Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
O podozrivých prevodoch bytov spojených s Vadalom sa vedelo už pred 4 rokmi. Išlo o vratky DPH
Zdielať na

O podozrivých prevodoch bytov spojených s Vadalom sa vedelo už pred 4 rokmi. Išlo o vratky DPH

BRATISLAVA / O Antoninovi Vadalovi a podozrivých prevodoch šiestich garsóniek v bratislavskej Petržalke nakrúcal štáb KRIMI reportáž už v novembri 2014. Byty sa prevádzali cez viacero firiem, v ktorých figuroval aj Vadala. Svedkovia už vtedy hovorili, že organizátorom podozrivých prevodov mal byť práve on.

Istý pán Palombi žil a podnikal na Slovensku niekoľko rokov. V Petržalke vlastnil na Vilovej ulici č. 6 šesť garsónok a nebytový priestor, tvrdil, že sa jeho firme prestalo dariť, začal mať vážne zdravotné problémy, a údajne preto sa rozhodol odsťahovať do Talianska a svoje byty predať. "Na to si zobral priateľa z Talianska, rodinného priateľa, ktorý sa po určitom čase - akože mu pomáhal ale vzápätí na to ho totálne podtrhol a nedal mu ani príjmový doklad na peniaze a ani žiadne peniaze mu nedal," povedal Vladimír Palaščák, kamarát Palombiho.

​Tým, kto mal Palombimu pomáhať byty akože predať za 360.000 eur, mal byť práve Antonino Vadala. Novým vlastníkom sa v máji 2011 tak stala firma Genna s.r.o a o mesiac sa nehnuteľnosti previedli na firmu AV Real, ktorej konateľom bol už spomínaný Talian Vadala. Polícia sa vecou zaoberala a po Vadalovi dokonca pátrala, lebo ho nevedeli nájsť a vypočuť. "Vo vami uvedenej veci vedieme dve trestné stíhania - jedno vo veci krátenia dane a poistného a druhé vo veci obzvlášť závažného podvodu," znelo vyjadrenie KR PZ BA z roku 2014.

V roku 2014 sme ešte nepoznali celú pravdu. Dnes je jasné, prečo pôvodný majiteľ bytov pán Palombi zrejme nedostal 360.000 eur za 6 bytov na Vilovej ulici. Obchod mal byť totiž fiktívny. "O tejto kúpe neexistujú žiadne doklady, t.j. výdavkový a príjmový pokladničný doklad na sumu 360.000 EUR vo firmách Alto, Genna, a tiež medzi firmami Genna a AV Real. Navyše na základe príkazu Antonina Vadalu bola firma Genna prepísaná na občana Talianska tzv. bieleho koňa, ktorý ani nevie, že podniká na Slovensku a to len pre to, aby znemožnil prístup k dokladom tejto firmy. Je tu dôvodné podozrenie, že konateľ firmy GENNA sa dopustil daňovej trestnej činnosti," stálo v sťažnosti Palombiho proti odmietnutiu trestného stíhania.

Toto uviedol pôvodný majiteľ garsónok Palombi na sklonku roka 2013 vo svojom oznámení adresovanom polícii. Prevody bytov bez reálneho vyplatenia kúpnej ceny mali slúžiť tomu, aby štát vyplatil z obchodu DPH vo výške 80.000 eur. Pôvodný plán bol taký, že byty mali nakoniec skončiť v spoločnej firme Vadalu a Palombiho - KANNONE, čiže späť u pôvodného majiteľa a so ziskom na DPH. Polícia v stredu neodpovedala, ako skončilo vyšetrovanie týchto prevodov.

Aj tieto zistenia, o ktorých reportér KRIMI hovoril už v roku 2014, opisuje aj nebohý novinár vo svojom poslednom nedokončenom článku. Vzhľadom na podozrenia z fiktívnych prevodov bytov cez viaceré firmy a následné vratky DPH, nazval novinár Ján Kuciak odvážne Vadalu talianskym "Bašternákom".

Pozrite si tlačovú konferenciu dvoch opozičných strán o ďalších možných prepojeniach talianskej mafie na Slovensko:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy