Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na NAKA prišiel vypovedať ďalší z "Kočnerových sudcov" Vladimír Sklenka
Zdielať na

Na NAKA prišiel vypovedať ďalší z "Kočnerových sudcov" Vladimír Sklenka

NITRA / Vyšetrovanie kauzy Kočnerovi sudcovia pokračuje. Nechal sa údajne roky korumpovať obvineným Marianom Kočnerom. Dostával vraj od neho desiatky tisíc eur a mal brať aj ďalšie úplatky. To sú podozrenia na už bývalého bratislavského sudcu, ktorý spolupracuje s políciou . V pondelok ráno na nitriansku pobočku NAKA prišiel vypovedať Vladimír Sklenka. Výsluch by sa mal konať podľa informácií TV JOJ počas celého týždňa. Téme sa venuje reportér TV JOJ Rastislav Striško.

Vladimír Sklenka už takmer rok spolupracuje s políciou. Trinásť bratislavských sudcov Sklenka spomína cez prokurátorku v obvinení celkom v tridsiatich prípadoch. Korupcia, zneužitie právomoci verejného činiteľa či zasahovania do nezávislosti súdu. Ráno ho na výsluch priviezli policajti. Od zásahu v jeho sudcovskej kancelárii sa verejnosti vyhýba. V skupine stíhaných sudcov Sklenka figuruje len ako svedok. Vyšetrujúcim orgánom opisuje, ako údajne korumpovanie prebiehalo, ako mal Kočner posielať sudcom úplatky a v akých sumách. Sám Sklenka tvrdí, že sa nechal ako sudca Kočnerom dlhodobo korumpovať a mal tak údajne získať stovky tisíc eur.  "Zato zodpovedá pani prokurátorka, že považuje za vhodné tento postup, ktorý zvolila. To neznamená, že táto osoba nebude v budúcnosti niesť trestnoprávne následky za svoje konanie," vyjadril sa obhajca Moniky Jankovskej Peter Erdös. 

Sklenka podľa obvinenia mal od Kočnera takmer pravidelne dostáva desaťtisíce eur za rôzne služby sudcu. Zarobil si minimálne 180 tisíc. Kočnera smskami informoval takmer o každom svojom pohybe na súde. Poslal mu 6 tisíc správ.


Vladimír Sklenka ako kajúcnik svedčí aj proti už bývalej podpredsedníčky Najvyššieho súdu Jarmily Urbancovej, cez ktorú sa údajne mohol dostať k 30-tisícovému úplatku v kauze okolo bratislavského hotela Carlton. Podľa niektorých obhajcov je práve Sklenka tým sudcom, ktorý nemal dostať žiadne výhody za svoje svedectvo. "Myslím si, že ak človek pácha trestnú činnosť, získa ňou finančné prostriedky, nemalo by sa k nemu pristupovať tak, že pokiaľ nám niekoho usvedčí, prípadne sa budeme zaoberať beztrestnosťou. Považujem to za hrozné," vyjadril sa obhajca obvinenej Jarmily Urbancovej Peter Filip.

Advokáti obvinených budú môcť klásť Sklenkovi otázky až koncom týždňa. Po výsluchu budú, zrejme, žiadať obhajcovia väzobne stíhaných sudcov, ukončenie väzby. Vo väzbe z 18 obvinených sudcov sú len bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská, sudcovia Eugen Palášthy, Denisa Cviková a Richard Molnár. 

Kauza Technopol servis

V decembri minulého roka v budove Technopolu zasahovala polícia. V rámci akcie zadržali mobilné telefóny sudcom Vladimírovi Sklenkovi a Miriam Repákovej. Z Kočnerovej Threemy vyplývalo podozrenie, že pri podvode pomáhali aj sudcovia rozhodujúci v prospech Kočnerovi blízkych firiem. Obaja sa nakoniec sudcovského taláru vzdali. Repáková je obvinená zo zločinu zneužitia právomoci verejného činiteľa. Spájaná je s kauzou Technopol Servis, kde mala pomôcť ľuďom blízkym Mariánovi Kočnerovi ovládnuť firmu s majetkom okolo 20 miliónov eur. 

Sklenka mal byť pre Končera podľa prepisu Threemy  kľúčový sudca. Bol medzi prvými, ktorému Kočner vypisoval, ako pôsobí údajne na obsadenie postu ministerstva spravodlivosti v 2018. Sklenkovi píše 16. marca že ním bude Gábor Gál. A obaja sa tešia, lebo Kočner hneď píše, kto má údajne na Gála z jeho ľudí priamy dosah. Aj Sklenka mu dáva za pravdu, lebo vraj vie že tou osobou je Kočnerov advokát Šabík.

Kočner: Dobré ráno. Bude Gábor.

Sklenka: Dobré ránko. A to je OK? Monča je s ním OK?

Kočner: Áno. Ale hlavne je to veľký kamarát Šabíka.

Sklenka: Vážne?!!

Kočner: Tak. Tak. 

Šabík je advokát, ktorý mal Kočnerovi údajne vynášať z väzenia tajne lístočky ako odkazy písané politikom a kamarátom prokurátorom, aby mu pomohli. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy