Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Počet obetí stále rastie. Tajfún Mangkhut sa blíži k čínskemu pobrežiu
Zdielať na

Počet obetí stále rastie. Tajfún Mangkhut sa blíži k čínskemu pobrežiu

MANILA / Najmenej 30 ľudí zabil na Filipínach mohutný tajfún Mangkhut, ktorý sa v sobotu prehnal cez sever súostrovia. Väčšinu obetí si vyžiadali zosuvy pôdy v horských oblastiach.

V nedeľu tajfún zamieril k husto osídleným oblastiam Hongkongu a južnej Číny. V hongkongskom prístave Victoria Harbour sú očakávané vlny s výškou asi 3,5 metra. Úrady preto vyzvali obyvateľov, aby nechodili na pobrežie. Letecká spoločnosť Cathay Pacific zrušila všetky lety pre tento deň, spojenia rušia aj ďalšie aerolínie. Na medzinárodnom letisku preto uviazli desaťtisíce ľudí. 

​Na Filipínach pre tajfún vyhľadalo viac než 100-tisíc osôb útočisko v evakuačných centrách. Vzhľadom k tomu, že mnoho ciest je neprejazdných a na mnohých miestach nefunguje telefonické spojenie, nie sú ešte presne známe všetky škody, ktoré tajfún napáchal. 

V poľnohospodárskej provincii Cagayan na hlavnom ostrove Luzon existujú obavy z rozsiahlych škôd na úrode. Poradca prezidenta Francis Tolentino vyhlásil, že podľa odhadov sa pred príchodom búrky podarilo zožať len pätinu úrody, čo vážne ohrozuje zásoby ryže a kukurice

https://twitter.com/helenwonglh/status/1041216258182541312

​Mangkhut udrel na filipínsku pevninu pri meste Baggao na severovýchodnom okraji ostrova Luzon okolo 14:40 miestneho času a o 20 hodín neskôr Filipíny opustil. Pôvodne mal byť Mangkhut označovaný za supertajfún vzhľadom k silnému víchru, ktorý pred príchodom búrky na filipínsku pevninu dosahoval v nárazoch až 330 kilometrov za hodinu. Od tej doby zoslabol na 155 kilometrov za hodinu, v nárazoch 190. Pre búrku bolo na Filipínach zrušených 150 letov, z toho tretina medzinárodných. Zastavená bola aj námorná doprava. 

https://twitter.com/blogruivismo/status/1041150352681316352

Pás s dažďom, ktorý tajfún sprevádza je široký 900 kilometrov a v dôsledku lejaku hrozia záplavy a zosuvy pôdy. Práve pod zosuvmi bahna a pod zrúcanými domami našla smrť väčšina obetí. Medzi nimi sú aj rodičia, ich nemluvňa a dvojročné dieťa. Podľa úradov sa rodina odmietla evakuovať z veľmi ohrozeného horského mestečka v provincii Nueva Vizcaya.

V horskom meste Baguio, obľúbenom najmä u turistov, silný vietor a dážď zničili niekoľko domov a spôsobili zosuvy pôdy, ktoré zablokovali cesty. Zahynulo tam šesť ľudí a ďalší traja sú nezvestní. 

V juhočínskej provincii Fu-ťien preventívne evakuovali z rybárskych člnov 51-tisíc ľudí a zhruba 11-tisíc plavidiel sa muselo vrátiť do prístavu. 

Čínsky meteorologický ústav uviedol, že tajfún udrie na čínsku pevninu na pobreží provincie Kuang-tungv nedeľu popoludní alebo večer miestneho času.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy