Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prezidentské voľby: životopis Eduarda Chmelára
Zdielať na

Prezidentské voľby: životopis Eduarda Chmelára

Google News Button Sledovať správy

Historik, politický a mediálny analytik, vysokoškolský učiteľ a publicista Eduard Chmelár sa narodil 21. augusta 1971 v Modre. Študoval žurnalistiku na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave a interkultúrne vzťahy na University of Warwick v Spojenom kráľovstve. Absolvoval aj postgraduálne štúdium na Katedre slovenských dejín a archívnictva. Počas Nežnej revolúcie v roku 1989 bol spoluzakladateľom Verejnosti proti násiliu v Pezinku.

Chmelár po revolúcii pracoval ako novinár - bol šéfredaktorom Knižnej revue, vedúcim zahraničného oddelenia denníka Práca, spoluzakladateľom a šéfredaktorom spoločensko-politického týždenníka Slovo. Bol vedúcim Ústavu politických vied Fakulty masmédií Paneurópskej vysokej školy v Bratislave a prednášal na Katedre žurnalistiky Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. V rokoch 2012 - 2016 bol rektorom Akadémie médií, vysokej školy mediálnej a marketingovej komunikácie v Bratislave. Od roku 2005 pôsobí ako docent v odbore slovenské dejiny.

V roku 1998 kandidoval v parlamentných voľbách za Stranu demokratickej ľavice. Chmelár viedol viacero občianskych kampaní, ako napríklad protest proti bombardovaniu Juhoslávie v roku 1999, úspešnú kampaň za zrušenie základnej vojenskej služby v roku 2001 alebo najväčšiu protivojnovú demonštráciu v dejinách Slovenska - pochod proti vojne v Iraku 15. februára 2003. V tom istom roku bol predsedom petičného výboru za vypísanie referenda o vstupe do NATO – petíciu podpísalo vyše 200-tisíc ľudí. V roku 2009 bol nezávislým kandidátom do Európskeho parlamentu na kandidačnej listine Strany zelených. V roku 2011 sa angažoval ako líder Iniciatívy za občiansku ústavu, následne ako jeden z lídrov kandidačnej listiny hnutia 99 percent do volieb do Národnej rady SR v roku 2012. V roku 2015 sa pokúšal o registráciu hnutia SEN, žiadosť bola zamietnutá pre nedostatok platných podpisov.

Chmelár sa sústreďuje na dejiny, médiá a globalizáciu. Je autorom troch kníh, desiatok štúdií, námetu a scenára cyklu historických dokumentov Magická osmička a autorom námetu oceneného filmu Slovenské národné povstanie 1944. V októbri roku 2008 získal jednu z troch finálových nominácií na Cenu Európskeho parlamentu za žurnalistiku. Eduard Chmelár aktívne ovláda angličtinu, španielčinu a ruštinu, pasívne nemecký, poľský a chorvátsky jazyk.

K jeho najväčším záľubám patria hory, knihy, klasická hudba, jazda na koni a hraje šach. Žije v Galante, je rozvedený a má tri deti.

Najčítanejšie správy