Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
VIDEO: Ničivý Florence berie všetko, čo mu príde do cesty. Vyžiadal si už niekoľko životov
Zdielať na

VIDEO: Ničivý Florence berie všetko, čo mu príde do cesty. Vyžiadal si už niekoľko životov

WASHINGTON / Obávaný hurikán Florence v piatok udrel na východnom pobreží Spojených štátov. Vyžiadal si tak už päť obetí. Po tom, čo udrel na pevninu zoslabol v tropickú búrku. Víchor, ktorý búrku sprevádza ničí všetko, čo mu príde do cesty. Bez elektriny zostalo takmer 930 tisíc domácností a podnikov.

Hurikán Florence trápi Spojené štáty aj Severnú Karolínu. Živel si vyžiadal už päť mŕtvych. Po dopade na pevninu sa premenil na tropickú búrku, ktorú sprevádza víchor. Ten ničí domy, stromy, stĺpy elektrického vedenia, čo je dôvodom, že okolo 930 tisíc domov a podnikov zostalo bez prúdu. Kvôli záplavám, ktoré spôsobili prívalové dažde, zostali stovky ľudí odtrhnutý od sveta.  Do nedele zrušili viac ako 2400 letov. 

V meste Wilmington v Severnej Karolíne spadol na dom strom a zabil ženu aj malé dieťa. Ďalšou obeťou sa stala žena v okrese Pender, ku ktorej nestihli záchranári včas prísť. Nachádzala sa na ceste medzi spadnutými stromami. Jeden muž zomrel pri zapojovaní generátora a ďalší pri kontrole loveckých psov. Zmietla ho víchrica. 

V meste New Bern taktiež na severe Karolíny sa vyliali dve miestne rieky. Mesto s 30 tisíc obyvateľmi ostalo úplne pod vodou, najmä centrum. Vďaka záchranným člnom bolo z vody vytiahnutých 360 ľudí, ktorí nepočúvli výzvy evakuácie. 

V hoteli v meste Jacksonville sa kvôli silnému vetru zrútila časť strechy. Viac ako 60 ľudí, vrátane detí, bolo presunutých do bezpečia. Americké Národné stredisko pre hurikány uviedlo, že živel bude počas víkendu slabnúť. Problémom ale je búrka so silnými dažďami, ktorú Florence priniesol. Meteorológovia varovali, že v Severnej Karolíne naprší až jeden meter vody. Obnova miest bude podľa úradov trvať aj niekoľko týždňov. 

Biely dom uviedol, že Trump v piatok hovoril s predstaviteľmi postihnutých oblastí a plánuje tieto regióny budúci týždeň navštíviť. V pohotovosti je okolo 9700 členov Národnej gardy a civilistov. Pomáhajú aj vrtuľníky a člny. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy