Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Rodičia riešia úmrtie detí v zdravotníckych zariadeniach. Konať sa dá aj pri podozreniach
Zdielať na

Rodičia riešia úmrtie detí v zdravotníckych zariadeniach. Konať sa dá aj pri podozreniach

BRATISLAVA / Minister spravodlivosti, Gábor Gál prijal rodičov, ktorým zomreli deti v zdravotníckych zariadeniach. Ich príbehy boli pred pár dňami odvysielaná v Krimi novinách. TV JOJ sa teraz pozrela, aké možnosti majú tieto rodiny z pohľadu práva.

Syn Ivana Markoviča mal ísť na plánovanú operáciu nezhubného nádoru a domov mal byť prepustený najneskôr po desiatich dňoch. V nemocnici bol ale pol roka a domov sa k už svojim vlastným deťom nevrátil.  "Podali sme sťažnosť na úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý vydal záver, že náš podnet bol opodstatnený a nemocnica v liečbe môjho syna pochybila," povedal otec zosnulého Ivan Markovič. 

Pár týždňov pred svojimi 15.narodeninami zomrel aj syn Eleny Ištvánovej. "Pripchal sa mu šant, bol odvezený do nemocnice a lekárka toto neodhalila.  Neliečila ho správne a moje dieťa zomrelo," pokračovala. V prípade rodiny Ištvánovcov potvrdili pochybenie aj súdy, konanie v prípade odškodnenia sa ešte stále ťahá. "Lekárka je právoplatne odsúdená na úrovni Najvyššieho súdu a my sa súdime s nemocnicou, piaty rok sa to ťahá," vysvetľovala.  

Možnosti, kam sa obrátiť

Každý, kto má podozrenie, že ich príbuzný možno zomrel nesprávnou liečbou, má tri možnosti, kam sa môže obrátiť - je to Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, na políciu a na súd. 

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou preskúma všetky postupy zdravotného personálu a vydá rozhodnutie. Polícia môže prijať trestné oznámenie a vykonáva dokazovanie, čo v prípade pochybenia môže skončiť obvinením a obžalobou.  "V trestnom konaní sa budú skúmať podmienky, či je naplnená skutková podstata trestného činu, predovšetkým otázka zavinenia toho ktorého zdravotníka," podotkol Ondrej Urban, odborník na medicínske právo. 

Pozostalí majú možnosť žalovať aj zdravotnícke zariadenie, kde k pochybeniu došlo. " V civilnom konaní sa bude skúmať, či došlo k určitému protiprávnemu konaniu, či bola príčinná súvislosť medzi týmto protiprávnym konaním,  a aká ujma vznikla dotyčným osobám. Potom sa bude skúmať výška danej ujmy," pokračoval odborník.  

Na podanie žaloby čakať netreba

Pozostalí navyše nemusia čakať na vydanie rozhodnutia či už Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, alebo polície, aby mohli podať na súd civilnú žalobu. "Môže bežať paralelne trestné konanie, paralelne civilné konanie a konanie pred Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou," vysvetľoval Urban. Ľudský život má hodnotu, ktorá sa nedá vyčísliť a v našej krajine nejestvuje tabuľka, podľa ktorej by sa výška odškodného dala jednoznačne určiť.

Do úvahy súd berie všetky okolností prípadu, ako napríklad závažnosť ochorenia, závažnosť pochybenia, vek zosnulého a okruh pozostalých. "Na druhej strane už publikované súdne rozhodnutia sa pohybujú v obdobných prípadoch niekde v rozmedzí 100 - 200 tisíc, prípadne aj niekoľkonásobok 100 tisíc - čiže 400-450 tisíc eur," dodal na záver. 

Pozrite si reportáž o rodičoch, ktorým deti zomreli v zdravotníckych zariadeniach: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy