Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
ZOZNAM: Právo aj mediálna výchova. Na odborných školách pribudnú nové odbory
Zdielať na

ZOZNAM: Právo aj mediálna výchova. Na odborných školách pribudnú nové odbory

Archívne video

BRATISLAVA / Ministerstvo školstva plánuje v súvislosti s vyhodnotením experimentálneho overovania v stredných odborných školách zaviesť do sústavy odborov vzdelávania 10 nových odborov. Vyplýva to z návrhu novely vyhlášky o sústave odborov vzdelávania, ktorú predložilo ministerstvo školstva na medzirezortné pripomienkové konanie.

Medzi desiatimi overenými odbormi vzdelávania je sedem študijných odborov s praktickým vyučovaním formou odbornej praxe alebo umeleckej praxe, v ktorých absolventi získajú úplné stredné odborné vzdelanie. Súčasťou novely sú aj dva študijné odbory s praktickým vyučovaním formou odborného výcviku, v ktorých absolventi získajú úplné stredné odborné vzdelanie a jeden študijný odbor, v ktorom absolventi získajú vyššie odborné vzdelanie.

Súčasťou sústavy odborov vzdelávania tak budú aj odbory: multimédiá, informačné a digitálne technológie, technológia kozmetiky a chemických liečiv, vinohradníctvo a ovocinárstvo – someliérstvo, bioenergetika, právo a podnikanie, dizajn interiéru, bezpečnostné systémy v doprave a priemysle, kaderník – vizážista a sklársky dizajn.

Vyhláška má nadobudnúť účinnosť od 1. septembra s výnimkou časti o odboroch multimédiá a informačné a digitálne technológie, ktoré nadobudnú účinnosť od 1. októbra.

Ministerstvo zároveň predložilo na medzirezortné pripomienkové konanie návrhy novely vyhlášky o špeciálnych školách s cieľom vytvoriť nový učebný odbor pre žiakov s mentálnym postihnutím v odborných učilištiach. Do sústavy učebných odborov v odborných učilištiach tak dopĺňa nový učebný odbor  gastronomické služby. Vyhláška má nadobudnúť účinnosť od 1. septembra.

Najčítanejšie správy