Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Proces získania bezpečnostnej previerky je komplikovaný. Trvá aj pol roka
Zdielať na

Proces získania bezpečnostnej previerky je komplikovaný. Trvá aj pol roka

BRATISLAVA / Posledná reportáž zavraždeného novinára Jána Kuciaka zatiaľ nebola oficiálne potvrdená ako motív dvojnásobnej úkladnej vraždy. Napriek tomu jeho zisteniam venuje celé Slovensko mimoriadnu pozornosť. Vynárajú sa totiž otázky, či ľudia pohybujúci sa na Úrade vlády, spĺňajú bezpečnostné predpoklady na svoje pozície.

Viliam Jasaň, predseda odboru krízového manažmentu a bezpečnosti štátu. V článku Jána Kuciaka je spájaný s talianskymi podnikateľmi údajne napojenými na taliansku mafiu. V tak vysokej funkcii musí mať bezpečnostnú previerku najvyššieho stupňa. Prísne tajné. "Bezpečnostná previerka pána Viliama Jasaňa je v súčasnosti otvorená. Zisťuje sa, vykonávajú sa kroky a úkony k tomu, aby bolo posúdené, či sa zlyhalo a kde sa zlyhalo," povedal poslanec za SaS Ľubomír Galko.

Hlavná štátna radkyňa, Mária Trošková sa preukázateľne v minulosti kontaktovala s ľuďmi podozrivými so stykmi s mafiou. Úrad vlády odmietol odpovedať, či mala bezpečnostnú previerku. "Z hľadiska pani Troškovej je situácia veľmi špecifická, nemá a nedisponuje bezpečnostnou previerkou NBÚ," uviedol Galko.

Poznáme štyri stupne previerok. Pri každej daná osoba disponuje s informáciami konkrétnej dôležitosti a citlivosti. Pred nástupom do funkcie sa zisťuje, či je osoba bezpečnostne spôsobilá. "Vykonáva buď vedúci v prípade prvého stupňa, to je vyhradené, alebo bezpečnostný úrad v prípade ostatných stupňov," povedala právnička Petra Kunová. 

Preverovanie trvá od troch do šiestich mesiacov. Bezpečnostný úrad neuviedol, či a kedy bola obom ľuďom z okolia premiér previerka udelená. Rovnako ani Úrad vlády. Proces získania previerky NBÚ je mimoriadne komplikovaný. "Národný bezpečnostný úrad, ktorý túto vec rieši, dostane váš dotazník a poverí nejakú tajnú službu, ktoré prevedie ten výkon šetrenia," uviedol bezpečnostný expert Andor Sándor. 

Môžu sa preverovať majetkové pomery, výpisy účtov, rodinné väzby, ale aj kontakty so závadovými osobami. Práve tieto podozrenia odkryl v prípade dvoch ľudí okolo premiéra Ján Kuciak. "Neviem si predstaviť, že by u tajomníka bezpečnostnej rady štátu bol čo i len tieň pochybnosti o tom, že jeho bezpečnostná spôsobilosť mohla byť kompromitovaná," uviedol Sándor. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy