Skoro jasno
21°
Bratislava
Matka Martiny Kušnírovej k zisteniam prokuratúry: Zverejnenie identikitu muža je smiešny krok
Zdielať na

Matka Martiny Kušnírovej k zisteniam prokuratúry: Zverejnenie identikitu muža je smiešny krok

VEĽKÁ MAČA / Dozorujúci prokurátor v pondelok predniesol vyhlásenie o stave vyšetrovania a nových zistení v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. K aktuálnym zisteniam sa vyjadrila aj matka Jánovej snúbenice Zlatica Kušnírová, ktorá zverejnený identikit považuje za smiešny krok. Podľa jej slov je celý postup vyšetrovania nedostatočný a žiadaním o pomoc formou identikity neznámeho muža sa všetko len skomplikuje.

Matka zavraždenej priateľky Jána Kuciaka, Zlatica Kušnírová, sa vyjadrila k vyhláseniu Úradu špeciálnej prokuratúry. Dozorujúci prokurátor v pondelok informoval o celkovom vyšetrovaní, ale aj nových zisteniach. Polícia totiž zverejnila identikit muža, ktorý môže mať dôležité informácie k vražde novinára. "Osoba sa mohla v čase skutku pohybovať v okolí, vyzývame, aby sa ohlásila na NAKA alebo Generálnej prokuratúre," vyjadril sa prokurátor.

​Zlatica Kušnírová tento krok považuje za smiešny a zavádzajúci. "Myslím, že posun to je, ale je to smiešne, zavádzajúce, že nech sa sám prihlási. Ak som spáchala trestný čin, tak sa určite nepôjdem dobrovoľne prihlásiť. Mali to najskôr zverejniť na polícii, nemali to dávať von na tlačovke pre verejnosť. Teraz, nie že sa prihlási, niekto ho označí, on ešte skôr zdúchne. Nebudú mať potom ani toto, čo mali," vyjadrila sa.  

Kušnírová o možnom svedkovi 

O tom, že by to mohol byť páchateľ prokurátor nerozprával. Podľa jeho slov by to mohlo byť špekulatívne, keďže o páchateľovi nemajú dostatočné informácie. Z tohto dôvodu ho označili za možného svedka. "Určite sa tam len tak pre nič za nič nemotal. Určite tam buď monitoroval okolie alebo s tým mal niečo spoločné. Teraz ho už ale vystrašili, nikto ho nenájde, ujde," povedala k možnému svedkovi. 

​Podľa jej slov nie sú predmetom vraždy témy, ktorým sa Ján venoval, avšak nechápe, prečo orgány činné v trestnom konaní s jednotlivými kauzami stále nič nerobia. O tom, pre ktorú z dvoch možných verzií, s ktorými sa pracuje, by to mohlo byť odpovedala takto: "Neviem, nás nič neinformovali. Stále tvrdím, že tam je niečo také, do čo v posledných týždňoch predtým zabrdol, a preto sa to stalo. Bolo to nebezpečné. Rovnako som upozornila aj na lekára s časom vraždy."  

K siedmim zadržaným Talianom, ktorých prepustili po vykonaní úkonov a po absencii iných dôkazov sa vyjadrila taktiež. "Dali ich do Talianska, kde nie je taký trestný zákon ako u nás. Podľa mňa sa talianska ani albánska stopa nepotvrdí, budú to naši," pokračovala s tým, že vyšetrovaniu môže teraz pomôcť ešte viac verejnosť a europoslanci, pretože sa opäť začal vyvíjať tlak.  

Informácie, ktoré sú rozprávky

Dozorujúci prokurátor zverejnil aj štatistiky vyšetrovania, podľa ktorých bolo napríklad v priebehu doterajšieho vyšetrovania vykonaných 5 ohliadok miesta činu, tiel poškodených a potenciálnych miest výskytu páchateľa, 40 úkonov zameraných na vydanie veci, 4 domové prehliadky, 6 prehliadok iných priestorov, 18 prehliadok tiel, vrátane zaisťovania odtlačkov prstov, DNA či pachových stôp. Vyšetrovatelia doteraz vypočuli aj viac ako 200 osôb, niektoré aj opakovane. Vyšetrovateľ zabezpečil viac ako 40 znaleckých posudkov z rôznych odvetví. 

"Možnože aj vypočuli, no čo nám dali v spise sú také informácie ako rozprávky. Keby ma informovali aspoň o niečom svojom, viem že môžu ohroziť tým vyšetrovanie, no aspoň keby niečo iné nám povedali. Všetko len také povedali, aby sa nepovedalo. Či to ide dobrým smerom neviem. Verím im len na 50 percent. Ja osobne si myslím, že to neboli ani Taliani ani Albánci. Dotyční veľmi dobre vedeli, čo budú robiť, aké majú plány. My sme ich nehľadali, lebo vedeli sme kam majú ísť. Oni čakali na Martinu, aby tam boli obaja. Ona sa tiež zaujímala o tom, čo písal, kontrolovala ich vždy, bola skoro taká rebelka ako on. Vedeli, že musia odstrániť aj ju," dodala na záver matka zavraždenej Martiny Kušnírovej. 

Pozrite si záznam z tlačovej besedy dozorujúceho prokurátora:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy