Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Slovák, ktorý konvertoval na islam a mal doma chemikálie na výrobu bomby, pochádza z obce pri Sabinove
Zdielať na

Slovák, ktorý konvertoval na islam a mal doma chemikálie na výrobu bomby, pochádza z obce pri Sabinove

PRAHA/BRATISLAVA /  Česká polícia zadržala radikálneho moslima Slováka, ktorý mal v byte chemikálie a návody na výrobu bomby. Islam prijal pred troma rokmi. Vystupuje pod menom Abdul Rahman a je prvým islamským fanatikom v Česku, ktorého polícia viní z prípravy bombového teroristického útoku, informuje spravodajský portál iDNES.cz. K prípadu sa pre TV JOJ vyjadrila aj slovenská polícia, dokonca reportérka Daniela Jureková zistila jeho bydlisko na Slovensku.

"Táto krajina bude naša! A nebude môcť byť pre všetkých," takto znejú vyhrážky, ktoré na sociálnej sieti zdieľal 25- ročný Dominik K., pôsobili na prvý pohľad znepokojujúco. Keď mladý muž konvertoval na islam, chodil oblečený ako vojak a zdravil sa zdvihnutým pravým ukazovákom, symbolom oddanosti bojovníkov Islamského štátu.  

Mladý Slovák pochádza z obce v Sabinovskom okrese, kedysi býval v jednom z panelákov. TV JOJ sa pokúsila osloviť aj príbuzných obvineného muža, no ženský hlas sa vyjadril stroho a jasne: "Nebudem sa k tomu vyjadrovať." 

Bol svedkom vraždy

V roku 2009 sa Dominik spolu s kamarátom stali svedkami v prípade vraždy predavačky v miestnej večierke. Ženu našli zakrvavenú ležať pred obchodom, kde ju páchateľ prepadol a dobodal. 

Podozrenie sa potvrdilo, keď kriminalisti u neho doma vykonali prehliadku. Podľa zistení MF DNES našli chemikálie a manuály na výrobu bomby, návody, ako ju pripevniť na telo a na automobil. Muž prijal islam v roku 2015 a je praktizujúcim moslimom. Policajti sú však presvedčení, že sa prikláňa k radikálnemu islamu a väzbu navrhli, pretože mali obavy, že svoj plánovaný teroristický čin v mene džihádu dokončí. Do väzby bol vzatý v decembri 2017 Okresným súdom Praha 5, pričom doteraz nebolo vyšetrovanie ukončené. 

Obvinený to odmieta a obhajuje sa, že chcel z chemikálií robiť ohňostroj. "Všetky chemikálie nájdené v mojom byte, mali slúžiť na domácu výrobu zábavnej pyrotechniky na oslavy Silvestra a Nového roka, čo môže preukázať moja rodina a priateľ z detstva," obhajuje sa v spise. Polícia ale považuje takéto vysvetlenie za chatrné. "Chemikálie mali slúžiť na výrobu zbraní, nie pyrotechniky," vyjadrili sa kriminalisti.  Česká polícia a prokuratúra takúto obhajobu totiž odmieta, ako veriaci Moslim totiž vraj neoslavuje nový rok podľa gregoriánskeho kalendára.

Moslimovia svoj Nový rok oslávili totiž utorok, 11. septembra, kedy začali písať rok 1440. "Je to pohyblivý dátum. Zvyčajne to neprebieha za použitia rôznych veľkých osláv, skôr je to súkromným či náboženským pripomenutím nového začiatku," vysvetlil politológ a arabista Jozef Lenč.   "Podľa mňa je to veľmi naivné ba až hlúpe obhajovanie sa, pretože dnes je bežne dostupné si kúpiť zábavnú pyrotechniku a je nebezpečné si ju vyrábať doma. Je nepochopiteľné, ak sa to niekto rozhodne robiť doma," poznamenal k jeho obhájeniu. 

Vyšetrovanie naďalej prebieha, slovenská polícia českým kolegom poskytla potrebnú súčinnosť. " Môžeme potvrdiť, že ide o prvého slovenského občana zatknutého v zahraničí v súvislosti s podobným obvinením," uviedla polícia Slovenskej republiky.  "V prípade odsúdenia hrozí obvinenému trest odňatia slobody na 5 až 15 rokov," dodala polícia Českej republiky. 

Pozrite si reportáž o umiestnení bomby pod autom priateľky bývalého vojaka. Prípad skončil naozaj kuriózne, pozrite sa prečo: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy