Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Prerušili pojednávanie v prípade kauzy spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia, Pachinger dostal pokutu
Zdielať na

Prerušili pojednávanie v prípade kauzy spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia, Pachinger dostal pokutu

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Na najvyššom súde v stredu pojednával trojčlenný senát v prípade odvolacieho konania neprávoplatne odsúdeného podnikateľa Jozefa Majského a spoluobžalovaných Dávida Brtvu a Patrika Pachingera. Ani jeden z obžalovaných sa na verejnom zasadnutí súdu nezúčastnil pre zdravotné dôvody. Podľa prokurátora sú ospravedlnenky účelové s cieľom mariť činnosť súdu a vo veci rozhodnúť.

Súd zaviazal obhajcu obžalovaného Jozefa Majského, aby predložil vyjadrenie ošetrujúceho lekára v zmysle príslušného paragrafu trestného poriadku. Ide o to, aby v takýchto prípadoch ospravedlnenej neúčasti, obžalovaný bol povinný predložiť potvrdenie lekára. Bez zbytočného odkladu.

Ďalej, uznesením najvyššieho súdu, podľa príslušného zákona predsedníčka senátu ukladá obžalovanému Pachingerovi a jeho obhajcovi Martinovi Krakovskému poriadkovú pokutu vo výške 30 tisíc korún v príslušnom prepočte na eurá, každému samostatne. Súd podľa reportéra TV JOJ Rasťa Striška hovorí o korunách preto, lebo sa riadi ešte zákonom z roku 2005, kde je výška uvádzaná v korunách. Maximálne výška pokuty je v tomto zákona maximálne 50 tisíc korún.

Pachinger neprišiel

Jeden z konateľov BMG Invest sa pojednávania pre plánovú operáciu očí nezúčastnil. Majský sa ospravedlnil opäť pre zdravotné problémy. Jeho právnik predložil päť lekárskych správ o horúčkach a viróze. O Majského zdraví vyhlásil už pred rokmi jeho obhajca Peter Filip, že je problematické. Už vtedy v roku 2005 jeho advokát Peter Filip povedal o svojom klientovi, že je len dôchodca s podlomeným zdravím.

V kauze tunelovania zvyšku nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia prokurátor pôvodne žaloval Jozefa M., Dávida B. a Patrika P. za trestné činy založenia a zosnovania zločineckej skupiny a podvodu. Údajne manipulovali s pohľadávkami a majetkovými podielmi v niektorých spoločnostiach z portfólia majetku nebankoviek a iných spoločností. Za oklamanie klientov už dávnejšie odsúdili pôvodných šéfov BMG a Horizontu Vladimíra Fruniho, Mariána Šebeščáka a Františka Matíka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy