Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pre problémy s obhliadkami mŕtvych odstupuje hlavná odborníčka pre všeobecné lekárstvo
Zdielať na

Pre problémy s obhliadkami mŕtvych odstupuje hlavná odborníčka pre všeobecné lekárstvo

Archívne video

BRATISLAVA / Pre problémy s obhliadkami mŕtvych odstupuje hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo Monika Palušková. Informáciu TV JOJ potvrdila ona sama.

Monika Palušková v posledných mesiacoch mala niekoľko stretnutí priamo s ministrom zdravotníctva.  Aj odborná spoločnosť SVLS v ktorej je prezidentkou. Pracovali na tom, aby sa vytvoril dobrý zákon upravujúci prehliadanie mŕtvych. Palušková nástojila na výkone prehliadok súdnymi znalcami a patológmi, ale aj lekármi, ktorí o prehliadky prejavia záujem a budú dôkladne na ne odborne preškolení. Očakávali že minister zákonom zabezpečí profesionalitu, odboornosť a dobrovoľnosť. Minister nástojil aj na povinnosti. Palušková povinnosť podmieňovala tým, že v prípade ak nastane neočakávaná situácia a na prehliadku bude musieť ísť úplne iný lekár z povinnosti (príklad výnimočný stav) tak aby prehliadky boli povinní robiť všetci lekári a nie len všeobecní. To nakoniec minister do zákona nedal a aktuálne opäť Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou núti vykonávať prehliadky len obvodných lekárov aj počas času, keď práve ordinujú v ambulanciách. Palušková taký stav novely zákona považuje za neprijateľný a smerom k všeobecným lekárom aj protiústavný. Aktuálne ho v tejto časti vetuje aj prezident Andrej Kiska.   

" Vzhľadom na súčasnú situáciu a udalosti posledných dvoch týždňov si dovoľujem zaslať Vám moju abdikáciu na čestnú funkciu hlavného odborníka MZ SR pre všeobecné lekárstvo. Za okolností, ktoré nastali, nemôžem funkciu z etických ani odborných dôvodov vykonávať. Štát si neplní svoju základnú povinnosť a nezaručuje právnu istotu pre všetkých svojich občanov," uviedla Palušková.

Televízia JOJ v minulosti oslovila aj exministra zdravotníctva Romana Kováča na celú problematiku. Jeho reakciu si môžete pozrieť v druhej časti videa. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy