Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prokurátor Bicko sa od tvrdení Nicholsonovej dištancuje. Chystá sa ju zažalovať
Zdielať na

Prokurátor Bicko sa od tvrdení Nicholsonovej dištancuje. Chystá sa ju zažalovať

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Tieň spolupráce s klanom Vadalovcov najnovšie dopadá aj na prokuratúru. Opozičná poslankyňa Lucia Ďuriš Nikolsonová tvrdí, že vo firmách s nimi figuroval aj syn trebišovského prokurátora Františka Bicka. Ten sa ju chystá za jej slová zažalovať.

V portfóliu firiem bratov Vadalovcov figuruje vo viacerých prípadoch aj meno Františka Bicka z Trebišova. Prerušovane v nich pôsobil od roku 2005 do roku 2012. Problém je v tom, že otec tohto človeka Františka pracuje ako prokurátor. "František Bicko ako syn šéfa trebišovskej prokuratúry s nimi podniká a vystupuje ako ich správca," uviedla Nicholsonová. 

František Bicko už šéfom prokuratúry nie je. To, že by podnikanie jeho syna s Vadalovcami ovplyvňovalo jeho prácu pri dozorovaní prípadov, odmieta. "Nebudem sa k tomu vyjadrovať a vyjadrenie pani Nicholsonovej potom vyriešim civilnou žalobou," povedal prokurátor Bicko.

Generálna prokuratúra preskúma všetky veci, kde figuruje meno talianskych podnikateľov, údajne ide o desiatky prípadov. Bude skúmať aj kontakty prokurátora Bicka. "Generálna prokuratúra preverí tieto medializované informácie ako aj trestné veci, ktoré mal dozorovať prokurátor," povedala hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. 

Krajská prokuratúra v Košiciach sa Bicka medzitým zastala. Tvrdí, že podriadenému prokurátorovi naopak odobril podanie obžaloby na Sebastiana Vadalu, a to vo veci vydierania, keď svojmu konkurentovi poslal funkčné náboje a pohrebnú kyticu a zastrašoval aj jeho zamestnanca. Prípad vo svojom poslednom článku spomínal aj nebohý Ján Kuciak s tým, že súd Vadalu napokon oslobodil. "Odmietame preto akýkoľvek zásah bývalého okresného prokurátora do rozhodovacej činnosti prokurátora v uvedenej trestnej veci," uviedol Branislav Bujňák z Krajskej prokuratúry Košice. 

No generálnej prokuratúre sa otvárajú aj ďalšie možnosti. Napríklad preskúmať tvrdenia Lucie Ďuriš Nicholsonovej, podľa ktorej sa premiérova radkyňa Mária Trošková nepohybovala len v prostredí Vadalovcov, ale aj takzvaných DPH-čkárov. "Keď im bolo zaistené účtovníctvo, našli sa tam falošné faktúry za 20 miliónov korún z Hornonitrianskych baní, ktorá pán premiér tak rád dotuje," uviedla Nicholsonová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy