Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Parlament odhlasoval zrušenie doplatkov za časť liekov, týkať sa to bude týchto ľudí
Zdielať na

Parlament odhlasoval zrušenie doplatkov za časť liekov, týkať sa to bude týchto ľudí

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Parlament piateho februára odhlasoval zrušenie doplatkov za časť liekov. Týkať sa to bude ťažko zdravotne postihnutých, detí do šiestich rokov a dôchodcov. Niektorí ľudia sa však už týchto úľav začali domáhať. Lekárnici im museli vysvetľovať, že zmeny ešte nie sú v platnosti.

Ak aj parlament nejaký zákon schváli, neznamená to, že bude účinný hneď od nasledujúceho dňa. "Dopad tohto zákona je 44 miliónov ročne," priblížila poslankyňa Zuzana Šebová (Sme rodina).

Realita je taká, že účinnosť zákona pre deti do šiestich rokov bude od 1. apríla a pre vybranú skupinu dôchodcov až od 1. januára budúceho roka. "Toto opatrenie sa bude týkať liekov, ktoré sú aspoň čiastočne hradené zdravotnou poisťovňou a ten nulový doplatok sa bude uplatňovať podľa doplatku najlacnejšieho lieku v danej referenčnej skupine," upresnil Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárnickej komory.

Inými slovami - lieky hradené pacientmi v plnej výške si ľudia budú platiť tak ako doteraz. Je to napríklad väčšina analgetík, lieky na potláčanie kašľa, na kŕčové žily či mnohé očné lieky. "Keby sme otvorili tie nožnice úplne na všetky lieky, hrozí tam veľké riziko, že by sa začali predpisovať lieky aj tie, ktoré by sa nemali," vysvetlila Šebová. 

Podľa prezidenta lekárnikov priemerný dôchodca zmenu pocíti asi desiatimi eurami mesačne. "Veľmi dobre, že na to prišli. Potešilo by a nielen mňa, ale aj všetkých dôchodcov," reagovala Humenčanka Melánia. Na lieky dá mesačne asi 50 eur. "Beriem hodne liekov, dobre padne, ak by niečo odpočítali. Každé euro pomôže nám dôchodcom," vyjadrila sa Humenčanka Anna. 

"Pripravujeme veľmi dôkladné informácie pre všetkých pacientov, aby si to uvedomili, aby nenastávali konfliktné situácie v lekárňach," dodal Sukeľ. 

Súvisiace články