Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Mária Terézia by oslavovala 300. narodeniny: TOTO ste o nej nevedeli
Zdielať na

Mária Terézia by oslavovala 300. narodeniny: TOTO ste o nej nevedeli

BRATISLAVA / Takmer presne pred 300 rokmi, 13. mája 1717, sa narodila žena, ktorá zmenila svet. Mária Terézia. Počas svojej vlády urobila niekoľko zásadných reforiem a krokov, ktoré sú súčasťou ešte aj dnešného sveta. Napríklad školská reforma. Označenie ulíc a súpisné čísla domov boli taktiež jej nápad.

Kým Mária Terézia zasadla na trón, bolo potrebné zmeniť zákon. Trón totiž Habsburgovci dedili po meči. Mária Terézia bola prvá panovníčka, ktorá pochádzala z tejto monarchie.  "Zákon sa aj zmenil. Volá sa pragmatická sankcia. Znamenalo to, že šľachta musela súhlasiť s tým, že na trón zasadne žena," uviedla etnologička Mária Terézia.

Reformy, ktoré počas svojej vlády zaviedla, predbehli dobu.

Reformy Márie Terézie:

    • Školská dochádzka - zaviedla povinnú školskú dochádzku aj pre dievčatá, aj pre deti z obyčajných rodín na dedinách. Zvýšila platy učiteľov
    • Zdravotníctvo - bola zástancom povinného očkovania, pretože jej deti mali kiahne a jedno z jej detí dokonca na ne zomrelo
    • skvalitňovanie ciest
    • reforma armády - žold pre vojakov, uniformy, vzdelanie
    • Urbariárny patent - číslovanie domov, názvy ulíc
    • zaviedla dane aj prvé papierové peniaze
    • sadenie zemiakov v Uhorsku

Víno vo fontáne

Počas korunovácie Márie Terézie v Bratislave sa v meste zišla šľachta z celého Rakúsko-Uhorska. Podľa etnologičky Kataríny Nádaskej tieklo vo fontáne víno. "Bola to obrovská sláva aj pre ľudí. Z fontány na námestí striekalo víno. Piekli sa tam voly. Ľudia dostávali korunovačné toliare," uviedla Katarína Nádaská.

Rakúsko-uhorská panovníčka milovala Bratislavu a často ju navštevovala. "Je škoda, že dnes nemáme ani jednu ulicu, ani jednu sochu Márie Terézie, ktorá by sa zachovala," dodáva etnologička.

Pozrite si rozhovor s etnologičkou Máriou Teréziou:

Milovala dobré jedlo a pitie

Mária Terézia mala aj svoje neduhy. Milovala dobré jedlo a dobré pitie. "Keď mala 53 rokov, mala takú veľkú nadváhu, že nevládala chodiť po schodoch," hovorí Katarína Nádaská. Výťah jej postavili v hrobke jej manžela, Františka Lotrinského.

S nadváhou bojovala celý život. Nedokázala si odopriať sladké. "Čokoládu milovala na toľko, že si každý deň dopriala čokoládovú polievku. Čokoláda v akejkoľvek podobe. Mala rada aj likéry, ktoré boli veľmi kalorické," uviedla Nádaská.

Milovala aj kráľovské víno, Račiansku frankovku. Práve týmto sa toto víno preslávilo.

Mária Terézia zomrela vo veku 63 rokov na prechladnutie po poľovačke a je známa aj ako matka dvoch cisárov - Jozefa druhého Habsburského a Leopolda druhého.

Súvisiace články