Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tajfún udrel na Čínu. Za sebou zanecháva skazu a spúšť
Zdielať na

Tajfún udrel na Čínu. Za sebou zanecháva skazu a spúšť

MANILA/PEKING / Až 64 ľudských životov si vyžiadal tajfún Mangkhut, ktorý najprv udrel na Filipíny a následne v nedeľu dorazil do Číny. Za sebou zanecháva skazu a spúšť. Na Filipínach ešte stále odstraňujú následky jeho úderu. Premočené svahy sa navyše zosúvajú na ľudské obydlia.

V Číne boli na príchod tajfúnu Mangkhut pripravení a aj napriek tomu sa jeho sila skončila dvomi obeťami, desiatkami zranených a značnými materiálnymi škodami."Vietor v nedeľu v noci bol šialený a tie vlny obrovské. Voda zatopila aj rozvodne elektrickej energie a tak sme boli bez prúdu, ale o niekoľko hodín ho obnovili. Pitnú vodu ale nemáme doteraz," povedal Tommy obyvateľ Hongkongu. 

​Živel udrel na juh najľudnatejšej krajiny, so sebou priniesol víchor s rýchlosťou 162 kilometrov za hodinu a prudké lejaky, ktoré spôsobili záplavy. Stromy lámalo ako zápalky, vietor strhával lešenia, prístrešky aj strechy, pobrežie bičovali trojmetrové vlny a okenné tabule na mrakodrapoch rinčali jedna po druhej.

​Kým Čína pomaly upratuje, na Filipínach ešte stále prehľadávajú oblasti, kde sa zosunuli premočené svahy. Úrady evidujú desiatky nezvestných. "Dúfame, že sú v poriadku a niekto ich nájde. Ak to neprežili, chceme ich nájsť, aby sme sa s nimi mohli rozlúčiť," povedala Anna Badangayon, príbuzná nezvestných. 

​Supertajfún Mangut na Filipíny dorazil s rýchlosťou vetra 200 km za hodinu. Ihneď po jeho príchode boli zaplavené cesty, mestá a rozvodnené rieky. Tajfún udrel na oblasť, ktorá známa produkciu ryže a kukurice. Úroda je zničená. Ministerstvo hospodárstva predbežne vyčíslilo škody na 92 miliónov dolárov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy