Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
FOTO: Polícia zverejnila identikit muža, ktorý môže mať dôležité informácie k vražde Jána Kuciaka
Zdielať na

FOTO: Polícia zverejnila identikit muža, ktorý môže mať dôležité informácie k vražde Jána Kuciaka

PEZINOK / Od vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej ubehlo presne 209 dní. Úrad špeciálnej prokuratúry v pondelok informoval o vyšetrovaní a nových posunoch v celom prípade. Dozorujúci prokurátor sa vyjadril, že motívom činu mala byť práve práca Kuciaka. Vyšetrovanie sa zameriava na dva okruhy, na ktorých Ján pracoval.

Dozorujúci prokurátor z Úradu špeciálnej prokuratúry v Pezinku informoval o štádiu vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a jeho priateľky. Na základe zistení počas vyšetrovania prišli k záveru, že motívom vraždy mala byť práve novinárska práca Kuciaka. Počas tlačovej konferencie taktiež vyhlásil, že existuje možný svedok činu. Osoba sa mohla v čase skutku pohybovať v okolí. Polícia zverejnila jeho identikit.

Podľa prokurátora by doposiaľ neznáma osoba mohla disponovať s informáciami o skutku, alebo ďalších osobách, ktorí sa mohli na vražde podieľať. "Vyzývame, aby sa táto osoba ohlásila NAKA alebo Generálnej prokuratúre," vyhlásil. Polícia uvádza, že možný svedok má asi 30 rokov, nakrátko ostrihané vlasy, bradu a fúziky.  

"Vražda bola úkladná, vykonaná profesionálnym vrahom na objednávku," vyjadril sa. "V súčasnosti vyšetrovanie ukáže, že či tejto osobe pomáhali aj iné osoby," dodal. Vyšetrovanie sa momentálne sústreďuje na dva okruhy práce, ktorými sa Ján Kuciak ako novinár zaoberal. "Generálna prokuratúra nemôže poskytovať viac informácii, ako bolo poskytnutých doteraz. Dôvodom je, že by mohli pomôcť páchateľom vyhnúť sa trestnému postihu," vysvetlil zverejňovanie informácii k celej vražde dozorujúci prokurátor. 

"Od prvého dňa vyšetrovania skutku bola nadviazaná spolupráca s Europolom. Poskytli sme im všetky dôkazy a poznatky, ktoré sme mali. Spolupracujeme s nimi aj aktuálne. Pomohli nám priniesť posun vo vyšetrovaní, pričom spoluprácu sme nadviazali aj s FBI. Výsledkom celkovej spolupráce sú čiastkové analýzy, ktoré by sme bez ich pomoci ľahko nezískali," povedal k celkovému zisťovaniu informácii a spolupráci. 

Vyjadrenie právneho zástupcu Kuciakovcov

Právny zástupca rodiny Jána Kuciaka nechcel špekulovať o taktike prokuratúry, keď dnes zverejnila spomínaný identikit, no pre televíziu JOJ povedal, že ide podľa neho o premyslené konanie. "Komunikujú s rodinou pomerne intenzívne a verím, že v dohľadnom čase príde k reálnym posunom," vyjadril sa Daniel Lipšic, právny zástupca rodiny. 

Pozrite si celé vyjadrenie Daniela Lipšica: 

Vyšetrovanie v číslach

V priebehu doterajšieho vyšetrovania bolo 5 ohliadok miesta činu, tiel poškodených a potencionálnych miest výskytu páchateľa, 40 úkonov zameraných na vydanie veci, 4 domové prehliadky, 6 prehliadok iných priestorov, 18 prehliadok tiel, vrátane zaisťovania odtlačkov prstov, DNA či pachových stôp. "Bolo zadržaných sedem osôb, ktoré však po vykonaní úkonov boli zo zadržania prepustené," uviedol dozorujúci prokurátor. Vyšetrovatelia doteraz vypočuli viac ako 200 osôb, niektoré aj opakovane. Vyšetrovateľ zabezpečil aj viac ako 40 znaleckých posudkov z rôznych odvetví. 

"V Haagu bola podpísaná 18. apríla 2018 dohoda o zriadení spoločného vyšetrovacieho tímu s Talianskou republikou. O ďalšom priebehu a konkrétnych výsledkoch vyšetrovania bude verejnosť informovaná hneď, ako to procesná situácia umožní. Vyšetrovanie nesmie byť ohrozené,"dodal.  Slovensko sa však so žiadosťou o medzinárodnú právnu pomoc obrátilo celkovo na 10 krajín sveta, ktoré tiež prokurátor nešpecifikoval. 

K vražde novinára Jána Kuciaka došlo 21. februára okolo 20:20 hodine.  Média 26. februára informovali o vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka, ktorý pracoval pre server Aktuality.sk a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. ​Portál, pre ktorý Kuciak pracoval napísal, že sa naposledy venoval článku o podnikateľských väzbách Ficovej asistentky Márie Troškovej a bývalého poslanca Smeru-SD a tajomníka bezpečnostnej rady štátu Viliama Jasaňa na talianského podnikateľa Antonina Vadalu, ktorý by mal byť napojený na taliansku mafiu ´Ndrangheta

Súvisiace články

Najčítanejšie správy