Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Maďarič podáva demisiu: Po tom, čo sa stalo si neviem predstaviť pokojne sedieť v kresle ministra
Zdielať na

Maďarič podáva demisiu: Po tom, čo sa stalo si neviem predstaviť pokojne sedieť v kresle ministra

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Už dopoludnia rezonovala médiami informácia, že minister kultúry Marek Maďarič sa chystá podať demisiu. Agentúre SITA to uviedol zdroj blízky ministrovi. Na tlačovej konferencii to minister kultúry potvrdil.

Maďarič zvolal na 14:00 tlačovú besedu s témou "Dôležité politické oznámenie ministra kultúry" a potvrdil, že podáva demisiu. Maďarič by sa mal po demisii vrátiť do parlamentu, pretože bol zvolený v roku 2016 za poslanca NR SR. Po regionálnych voľbách v novembri 2017 sa Maďarič vzdal funkcie podpredsedu Smeru-SD a zostal radovým členom strany.

"Ako Ministra kultúry ma bez ohľadu na motív samotná vražda stavia pred viaceré otázky, ktoré sa týkajú jednak samotných médií a jednak pred fakt vraždy novinára. Z vecného hľadiska má k médiám najbližšie práve ministerstvo kultúry. Neviem si predstaviť, že potom, čo s stalo, budem len tak pokojne sedieť v kresle ministra," povedal Marek Maďarič na tlačovej konferencii.

Ráno svoje rozhodnutie oznámil premiérovi, demisiu doručí prezidentovi v pondelok. Maďarič sa vyjadril, že tým nenaznačuje, že by mal aj niekto iný konať podobne, svojich kolegov "kádrovať" nechce. "Neexistuje predstava kolektívnej viny, je dôležité všetko vyšetriť. Ja sa nechcem stavať do role vyšetrovateľa a už vôbec nie sudcu. Som navyše zaujatý, veď som ich kolega. Myslíte, že dokážem byť objektívny?" opýtal sa novinárov na tlačovke. Paušálne a kolektívne obvinenie strany SMER- SD odmieta. Trvá ale na čo najrýchlejšom a najúčinnejšom vyšetrení prípadu ohavnej vraždy.

Po odovzdaní funkcie si uplatní poslanecký mandát a zo Smeru nevystúpi. "Naďalej chcem pôsobiť v strane SMER-SD," povedal.

Ku kroku svojho ministra sa vyjadril aj premiér Fico: "Vnímam to ako prejav politickej kultúry a gesto solidarity so žurnalistickou obcou. Chcem sa poďakovať Marekovi Maďaričovi za jeho dlhoročnú prácu na Ministerstve kultúry SR a pevne verím, že ako poslanec Smeru-SD prispeje k napĺňaniu Programového vyhlásenia vlády SR".

Demisiou Mareka Maďariča sa začal faktický rozpad Ficovej vlády, uviedol v reakcii na Maďaričovo rozhodnutie predseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík a dodal, že "ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská bude ešte viac znepokojená".

"Keď nevedia odstúpiť tí, čo majú, musia odstúpiť ti ostatní," napísal na Facebooku nezaradený poslanec NR SR Miroslav Beblavý. Poslanec za Sme rodina Milan Krajniak pre agentúru SITA povedal, že Maďaričovo rozhodnutie chápe. "Marek Maďarič desať rokov kryl zločiny vládnej strany Smer-SD. Preto jeho dnešný krok považujeme za síce neskorý, ale predsa len ohlas svedomia," vyjadril sa za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti jeho predseda Igor Matovič.

K téme podozrení spojených s vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa vyjadrila aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Je podľa nej neprijateľné, aby na úrade vlády pôsobili ľudia, ktorí by akokoľvek mohli byť spájaní s talianskou mafiou. "Najskôr sa musíme o politických otázkach porozprávať takpovediac doma, až potom viem zodpovedať otázky o aktuálnej situácii. Zároveň je podľa mňa neprijateľné, aby pôsobili ľudia na úrade vlády, ktorí majú preukázateľné prepojenia na taliansku mafiu," uviedla dnes Žitňanská.

Napriek tomu je podľa nej dôležité, aby vyšetrovanie zostalo v rukách kompetentných ľudí. "Vyšetrovanie tejto dvojnásobnej vraždy musí zostať v rukách polície a orgánov činných v trestnom konaní," doplnila ministerka. Na otázky, či nezvažuje demisiu, neodpovedala.

Pozrite si celú tlačovú konferenciu odstupujúceho ministra kultúry:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy