočný nadhľad nad európskou politikou. Tragická smrť šokovala celú Európu. Poslanec Jávor sa vyjadril, aby sa europoslanci nedržali myšlienky, že sloboda slova je problémom na úrovni jednotlivých štátov, lebo je to globálny problém celej Európy. 

Poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec povedal, že ak išlo o vyvolanie strachu a apatie, tak sa to zločincom nepodarilo. Slováci si už zvykli na frázu "Skutok sa nestal" vo veľkých kauzách, ale v tomto prípade vyšli do ulíc. Urobili tak, aby sa postavili za také Slovensko, aké chceli mať Ján Kuciak a Martina Kušnírová. Zároveň sa poslanec dožadoval, aby bola žurnalistická stáž v rámci Európskeho parlamentu pomenovaná po Jánovi Kuciakovi. 

Poslanec Branislav Škripek začal svoj príhovor slovami hymny. "Je tragédiou že blesky hromu boli výstrely na nevinných ľudí," povedal poslanec. Ďalej dodal, že na Slovensku sú známe aj mená iných novinárov, ktorí sú dodnes nezvestní a nevie sa, či pre svoju prácu nepoložili život. Poslanec Škripek odsúdil konanie vlády Roberta Fica a poďakoval delegácii za vykonanú prácu. Robert Fico bol kritizovaný za svoje vyjadrenia, v ktorých označil novinárov za prestitútky a poslanec Polčák dokonca vyjadril svoje obavy, že niektoré vyjadrenia Roberta Fica mohli legitimizovať útoky.  Poslankyňa Konečná poprosila kolegov, aby zo Slovenska ľudia nerobili krajinu okupovanú mafiánmi a nemiešali sa do rozhodovania premiéra o obsadzovaní pozícií. 

Podľa poslankyne Smolkovej bol 26. február čiernym dňom pre celú EÚ. "Strach, neistota a beznádej ľudí, že sa páchatelia neodhalia sú nálady na Slovensku. Spoločne musíme bojovať za to, aby sa prípady ako na Malte a Slovensku už neopakovali. Novinári musia mať také podmienky, aby neboli zastrašovaní a nemuseli byť pod ochranou polície," povedala. "Garantujem vám, že žiadnu mafiu na východe nemáme," dodala v svojej reči poslankyňa. Ako už spomenula poslankyňa Smolková, prípad zavraždeného slovenského novinára bol v mnohých prípadoch prirovnávaný len k nedávnej vražde maltskej novinárky Daphne Caruany Galizie. Ako aj na Malte, aj na Slovensku vidia poslanci rovnaký vzorec správania. Rozdiel je údajne v tom, že na slovensku už odstúpili ministri, pričom na Malte sa politici tvária, že sa nič nestalo. Podobné prípady sú všade vo svete. Vražda ruskej novinárky, stovky novinárov zavraždených v Mexiku, lebo prešetrovali korupciu a zneužívanie moci - tieto prípady sú si podobné, pretože boli zabití novinári pre svoju prácu.

Na druhej strane padli aj prosby, aby sa europoslanci a orgány Európskeho parlamentu neunáhlili v hodnoteniach, ale radšej pomáhali prešetrovať situáciu. Slovensko podľa vyjadrení nebola krajina s najväčšími problémami, ale je možné, že mnoho problémov je zamlčovaných. Poslanec Maňka poprosil svojich kolegov, aby neposkytovali mylné informácie, pretože podľa neho Ján Kuciak o ochranu nepožiadal. 

Na záver Európsky komisár vyjadril súhlas so zapojením OLAF do vyšetrovania. "Viacerí apelujete na nás, aby sme preskúmali systém hodnotenia právneho štátu." povedal komisár. "Ochrana novinárov a zdrojov informácií novinárov je rovnako nevyhnutná, aby bola žurnalistika nestranná," dodal komisár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy