Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ničivý tajfún zabil v Japonsku najmenej 11 ľudí. Viac ako milión ich je bez elektriky
Zdielať na

Ničivý tajfún zabil v Japonsku najmenej 11 ľudí. Viac ako milión ich je bez elektriky

OSAKA / Najmenej 10 obetí si na západe Japonska vyžiadal tajfún Jebi, ktorý je najsilnejším v oblasti za posledných 25 rokov. Tri tisícky pasažierov uviazli na zaplavenom letisku Kansai v provincii Osaka. To je vybudované na umelom ostrove, aerolinky začali odtiaľ pasažierov sťahovať pomocou lodí. Celkovo viac ako milión ľudí zostalo bez elektriny. Živel poškodil aj rafinériu na západe krajiny.

Prudké lejaky a silný vietor, ktoré sprevádzali tajfún spôsobili na západe Japonska doslov spúšť. Ranení sa rátajú na stovky a počet obetí nemusí byť podľa úradov konečný. "Zatiaľ máme potvrdených 10 obetí a 300 ranených," informuje šéf vládneho kabinetu, Yoshihide Suga. 

​Medzi obeťami je aj 70-ročný muž, ktorého našli v ruinách skladiska, ďalší spadol zo strechy svojho domu. K vysokému počtu ranených prispel aj fakt, že obyvatelia ignorovali varovanie, úradov a zostávali v silnom vetre na uliciach, kde ich zasiahli lietajúce trosky.

Okolo tri tisíc ľudí utorňajšiu noc strávilo na medzinárodnom letisku Kansai v provincii Osaka, ktoré je vybudované na umelom ostrove. Po tajfúne zostalo zaplavené a do mosta, ktorý ho spája s pevninou navyše narazil tanker a poškodil ho. Aj v stredu je letisko zatvorené, zrušili vyše 160 letov. Uviaznutých pasažierov začali evakuovať z letiska loďami a autobusmi. "Som úplne vyčerpaný. Bola chyba sem ísť," povedala cestujúca. 

Okrem letiska museli pre živel na čas odstaviť aj jednu z rafinérií, kde vietor poškodil chladiaci systém. Mnohé cesty sú stále uzavreté a vlakové spoje zrušené. Tajfún sa presúva k Tokiu, tam by už mal zoslabnúť na búrku.

Pozrite si súvisiacu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy