Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Odborníci varujú: Viac ako desatina žien má problém s alkoholom
Zdielať na

Odborníci varujú: Viac ako desatina žien má problém s alkoholom

PRAHA / Odborníci varujú verejnosť pred nepriaznivým vplyvom alkoholu najmä na ženskú časť populácie. Podľa ich zistení pije alkohol desatina žien v Česku takým spôsobom, že to ohrozuje ich zdravie. Pri viacerých prípadoch sa pritom vyskytuje závislosť na alkohole aj v súvislosti so závislosťou na liekoch alebo iných drogách

Odborníci v susednej Českej republike sa zišli pri príležitosti 70. rokov od založenia protialkoholického oddelenia psychiatrickej kliniky v nemocnici v Prahe. V súčasnosti sa oddelenie volá Klinika adiktológie a ročne sa v nej lieči približne 100 žien

Podľa posledných zistení Európskej komisie, až 3,1 percenta Slovákov pije alkohol každý deň a hoci vo svojej správe neuvádzajú pomer mužov a žien, celkovo trend požívania alkoholu u žien v rámci Európskej únie má stúpajúcu tendenciu. 

​Podľa psychoterapeuta Jiřího Hellera pacientky pochádzajú z rôznych spoločenských skupín. "U žien je závislosť na alkohole vnímaná negatívnejšie než u mužov, a preto sa často obávajú vystúpiť z anonymity a vyhľadať odbornú pomoc. Závislosť na alkohole sa pritom u žien rozvíja po kratšej dobe pitia a dokonca aj pri menších dávkach, ako u mužov," informoval pre novinky.cz psychoterapeut. 

Odborníci považujú za zdravie ohrozujúce dlhodobé pitie približne 40 mililitrov alkoholu denne, čo predstavuje pol litra piva alebo dva deci vína. Vyššie riziko závislosti pritom majú ženy s psychicky náročným zamestnaním, ako zdravotné sestry, lekárky alebo učiteľky. Väčšina žien, ktoré sú prvýkrát liečené sú vo vekovom rozhraní 36 až 55 rokov. 

Odporúčaná dĺžka liečenia závislosti na alkohole je približne 17 týždňov. ​

Polícia musí mnohokrát riešiť aj požívanie alkoholu u mladistvých:

Súvisiace články