Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Mama zavraždenej Martiny: Keď mi ju ukázali v márnici, hladkala som ju po tvári
Zdielať na

Mama zavraždenej Martiny: Keď mi ju ukázali v márnici, hladkala som ju po tvári

GREGOROVCE / Namiesto svadby jej chystá pohreb. Mama mladej archeologičky, ktorá odišla rovnako ako jej priateľ novinár na druhý svet rukou vraha, videla jej telo v stredu prvýkrát od tragédie. Bola to práve ona, ktorá v nedeľu kontaktovala políciu, keď sa mladým snúbencom nik nevedel dovolať.

Mnohým ľuďom z dediny pri prvotnej informácii o brutálnej vražde ani len nenapadlo, že by to s ich dedinou mohlo mať nejaký súvis. "Je to smutné. Je to čosi, čo nechápem, že sa môže v našom štáte stať," hovoria obyvateľky dediny. "Mne zomrel manžel, ona nemala ani 15 rokov. Mala som to ťažké a teraz to bude o to ťažšie," rozpráva Martinina mama Zlatica Kušnírová.

Ľudia z dediny sú zhrození. I keď Martinku, odkedy začala študovať vysokú školu, už tak často v dedine nevídali. Učarovala jej archeológia a jej mama Zlatica bola na ňu i na jej priateľa novinára Janka patrične hrdá. V stredu zažila na druhom konci republiky niečo, načo nezabudne do konca života. V márnici jej ukázali jej dcéru. "Ja som sa na ňu zvalila a som ju hladkala po líci, po tvári, ešte teraz mám medzi prstami krv. Mi povedala, aby som si to umyla, hovorím, nie. Ešte pár hodín ju chcem cítiť," dodáva Zlatica.

Mama jej namiesto svadby, ktorú plánovali s Jankom 5. mája, teraz chystá pohreb. V Gregorovciach miestny starosta vyzval k zbierke pre Martinkinu rodinu. Aby aspoň trochu sa pokúsili zmierniť ten žiaľ.

Občania Gregoroviec môžu svoje príspevky vložiť do schránky umiestnenej v miestnej predajni COOP Jednota. Prispieť možno aj na účet SK75 5600 0000 0004 2189 4030, ktorý na tento účel zriadila obec.

Okrem zbierky je pri kostole zriadené spomienkové miesto, kde môžu ľudia prejaviť svoju spoluúčasť a súčasne sa konajú aj denné modlitby za zavraždených.

V stredu sa v Bratislave konala spomienka na zosnulého Jána a Martinu. K Úradu vlády prišlo mnoho ľudí, zapaľovali sviečky a pomocou transparentov vyjadrovali názor na premiéra a vládu. 

​Martinu Kušnírovú našli v nedeľu zastrelenú v rodinnom dome spolu s jej snúbencom – investigatívnym novinárom Jánom Kuciakom, ktorý bol absolventom Katedry žurnalistiky na Univerzite Konštantína Filozofa a zároveň tu vyučoval ako doktorand. Rektor Ľubomír Zelenický vyjadril hlboké rozhorčenie nad tragédiou a vyslovil v mene univerzity hlbokú sústrasť rodičom, rodinám a pozostalým. "Nie je možné slovne vyjadriť dôsledky takého krutého aktu, vykonaného na dvoch mladých ľuďoch, ktorý otriasa nielen Slovenskou republikou, ale aj akademickou verejnosťou,“ uviedol Zelenický vo svojom stanovisku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy