Zatiahnuté
19°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Trošková a Jasaň odchádzajú z Úradu vlády
Zdielať na

Trošková a Jasaň odchádzajú z Úradu vlády

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Štátna radkyňa Mária Trošková a Viliam Jasaň, ktorý je šéfom kancelárie úradu vlády a Bezpečnostnej rady, odchádzajú. Uviedli to v stanovisku, ktoré poslal úrad vlády.

"Chceme vyjadriť úprimnú sústrasť rodinám novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky. Ich smrť nami otriasla rovnako ako celou slovenskou verejnosťou. Spájanie našich mien s týmto ohavným činom niektorými politikmi či médiami je absolútne za čiarou. Kategoricky odmietame akúkoľvek súvislosť s touto tragédiou. Keďže však sú naše mená zneužívané v politickom boji proti predsedovi vlády Robertovi Ficovi, rozhodli sme sa až do vyšetrenia tohto prípadu opustiť svoje pracovné pozície na Úrade vlády SR," píše sa v stanovisku, pod ktorým sú podpísaní Jasaň aj Trošková.

Viliam Jasaň a Mária Trošková sú spajaní s činnosťou takzvanej talianskej mafie na východnom Slovensku. Ján Kuciak na tom pracoval vo svojom poslednom texte, ktorý nedokončil. Portál aktuality.sk a viaceré slovenské médiá, vrátane portálu noviny.sk od polnoci zverejnili práve jeho posledný text.

​Podľa zistení investigatívneho reportéra sa malo niekoľko Talianov, ktorí doma v minulosti čelili mafiánskym procesom, usadiť na východe Slovenska. Aj tu sa však dostali do konfliktu so zákonom, no slovenské súdy boli voči nim zhovievavé.

Antonio Vadala mal podľa talianskych vyšetrovateľov skrývať istého mafiána, na Slovensku si vybudoval povesť podnikateľa, ktorému sa vďaka dotáciám z Bruselu darí v agrosektrore.

V minulosti figuroval vo firme s Máriou Troškovou, niekdajšou finalistkou MISS a súčasnou poradkyňou predsedu vlády Roberta Fica. A tiež mal mať kontakty na bývalého poslanca vládnej strany Viliama Jasaňa, ktorého syn Slavomír s Talianmi naďalej podniká. Viliam Jasaň je tajomníkom Bezpečnostnej rady štátu s previerkou na prísne tajné.

Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovú zavraždili v ich rodinnom dome vo Veľkej Mači. Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara vraždy pravdepodobne súvisia s prácou novinára. Premiér Robert Fico prisľúbil milión eur každému, kto poskytne relevantnú informáciu o prípade. Podľa ďalších informácií by vraždy mohli súvisieť s talianskou mafiou operujúcou na východe Slovenska. V moderných dejinách Slovenska je to prvá vražda novinára.

Polícia pracuje s viacerými verziami pri vyšetrovaní vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy