Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slováci vyšli do ulíc. Nechcú žiť v mafiánskom štáte
Zdielať na

Slováci vyšli do ulíc. Nechcú žiť v mafiánskom štáte

BRATISLAVA / Vo viac ako desiatke miest na Slovensku a rovnako v zahraničí sa v piatok popoludní budú konať zhromaždenia na pamiatku novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej, ktorí boli minulý týždeň zastrelení. Na východnom Slovensku sa tiež uskutoční posledná rozlúčka s Martinou Kušnírovou. Vyšetrovatelia zatiaľ vychádzajú hlavne z toho, že dôvodom k vražde mohla byť novinárova snaha odhaľovať organizovaný zločin.

Na mnohých miestach nielen Slovenska, ale aj v zahraničí prebiehajú smútočné pochody ako podpora zosnulému Jánovi Kuciakovi a jeho priatelke Martine.

V Bratislave sa zišlo množstvo ľudí, ktorí svojim pochodom chcú prejaviť odpor a nevôľu voči vražde dvoch mladých nevinných ľudí. Hlavné námestie sa zaplnilo smútiacimi ľuďmi, ktorí nemienia tolerovať situáciu a atmosféru v štáte, kde sa stala vražda novinára pre jeho prácu realitou. "Je načase aby ľudia vyšli do ulíc a ukázali, aké hodnoty chcú v našej spoločnosti vidieť. A ukázali, že nechceme, aby sa takéto veci na Slovensku diali," povedala Katarína Nagy, organizátorka pochodu. Cieľom bolo zabezpečiť pokojný pochod bez akýchkoľvek výtržností. "Ja by som si veľmi priala, aby sa nám podarilo hnev odsunúť nabok," dodala organizátorka.

Slováci sa na pár hodín zomkli a ukázali svoju súdržnosť. V Bratislave sa pochod začal na Hviezdoslavovom námestí a presunul sa pred úrad vlády, kam prišiel spolupatričnosť prejaviť aj prezident Andrej Kiska, ktorý povedal: "Dnes to nemá byť o politike, dnes to má byť o spomienke. Vzdajme preto úctu minútou ticha."

Ľudia skandujú v uliciach Bratislavy, žiadajú premiéra, aby odstúpil.

Ľudia ale prišli vyjadriť spolupatričnosť aj v iných mestách. V Komárne na Nádvorí Európy zapálili sviečky. Minútou ticha vyjadrili sústrasť a znepokojenie z udalostí posledných dní. "Toto je chvíľa, keď dve strely zasiahli nielen dve obete, ale svedomie všetkých slušných ľudí," povedala spisovateľka Daniela Kapitáňová​.

Na prievidzskom námestí brutálnu vraždu odsúdili približne 500 ľudí. Pod pódiom sa zošli ľudia všetkých vekových kategórií. "Som rada, že ste dnes sem prišli ukázať, že nechceme žiť v mafiánskom štáte," povedala jedna zo zúčastnených.

V Martine ľudia zapaľovali sviečky. Na mieste bolo ticho a vládol tam veľký smútok. 

Obyvatelia Banskej Bystrice tiež vyšli do ulíc. "Ani my nemôžme ostať ticho a musíme sa pridať," povedala Martina Strmeňová účastníčka pochodu. Organizátori očakávajú, že na námestie príde aj napriek mrazivému počasiu asi 800 ľudí, po celom meste bolo vidieť letáky, ktorými pozývali na pochod a mobilizovali sa aj na sociálnych sieťach. "Bude sa podávať teplý čaj a účastníci budú môcť podpísať aj kondolenčnú knihu," uviedol Jerguš Ridzoň, ďalší z účastníkov pochodu. Ľudia budú môcť aj naďalej zapaľovať sviečky pri morovom stĺpe na pamiatku Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Vystúpia viacerí rečníci, občianski aktivisti, študenti aj novinári. 

V Michalovciach, v meste ktoré sa spomína ako centrum osôb napojených na taliansku mafiu sa ľudia stretli pred mestským úradom. "Táto brutálna vražda je útokom na celú spoločnosť. Je to útok na slušných a poctivých ľudí," povedal spoluorganizátor Milan Kaplan.

V Prešove sa ľudia zišli pri soche Jána Pavla II. Vystúpili osobnosti najmä z novinárskej a kultúrnej obce. V metropole východného Slovenska, Košiciach, sa začali stovky ľudí schádzať na Hlavnej ulici už pred sedemnástou hodinou. Spomienkové pochody zorganizovali ľudia vo viac ako 50 slovenských mestách.

Nemú podporu vyjadria: Diana Fabiánová, Tereza Nvotová, Ján Orlovský, Mirka Ábelová, Lenka Surotchak, Juraj Rizman, Tomáš Halász, Ľudka Kolesárová, Laco Oravec, Juraj Čarný, Katarzia, Jozef Ľupták, Hela Krajčiová, Ondrej Gallo, Elena Gallová Kriglerová, Zuzana Števulová, Róbert Slovák, Pavol Fejér, Michal Hvorecký, Táňa Pauhofová, Petra Polnišová, Lukáš Latinák, Kapela Korben Dallas, Marián Greksa, Michal Kaščák, Richard Stanke, Dana a Oliver Kleinert, Dušan Jaura, Michal Karako, Sergej Kara, Martin Bútora, Andrej Bán, Boris Ondreička, Koloman Kertész Bagala, Martin Kuštek, Gabriel Šípoš, Zuzana Hlávková, Broňa Kováčiková, Illah van Oijen, Šymon Kliman, Fero Paulíny.

Organizátori spomienkového pochodu chcú vyzvať všetkých ľudí, aby hnev posunuli do úzadia a dali priestor smútku, odhodlaniu a láske. Aby na pochod prišli ako občania, ktorí sa chcú postaviť za slobodu a slušnosť. Ktorí s vyrovnanou tvárou ukážu, že im záleží, aby Slovensko bolo dobrou a poctivou krajinou, kde sa takéto veci nedejú.

Pozrite si tabuľku miest a časov:

Kde Kedy
Banská Bystrica, Námestie SNP 17:00
Bratislava, Hviezdoslavovo námestie  17:00
Dolný Kubín, Pamätník oslobodenia, Námestie P.O. Hviezdoslava 17:00
Komárno, Nádvorie Európy 17:00
Košice, Štátna vedecká knižnica 17:00
Levice, Námestie hrdinov 17:00
Liptovský Mikuláš, Námestie Osloboditeľov 18:00
Lučenec, Námestie republiky 18:00
Martin, Námestie SNP - Divadelné námestie 17:00
Michalovce, Námestie osloboditeľov 17:00
Námestovo, Hviezdoslavovo námestie 17:00
Pezinok, Radničné námestie 17:00
Piešťany, Námestie Slobody 17:00
Poprad, Námestie sv. Egídia 20:00
Považská Bystrica, Cooltajner Odborov 245 17:30
Prešov, socha Jána Pavla II. pri Konkatedrále sv. Mikuláša 17:00
Prievidza, Námestie Slobody 17:00
Púchov, BK Župný dom 17:00
Ružomberok, Námestie Slobody 17:00
Skalica, Námestie slobody 17:00
Spišská Nová Ves 17:00
Stará Ľubovňa, Námestie sv. Mikuláša 16:00
Šaľa, Pamätník obetiam komunizmu 17:00
Topoľčany, Námestie M.R. Štefánika pri kostole 17:00
Trebišov, MKS 17:00
Trenčín, pri morovom stĺpe 17:00
Veľké Kapušany, Námestie pred MÚ 17:00
Žilina, Mariánske námestie 17:00

​Aj v zahraničí sa môžete zúčastniť pochodu:

Kde Kedy
Aberdeen, Škótsko 17:30
Berlín, Nemecko, Hildebrandstrasse 25 17:00
Bern, Švajčiarsko, Veľvyslanectvo Slovenskej republiky  18:00
Berlín, Nemecko 17:00
Brno, Česká republika, Malinovského náměstí 17:00
Brusel, Belgicko, Veľvyslanectvo Slovenskej republiky 18:00
Edinburgh, Škótsko, Bristo Square 17:30
Glasgow, Škótsko, Kelvingrove park 17:30
Haag, Holandsko, Veľvyslanectvo Slovenskej republiky 19:00
Londýn, Anglicko, Veľvyslanectvo Slovenskej republiky 19:00
Madrid, Španielsko, Veľvyslanectvo Slovenskej republiky 17:00
Paríž, Francúzsko, Ambasáda Slovenskej republiky  19:00
Praha, Česká republika, pri budove Veľvyslanectva Slovenskej republiky 17:00
Ostrava, Česká republika 17:00
Štokholm, Švédsko, Arsenalsgata N 2/3, BOX 7183 17:00
Vancouver, Kanada, Robson Square 18:30

Súvisiace články

Najčítanejšie správy