Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Bájna veľryba sa objavila pri pobreží Austrálie. Vedci sú si istí, že je to Migaloo
Zdielať na

Bájna veľryba sa objavila pri pobreží Austrálie. Vedci sú si istí, že je to Migaloo

CANBERRA / Pri pobreží Austrálie sa objavila bájna veľryba Migaloo, ktorá je jediná svojho druhu. Aspoň to tvrdia, niektorí vedci, ktorí sú presvedčení, že zviera na nedávno zverejnených záberoch, je skutočne svetový unikát. Iní experti ale ostávajú skeptickí.

"Je to Migaloo," tvrdia vedci pri pohľade na zábery, ktoré sa podarilo nakrútiť pri pobreží Austrálie. Sú stopercentne presvedčení, že ide o veľrybu-albína, ktorá je svetovým unikátom.

Výkonný riaditeľ a vedúci pracovník Pacific Whale Foundation Greg Kaufman, ktorý študuje Migaloo celé desaťročia, je o totožnosti zvieraťa presvedčený.

Kaufman tvrdí, že hneď ako uvidel fotografie, si bol istý, že je to Migaloo. "Je to dokonalá zhoda. Spoliehame sa na zábery z boku a pohľad na chrbtovú plutvu," hovorí.

Jedinečnosť života

Vedec, ktorý veľrybu sleduje odkedy ju prvýkrát videli v roku 1991, by to mal vedieť. Práve vtedy sa vydal medzi domorodcov z kmeňa v oblasti Hervey Bay a požiadal ich, aby mu s pomenovaním ryby pomohli.

SITA

"V kultúre domorodcov sa hovorí, že biele zvieratá nám sem posielajú preto, aby nám pripomenuli jedinečnosť a posvätnosť života," vysvetľuje Kaufman.

"Veria, že zvieratá a jednotlivcov, ktorí sú výnimočne sfarbení, by sme mali uctievať a nie diskriminovať," pokračuje. "Vnímajú ich ako božstvo, ako niečo duchovne významné," dodáva.

Pochybnosti sú

Niektorí experti ale stále o totožnosti zvieraťa pochybujú. Dvaja z nich, Trevor Long a Oskar Peterson tvrdia, že táto veľryba je na Migaloo veľmi malá a aj sfarbenie má iné. Obaja experti si myslia, že ide o Migaloo juniora. 

Kaufman, ktorý sa dostal do blízkosti legendárnej veľryby ale tvrdí, že zviera nie je až také veľké, ako na fotografiách vyzerá.

SITA

Migaloo má teraz asi 23 až 36 rokov a dĺžku okolo 13 až 14 metrov, čo je menej, ako má priemerná veľryba. 

Tá veľryba, ktorú videli pri pobreží Austrálie má ale podľa mnohých len asi 8 až 9 metrov.

Definitívne teda pomôže rozlúštiť túto hádanku len výsledok DNA testov, ktorý sa očakáva v blízkej budúcnosti.

Pozrite si video:

Súvisiace články