Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nárazy vetra, záplavy aj zosuvy pôdy. Tajfún Mangkhut za sebou necháva desivú spúšť a už aj obete
Zdielať na

Nárazy vetra, záplavy aj zosuvy pôdy. Tajfún Mangkhut za sebou necháva desivú spúšť a už aj obete

FILIPÍNY / Tajfún Mangkhut udrel na pevninu, v ohrození je 5 miliónov ľudí. Úrady už potvrdili dve obete v meste Baguio. Preverujú informácie o úmrtí dvoch detí v provincii Cagayan.

Až 5 miliónov ľudí je ohrozených tajfúnom Mangkhut, ktorý sa v sobotu nadránom dostal nad pevninu na severovýchode Filipín. Centrum pre varovanie pred tropickými cyklónami (JTWC) sídliace na Havaji krátko pred jeho príchodom nad pevninu preklasifikovalo Mangkhut z extrémne nebezpečného supertajfúnu na tajfún zodpovedajúci hurikánu štvrtej kategórie v Atlantickom oceáne.

​Mangkhut zatiaľ terorizuje predovšetkým filipínsky ostrov Luzon, kde vyradil z prevádzky takmer akúkoľvek dopravu, keďže väčšina ciest je zaplavená a letiská sú celkom zatvorené. Miestna polícia potvrdila, že pri zosuvoch pôdy v meste Baguio na severe krajiny prišli o život dve ženy. Úrady preverujú aj správy o úmrtí dvoch detí v provincii Cagayan.

Po Filipínach tajfún zamieri k Číne. Podľa Hongkonského observatória príde Mangkhut k čínskej pevnine v pondelok ráno do oblasti južne od Hongkongu a severne od ostrovnej provincie Chaj-nan. Inštitúcia varovala obyvateľov Hongkongu, aby prijali vhodné preventívne opatrenia a venovali pozornosť najnovším informáciám o tajfúne.

V meste Tuguegarao so 150.000 obyvateľmi sú podľa televízie BBC zničené prakticky všetky budovy. Prerušené sú dodávky elektrickej energie a telefonické spojenie. Mimo prevádzky je aj letisko v Tuguegarau, ktoré je kľúčovým pre dopravu humanitárnej pomoci.

V pohotovosti sú záchranári aj letectvo. V ohrozenej časti Filipín nefungujú školy. Desiatky tisíc ľudí evakuovali pre záplavy, ktoré zasiahli aj Manilu. Tajfún dorazil do krajiny práve v čase zberu ryže a kukurice. Filipíny v ostatnej dobe trápi nedostatok zásob práve týchto dvoch plodín. Tie sa pestujú v prevažnej väčšine v provincii Cagayan, ktorá je hlavnou filipínskou hospodárskou oblasťou.

V piatok dosahovala rýchlosť vetra 200 kilometrov za hodinu, v nárazoch až 330 kilometrov za hodinu. Havajské stredisko pre hurikány ho preto označilo  za supertajfún. V nárazoch bol silnejší ako Florence, ktorý pustoší Južnú a Severnú Karolínu a vyžiadal si už 5 životov.

​Filipíny majú s ničivými tajfúnmi bohaté skúsenosti. Mnohí majú v pamäti rok 2013, kedy udrel tajfún Haiynan, ktorý v centrálnej časti krajiny zabil viac ako 6300 ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy