Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Novinárke Holcovej, ktorá spolupracovala s Kuciakom, vrátili mobil
Zdielať na

Novinárke Holcovej, ktorá spolupracovala s Kuciakom, vrátili mobil

BRATISLAVA/PRAHA / Slovenská polícia vrátila českej novinárke, ktorá úzko spolupracovala so zavraždeným novinárom Jánom Kuciakom, mobilný telefón. Ten Pavla Holcová odovzdala vyšetrovateľom, ktorí chceli získať z mobilu informácie napomáhajúce pri vyšetrovaní vraždy. Novinárka ale odmietla polícii dať šifrované údaje a odkryť svoje novinárske zdroje. Vyšetrovateľom ho odovzdala na májovom výsluchu. Polícia tvrdí, že z mobilu nevytiahla žiadne dáta.

Právny zástupca českej novinárky potvrdil, že mobil v pondelok popoludní už mal vo svojich rukách. Dorazil spolu so sprievodným dokumentom, v ktorom bolo podrobne opísané, kde sa mobil nachádzal a čo presne s ním robili, odkedy ho novinárka polícii odovzdala. "Telefón mi vydali, pretože ho viac polícia nepotrebuje pre trestné konanie. Podľa informácii, ktoré mi boli povedané, ten telefón nemo otvorený a neboli z neho vybrané žiadne dáta," vyjadril sa právny zástupca novinárky, Tomáš Kamenec. 

Mobil je momentálne zapečatený v bezpečnostnom sejfe v bielej obálke, ktorá je prelepená policajnou páskou. Novinárka sa tak k telefónu ešte nedostala, nie je vylúčené, že tento telefón bude podrobený ďalšiemu znaleckému posudku už po ich súkromnej línii práve preto, aby sa dozvedeli odpoveď na otázku, či polícia naozaj s telefónom nemanipulovala. 

​Policajný prezident neustúpi 

Nový policajný prezident sa vyjadril k prípadu rázne. Podľa neho urobia všetko, aby objasnili vraždu novinára. "Ak je všetko čisté, nemá pani Holcová čo skrývať. Schovávať sa za novinárske zdroje – bavíme sa predsa o vražde! Polícia nemá záujem o iné informácie z mobilu pani Holcovej, ktoré sa netýkajú komunikácie s pánom Kuciakom. Nezaujímajú nás jej zdroje. Možno aj pán Kuciak by chcel, aby ukázala ten mobil, ak to ma dopomôcť k odhaleniu pacháteľa," vyjadril sa v stanovisku policajný prezident Milan Lučanský. 

Pod nátlakom? 

Pavlu Holcovú z Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku vypočúvali príslušníci NAKA. Výsluch trval osem hodín. Nedostala jesť, bola jej zima. Nakoniec jej zobrali mobil. "Išla som tam v dobrej viere ako svedok. Nie ako podozrivý. Svedkom sa, myslím, telefóny nezabavujú," uviedla medzi komentármi. Podľa Holcovej slov ju vyšetrovatelia upozornili, že pokiaľ nebude spolupracovať, môžu jej dať pokutu až do výšky 1 650 eur a telefón aj tak odobrať.

Počas výsluchu prišli aj traja policajti z forenzného tímu. "Chceli po mne prístupový kód, aby mohli aktivovať vývojárske nastavenie na mojom mobile. To som odmietla," povedala investigatívna novinárka.

Pozrite si reportáž, v ktorej investigatívna novinárka hovorí o vypočúvaní:  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy