Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Schválené 13. dôchodky stále rieši ústavný súd. Fico priznal, že vo voľbách Smeru výrazne pomohli
Zdielať na

Schválené 13. dôchodky stále rieši ústavný súd. Fico priznal, že vo voľbách Smeru výrazne pomohli

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Robert Fico koncom minulého týždňa prekvapil, keď otvorene vyhlásil, že schválené trináste dôchodky pomohli strane Smer v parlamentných voľbách. Premiér Igor Matovič v tejto súvislosti narýchlo schválený zákon tesne pred voľbami označil za ukážkovú volebnú korupciu. Skrátené legislatívne konanie, cez ktoré bol zákon schválený, napadla na Ústavnom súde prezidentka Zuzana Čaputová aj skupina poslancov. Súd o návrhoch ešte nerozhodol.

"Budú výrazne ohrozené sociálne práva ľudí, ktoré sme schválili, preto to robíme teraz. Takže to nemá nič spoločné s parlamentnými voľbami," vyjadril sa vo februári tesne pred voľbami predseda Smeru-SD Robert Fico.  Teraz v emotívnej reakcii na odchod Petra Pellegriniho vyhlásil, že nie vďaka obľúbenému politikovi, na ktorom Smer postavil kampaň, ale práve vďaka trinástym dôchodkom získal Smer vo voľbách cez 18 percent. "Garantujem vám, že keby sme neurobili posledný týždeň trináste dôchodky, tak Smer má voľbách dvanásť alebo trinásť percent," vyhlásil po voľbách Fico. 

"Samozrejme, že to volebná korupcia, volebný podvod, je. Nasadili do kampane trináste dôchodky bez toho, aby mali peniaze v spoločnej špajzi. Mimoriadne nezodpovedné z ich strany, zneužili vlastných voličov," povedal premiér Igor Matovič. Aby vtedajší vládni poslanci stihli dôchodky schváliť do volieb, využili skrátené legislatívne konanie, ktoré sa však má využívať v mimoriadnych situáciach.

Prezidentka Zuzana Čaputová preto podala návrh na Ústavný súd, ktorý má rozhodnúť, či takýto superrýchly proces je v súlade s Ústavou. "Zvolený postup vlády a parlamentnej väčšiny považujem za učebnicový príklad toho, ako by sa zákony, ktoré sa týkajú jeden a pol milióna občanov a finančných nákladov vo výške takmer pol miliardy ročne prijímať nemali," vyjadrila sa prezidentka Zuzana Čaputová. "V každom prípade Ústavný súd po takomto výroku bude mať jednoduchšie rozhodovanie sa, aby sa tento spôsob ovplyvňovania volieb, kupovaním si voličov za štátne peniaze nemohol zopakovať," poznamenala Iveta Radičová expremiérka SR v relácii rádia Expres.

"V predmetnom konaní sa aktuálne vykonávajú nevyhnutné procesné úkony. Aplikáciu inštitútu skráteného legislatívneho konania namietajú aj navrhovatelia – skupina 30 poslancov Národnej rady Slovenskej republiky," píše sa v stanovisku Ústavného súdu SR. Vláda Igora Matoviča dnes ešte nevie povedať, či trináste dôchodky koncom roka vyplatí, podľa Borisa Kollára je v hre aj navýšenie existujúceho vianočného príspevku. "Hľadáme tu finálnu cestu, dnes vám žiaľ neviem povedať, presne v akej podobe to bude," oddal premiér Matovič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy