Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Topinambura je zakázaná, aj tak ju kúpite v obchode!
Zdielať na

Topinambura je zakázaná, aj tak ju kúpite v obchode!

BRATISLAVA / Viete, čo je topinambura? Ide o plodinu, ktorá je obľúbená u gurmánov aj u diabetikov. U nás je však zakázaná. Aj napriek tomu sa nám ju však podarilo kúpiť a to nie len na trhovisku, ale aj v obchodom centre.

Pokuta až 10 000 eur

Kým vo všetkých ostatných krajinách Európy plodinu, známu ako topinambur alebo židovský zemiak, kúpite v každom druhom obchode, u nás je na čiernej listine. Vraj je totiž invázna, čiže ničí iné rastliny v jej okolí, a tak je jej pestovanie aj predaj protizákonné.

"Na Slovensku je zaradená medzi invázne teda nepôvodné druhy rastlín, ktoré sú agresívne a potláčajú pôvodné rastliny. Spôsobujú nerovnováhu v prírode," uviedol Juraj Rybanský z tlačového odboru ministerstva životného prostredia SR.

Dajú sa kúpiť

My sme však topinambury nakúpili a to hneď na dvoch miestach. Na trhovisku sme ich našli, keď sme sa na ne konkrétne pýtali. Predajca vytiahol debničku, ktorú mal skrytú pod pultom a dokonca nám prezradil, že ich bude mať ešte asi dva týždne. No a topinambury z Francúzska sme našli aj v obchodom centre, dokonca aj za nižšiu cenu.

"Do obchodov nie je možné v zmysle zákona o ochrane prírody túto rastlinu dovážať s výnimkou takých častí, u ktorých je preukázateľné, že nemôžu spôsobiť jej samovoľné rozmnožovanie a šírenie. Za porušenie zákona hrozí pokuta právnickým osobám až do výšky 9 958,17 eur a fyzickým osobám až do výšky 3 319,39 eur," dodal Juraj Rybanský.

Rastlina 21. storočia

Našli sme odborníka na túto plodinu a dozvedeli sme sa, že má vynikajúce zdravotné účinky. "Pre tráviaci trakt, pre imunitu, vitalitu, popritom sa upravuje cukor v krvi, cholesterol, krvný tlak. Oni zaradili do zoznamu aj rastlinu, ktorá vôbec nie je invázna," myslí si odborník na topinambury.

No a prezradil nám aj to, že topinambury sú v celej Európe povolené. Vo Francúzsku z nich vo veľkom vyrábajú lieh. Nemci ich používajú aj v kozmetike a pridávajú aj do chleba a pečiva. V Rusku dokonca plánujú aj zdravotné a energetické využitie tejto plodiny. Nedávna medzinárodná konferencia ho označila za rastlinu 21. storočia.

"Je pri tomto druhu navrhnuté, že sa bude môcť pestovať pre osobnú spotrebu na pozemkoch v zastavanom území obce alebo na oplotených pozemkoch mimo zastavaného územia obce," dodal Juraj Rybanský z tlačového odboru ministerstva životného prostredia SR. Vyhláška je v súčasnosti na stole u prezidenta a nevie sa či a kedy ju podpíše.

Srdce pre deti. Charitatívny projekt vyvrcholí galaprogramom 20. decembra o 20:20 na TV JOJ.

TV JOJ

Súvisiace články