Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Mazurek sa spýtal znalca, či je Žid. Namietal jeho zaujatosť
Zdielať na

Mazurek sa spýtal znalca, či je Žid. Namietal jeho zaujatosť

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanec Ľudovej strany Naše Slovensko Milan Mazurek obžalovaný z hanobenia národa, rasy a presvedčenia a podnecovania k nenávisti, sa v utorok snažil spochybniť znalecký posudok tým, že sa znalca pýtal, či má židovský pôvod. Podľa právnikov je v praxi neštandardné povýšiť niečo také nad odbornosť znalca.

Znalca, ktorého znalecký posudok bol v neprospech obžalovaného poslanca, sa Milan Mazurek spýtal, či je Žid a aj z toho dôvodu namietal jeho zaujatosť.
"Ako príslušník židovskej národnosti nemôže písať znalecký posudok voči mojej osobu, ktorý by nebol zaujatý. Alebo že je tam šanca, že ten posudok bude zaujatý," povedal poslanec Milan Mazurek. "Nie je možné pýtať sa odborne osoby, znalca v trestnom konaní, akého je pôvodu, myslím tým rasový pôvod," uvádza prokurátor ÚŠP. 

Prokurátor okamžite podal námietku. Názory právnikov sú úplne jednoznačné. "Zaujatosť pre pôvod, s tým som sa naozaj nestretol. Je samozrejme možnosť namietať zaujatosť znalca, ale z úplne iných dôvodov. Ale nemôže byť dôvodom zaujatosti to, že je nejaká osoba Slovák, Maďar, Žid, Róm," hovorí analytik spoločnosti Globsec Daniel Milo. 

"Nie je správne iba na základe etnického či náboženského pôvodu predpokladať zaujatosť v prípade, ktorý sa danej skupiny bezprostredne netýka. Dôležitá je reputácia a odborná úroveň znalca. Podľa môjho názoru to svedčí o predsudkoch toho, kto zaujatosť namieta," vysvetľuje Miroslav Mareš z Medzinárodného politologického ústavu na fakulte sociálnych štúdií Masarykovej univerzity. 

Ľudová strana Naše Slovensko obžalovaného poslanca v argumentácii podporila aj napriek kritike, a takto hovoria o znalcovi. "Zrejme patrí k Židom, pretože pri výsluchu odmietol uviesť svoj etnický pôvod. Otázka etnického pôvodu znalca je oprávnená, pretože ak by bol súdny znalec rómskeho pôvodu, by bol evidentne zaujatý," povedal poslanec Milan Uhrík. 

Podľa právnikov je to skôr snaha znevážiť znalecký posudok. Súd s poslancom pokračuje v apríli.

Súvisiace články